A tavasz még nem érkezett meg, de máris három imádni való bébi született a budapesti állatkertben: név szerint Ikinya, a zsiráf, Rozi, a zebra, és a Boldizsár nevű antilop. Ők mind 2015-ben csatlakoztak a város leglátogatottabb intézményének különleges csapatához. A Fővárosi Állat- és Növénykert egyébként híres arról, hogy nagyon sok újszülött állatot segít világra minden évben.

Rozi, a zebra volt az első, aki 2015-ben, egész pontosan január első hétvégéjén érkezett a budapesti

Állatkertbe. A kicsi és a 6 éves büszke édesanya a Varázshegy mellett laknak, és bárki számára megtekinthetők.

A kicsi nevét az állatkert látogatói szavazhatták meg, a Rozi pedig olyan versenytársak között futott be első helyezettként. mint a Pizsipaci, a Zebibaba és a Zera. Mondjuk úgy, szerencséje volt. Rozi családja Kelet-Afrika pusztáiról érkezett hazánkba, és úgy tűnik, nagyon jól és otthonosan érzi magát itt velünk. Zebrákat a budapesti

Állatkertben amúgy 1930 óta tenyésztenek, a Rozi előtti utolsó példány pedig több mint 10 éve született.

Rozi után majdnem rögtön megérkezett Boldizsár, az indiai antilop, aki január 6-án látta meg a napvilágot. A kicsit az állatgondozók cumisüvegből, kecsketejjel etették.

Ezeket az állatok lassan veszélyeztetetté válnak a túlzott vadászatuk miatt Indiában, de Boldizsárt szerencsére ez nem érinti: a kicsi hamarosan elég nagy és erős lesz ahhoz, hogy szép, csavaros szarvakat növesszen, amire mind büszkék lehetünk. Boldizsár anyukája, Bambi egyébként nem rest, hogy hozzájáruljon a populáció növekedéséhez: az antilopnak ez a kilencedik csemetéje 2009 óta, amikor ide került.

A legfrissebb jövevény pedig Ikinya, a zsiráf, aki január 31-én

látta meg a napvilágot az állatkertben, és ez idő alatt már 10 centit nőtt. A kicsi édesapjának, Akinnak és édesanyjának, Ingridnek az első közös gyereke, habár az anya már korábban életet adott Ikinya idősebbik nővérének, Imarának 2013-ban. Az Állatkertzsiráfpopulációja jelenleg 8 főt számlál.

A zsiráfok az elsőként megtekinthető állatok voltak anno a budapestiÁllatkertben: Ferenc József volt, aki 1868-ban az első hosszú nyakút az intézménynek ajándékozta a kedves felesége Erzsébet nyomására. Azóta már 30 zsiráf született nálunk összesen. Amikor tavasszal az idő jobbra fordul Ikanya is csatlakozni fog a magasba tornyosuló családjához a park szavannai részén.

Az idei év születései igazából csak egy sikertörténet folytatásai, az előző évek is igen gazdagok voltak gyermekáldásban: tavaly született például Rosie, a pingvin, előtte pedig Asha, az elefánt 2013-ban éppen Valentin-napon csatlakozott hozzánk, illetve szintén tavaly februárban 4 kis oroszlán is napvilágot látott. De nagyon büszkék vagyunk még

Bongora a gorillára és Moira nevű orangutánbébinkre is.