Élmény

Ludwig Goes Pop – Budapestre jönnek a pop art legnagyobbjai

Ludwig Goes Pop - Budapestre jönnek a pop art legnagyobbjai

A Ludwig Múzeumot alapító házaspár, Peter és Irene Ludwig a kontinens egyik legjelentősebb pop art gyűjteményét hozta létre néhány évtizeddel ezelőtt. A 60-as és 70-es évek meghatározó irányzatát napjainkban kezdik újra felfedezni és értelmezni. A várhatóan igazi blockbuster kiállítás néhány hónap múlva Budapesten is látható.

Ludwig Múzeum
  • 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
A német műgyűjtő házaspár Európában az elsők között ismerte fel a pop art jelentőségét; az általuk alapított múzeumokban így a műfaj leghíresebb művészeinek munkái is megtekinthetőek. Most a hét különböző városban (Köln, Aachen, Koblenz, Basel, Budapest, Bécs, Peking) elhelyezett kollekciók darabjait egyetlen, városról városra vándorló kiállítás keretében mutatják be.

Fotó: Andy Warhol
Ludwig Goes Pop

A napokban nyílt meg a bécsi Museum moderner Kunst – Stiftung Ludwig (mumok) kiállítása. A MuseumsGuartier szívében található múzeum – összesen négy szintjén – olyan művészek munkái láthatóak, mint Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, Tom Wesselmann és Andy Warhol.

A tárlat egyik legjobban várt darabja Claes Oldenburg Mouse Museum című munkája lesz, melyet mérete és komplex felépítése miatt nagyon ritkát láthat a közönség: a tárgyaknak helyet adó két “doboz” önmagában egy fél szintet foglal majd el a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kiállítóteréből.

Fotó: Tom Wesselmann
Az október 9-én nyitó és 2016. január végéig látható budapesti kiállításra összesen hatvan műtárgy érkezik, melyeknek együttes biztosítási értéke meghaladja az 50 milliárd forintot.
Fotó: Roy Lichtenstein