"Olyan érzésem van, mintha mindig is itt állt volna az étterem." Ezt nem mi mondjuk, hanem egy elégedett vendég a környékről. Egy másfél hónapja nyitott vendéglátóhelynek ennél szebb bók pedig nem nagyon kell. A II. kerületben található Remetekert Étterem híre 2014. december eleje-közepe óta szájhagyomány útján jut el a családias hangulatra és ízekre vágyókhoz.

Hányan álmodozunk arról, hogy "nyakunkba szakadt lottónyereménnyel" nyitunk egy helyet és csendeskésen elvezetjük a családtagjainkkal?! Bozzay Dánielnek valóra vált az álma, leszámítva a lottóötöst. "Nyolc évvel ezelőtt egy vasárnap délelőtt édesanyámnak nem nagyon volt kedve főzni, így kitaláltuk, hogy elmegyünk valahová ebédelni, de egy-két régebbi helyen kívül alig akad itt étterem. Évtizedek óta élünk a peremkerületnek számító másodikban (2/a), megláttuk ezt a házat és rögtön jött az ötlet, hogy mi lenne, ha…" – eleveníti fel a kezdeteket a tulajdonos.

A koncepció egyértelmű volt; olyan, minőségben és dizájnban extrát nyújtó, családias vendéglátóhelyet nyitni, amelyben otthon érzed magad, de azért érezhető legyen, hogy egy étteremben ülsz. Az 1930 környékén épült ház kúriajellegét megtartották, a belső enteriőrt úgy alakították ki, hogy a barátságos legyen és a vendég ne feszengjen étkezés közben. Nem akar többnek látszani, mint ami, vagyis egy igazi, kerthelyiséggel ellátott, polgári vendéglőnek. Az apróságoknak pedig külön játszósarkot alakítottak ki, amit a jó idő beálltával bővíteni fognak a kertben.

A Remetekert Étterem több szempontból hiánypótlónak számít. Egyrészt a környékbeliek minimális választási lehetőségét igyekszik növelni, másrészt több fronton is a magyaros vonalat képviseli: hazai borok sorakoznak az itallapon, a menüválaszték pedig magyaros ételekre épül. A hely családi összefogással működik: bár a szakácsok nem tartoznak a famíliához, de a tulajdonossal együtt járják a piacokat az anyagbeszerző körút során, és együtt beszélik meg, milyen ételek kerüljenek az éhes szájak elé.

Ha már az ételeknél tartunk, nézzünk szét a finomságok között. A trendeket abszolút követő Remetekert specialitásai az angus marhából készült ételek. Ehhez a tulajdonos édesapjának etyeki marhafarmjáról szerzik be a húst – mindez a nyári időszakban lesz igazán izgalmas, hiszen a jó idő beköszöntével megnyitják az szépszámú vendég befogadására alkalmas grillteraszt, ahol a rostélyostól kezdve a bordán át a steakig sülnek majd a ropogós falatok a hűst adó két óriási fenyőfa árnyékában.

Maga a választék szűknek, vagyis inkább emberibbnek mondható. Épp azért, hogy ne vesszünk el az ételek sokaságában, inkább legyen csak 10-12, de azok minőségiek. Látogatásunk alkalmával szűzpecsenye korongokat kóstolhattunk ricottával és zöldséges árparizottóval, amelyet feldobott a nem csak díszítőelemként "foglalkoztatott" szárított paradicsom, majd citromborsos csirkemellbe ízlelhettünk bele – ehhez cukkini chutney-t és rizspiláfot szolgáltak fel köretként, mindkettő nagyon odaillett, de maga a csirkemell is könnyed és puha falatként csúszott le.

Kipróbáltunk egy igazi fajsúlyos ételt is: a steaket, méghozzá káposztás (!) burgonya tócsnival, erdei gombával és konyakos zöldbors-mártással. Mint megtudtuk, a marhahús vaslapon sült, ahogy kell, és miután megettük, úgy éreztük, olyan lett, mint amilyennek egy jó steaknek lennie kell. Desszertként egy nehéz műfaj, belga csokoládé láva érkezett diófagyival, melynek már az állagából látszott, hogy prémium szufléval lesz dolgunk másodperceken belül. Tényleg azzal lett.

Ami a távolabbi terveket illeti, az étterem szeretné szolgáltatásait házhoz szállítással bővíteni és későbbiekben reggelizni is be lehet térni ide. Hétköznaponként 1190 forintért változatos napi menüt kínálnak, szombaton és vasárnap pedig hétvégi ajánlattal kedveskednek a vendégeknek.

Olyan étterem a Remetekert, ahol kedvező árak mellett minőségi ételeket szolgálnak fel, melyet kellemes környezetben és hangulatban fogyaszthatsz el. Családi, baráti rendezvényekhez és összejövetelekhez ideális választásnak tűnik, nem beszélve egy esetleges nyári esküvőről, melyhez egyedi élményt nyújt a már említett terasz és az árnyékot adó fák.
Cím:
1029 Budapest, Máriaremetei út 186-188.
Facebook