A napokban jelent meg Perczel Olivér levéltáros könyve, amely a kerület ipari és kereskedelmi életét mutatja be a városegyesítéstől az I. világháborúig. Az Ipar és kereskedelem Erzsébetvárosban című kötet szövegei, képanyaga és levéltári adatai miatt érdekes olvasmány a feltámadóban lévő kerület múltja iránt érdeklődőknek.

Erzsébetvárosban a városegyesítés óta élénk ipari és kereskedelmi életet zajlott. Jóllehet a kerület ma romkocsmáiról ismert és a fenti gazdasági szereplőknek ma inkább már csak néhány megmaradt hírmondóját találjuk a kerület üzleteiben, belső udvaraiban és pincéiben, a házfalakon véletlenül vagy akarattal fennmaradt cégérek, na meg a számtalan archív fotó, újságcikk és levéltári forrás tanúskodik a gazdag múltról.

Ennek a feltárására vállalkozott Perczel Olivér, aki - jó kutatóhoz illően - gazdag levéltári forrásanyagot tekintett át munkája elkészítéséhez. A könyv, mint egy vezetett séta vezet minket végig a kerület történetén, szinte érezzük a sör illatát - mondta Sipos András, a Budapesti Fővárosi Levéltár főosztályvezetője a kötet bemutatóján.

A kötet két fő részre osztható. Az elsőben a szerző kis portrékat fest fel a kerület ismert vagy mára már elfeledett nagyiparosairól és nagyvállalkozóiról. Így megismerhetjük röviden Klösz György fényképész, Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész, Oetl Antal vasöntő, Havel Lipót építési vállalkozó és Goldberger Sámuel kereskedő, áruház-tulajdonos életét és üzleti tevékenységét, akik a maguk módján mind hozzájárultak a főváros és ezen belül a kerület épüléséhez.

A kötet második nagy egységében a főváros kereskedelmi főutcájának tekinthető Király utca, valamint az ebben az időszakban kiépülő Nagykörút történetét mutatja be. A színes történeti adalékokban bővelkedő leírásokat és képeket a kötet végén a kerület köz- és magánépítkezéseiről, kávéházairól, gyárairól és a Király utca 1914-ben meglévő üzleteiről számot adó adattár egészíti ki.

A kötetet számos korabeli fénykép, térkép és egyéb dokumentum teszi hiteles és egyben élvezetes olvasmánnyá. A Legenda Közművelődési Egyesület és Erzsébetváros Önkormányzata együttműködésében megjelent könyv fontos forrás a várostörténet és a kerület múltja iránt érdeklődőknek.

Perczel Olivér: Ipar és kereskedelem Erzsébetvárosban. A városegyesítéstől az I. világháború időszakáig. Budapest, 2014. (A könyvet az Erzsébetvárosi Önkormányzatnál lehet beszerezni.)