A grafikus egy városi lény, aki ismeri a legjobb dizájnnal rendelkező éttermeket, a legjobb koktél ajánlatokat, azt a tömeget, ami még nem túl nyomasztó, az underground bárokat és azokat a változatlan hangulatú utcákat, ahol az ember zavartanul merenghet. És persze minden város egyedi. Ennek apropóján készült a Graphic Europe című könyv, amely Európa 31 nagyvárosát mutatja be helyi dizájnerek szemszögéből. Budapestet Baráth Dávid grafikái révén ismerheti meg az olvasó.

A Graphic Europe egy alternatív útikönyv, ugyanis nem a fontos folyókat és épületeket mutatja be, hanem grafikákon keresztül közvetíti egy-egy adott város hangulatát.

A könyvet nem az átlagos turistáknak szánják, hanem azoknak (elsősorban fiataloknak), akik nyitottak az új dolgokra, és akiket ugyanannyira érdekelnek a romkocsmák inspiráló bugyrai, mint a művészeti látnivalók, vagy az olyan apró titkok, amelyeket csak néha, véletlenül vesz észre az ember. Ezt a vonalat követve a Graphic Europe-ban éttermek, kulturális hotszpotok, bárok és szálláshelyek kerültek listázásra, de nem aszerint, hogy melyik a legnagyobb vagy a legnépszerűbb: a lényeg, hogy legyen benne valami extra.

Egy városnak 6-8 oldal jut, a magyar fővárosról pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetemről jött, Baráth Dávid számol be. Ebben Kassák Lajos és Moholy-Nagy László munkássága inspirálta, akikhez hozzá hasonlóan ő is az egyszerű grafikákat és a tipográfiát emelte különlegesen magas művészi szintre.

A könyv éppen ezért igencsak friss csavar a megszokott turisztikai programajánlók megszokott kialakításán: itt a tipográfia és a topográfia, illetve a humor és a konstruktivizmus keveredésével találkozhatunk.

A grafikák egyébként ismerősek lehetnek azok számára, akik 2009-ben figyelemmel kísérték a Design Hét eseményeit, ott ugyanis ezek az alkotásokat nagyméretű plakátok formájában állították ki.

A könyvről részleteket a kiadó honlapján lehet találni.