Mintegy két tucat helyszín, ötven művész, tíz kurátor, huszonegy országból és másfél hónap színtiszta kortárs művészet április közepétől Budapesten. A kulcsszavak: független, kortárs és művészet. A program még készülőben, az viszont már most látszik, hogy egy új kulturális brand van alakulóban Budapesten.

Az OFF egy új, kétévente megrendezendő kortárs művészeti esemény. A program ötlete még 2013 végén vetődött fel. Az önkéntes alapon dolgozó szervezők célja a hosszú távon fenntartható kortárs képzőművészeti közeg megteremtése, amelybe fokozottan bevonják a civil szférát.

A program jellege, a külföldi művészek és kurátorok bevonása egyúttal a magyar művészek nemzetközi porondra lépését is elősegítheti.

A meghívott művészek között számos ismert magyar és külföldi nevet találunk, a teljesség igénye nélkül: Ember Sári, Esterházy Marcell, Forgács Péter, Gryllus Ábris, Kis Varsó, Maurer Dóra, Németh Hajnal, Société Réaliste, Szacsva y Pál. Az alkotók neveit böngészve kitűnik, hogy magyarok mellett elsősorban Közép-Európából és a Balkánról érkeznek majd művészek.

A programsorozatot számos olyan kezdeményezés támogatja, amely nem konkrét anyagi segítséget, hanem valamilyen szolgáltatást ajánlott föl a szervezőknek. Ezek közé tartozik az általunk korábban bemutatott nagyszerű Artlokátor. Az alkalmazás mintegy hatvan helyszínről vezet naprakész infókat, így nem kell a kis galériák, kiállítóhelyek oldalait végigböngésznünk, hogy képben legyünk a legújabb kortárs művészeti eseményekkel. Az ingyenesen letölthető Artlokátorban térképeket, műsorokat és ajánlókat is találunk.

A programról és a helyszínekről túl sokat egyelőre még nem lehet tudni, az előjelek alapján viszont elképzelhető, hogy a városban ismét egy nemzetközi mércével mérve is jelentős programsorozatot sikerül meghonosítani.