Tény, hogy a közösségi közlekedésben sokat segít a tavaly debütált FUTÁR, amely már a járművek valós idejű, műholdas követését is lehetővé teszi. Nemrég elindult egy hasonló projekt, amellyel viszont a Budapest közelében közlekedő repülőket figyelhetjük meg valós időben, vagy akár 15 napra visszamenőleg. A webes alkalmazás fontos szerepet játszik a lakosság és az önkormányzatok korrekt tájékoztatásában. Emellett pedig remek játék.

Nemrég elindult a WALTER, a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer, ami tulajdonképpen ugyanazt a szerepet tölti be a légi közlekedésben, amit a FUTÁR a közösségiben. A netes alkalmazás lényege, hogy a segítségével a Budapest közelében tartózkodó, egészen pontosan a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez tartozó manőverezési területen közlekedő repülőket figyelhetjük meg.

Az app a HungaroControl radaradataiból táplálkozik, működése pedig rendkívül egyszerű. Az egész egy Google alapú térképből és egy oldalsó kezelőfelületből áll, itt beállíthatjuk, hogy mely földrajzi ponthoz képes szeretnénk végezni a megfigyelés, illetve megadhatjuk azt is, hogy milyen időpontra vagyunk kíváncsiak. Ami még nagyon jó móka, hogy a felületen különböző Google térkép stílusokat használhatunk: van úthálózat, domborzat, műhold, illetve műhold+úthálózat.

Ami abszolút újdonság, hogy az alkalmazással akár 15 napra visszamenőleg lekérdezhetők a levegőben közlekedő járművek adatai a felhasználó által megadott cím vagy GPS koordinátákkal meghatározott pozíció 3,7 kilométeres körzetében. További érdekes újítás, hogy az elhaladt légijármű kiválasztásával nemcsak annak helyzete, járatszáma, típusa ismerhető meg, hanem a kiválasztott pozíciótól vett minimális távolsága is.

Szerintünk nagyon jó játék, azok pedig még jobban fogják szeretni, , akiknek közel áll szívükhöz a közlekedés. A felhasználók által egyébként beküldhetők visszajelzések is, amelyek eredményeit a HungaroControl anonim módon, statisztikai célból feldolgozza és felhasználja további fejlesztései finomhangolására.