Az Eubarometer nemrég jelentette meg legutóbbi felmérését, mely szerint Hollandiát és Dániát követve Magyarország a harmadik helyen áll a rendszeres kerékpárhasználatban, ami nagyon jó hír.

A tekerés jótékony hatásai mindenki előtt ismeretesek: környezetkímélő, egészséges és nem utolsósorban költséghatékony. Ezért is lehetünk büszkék magunkra, hogy dobogós helyezést értünk el a biciklizési statisztikában. A 2014 októberében készült kutatás az Európai Unió 28 tagállamának közlekedési szokásaira terjed ki. A közzétett adatokból kiderül, hogy bár még mindig az autó áll az utazási lehetőségek listájának az élén, egész jó tendenciákat mutatunk a bringázás terén. Arra a kérdésre, hogy „Egy átlagos napon milyen közlekedési eszközt használ a leggyakrabban?” a magyarok 22%-a adta válasznak a kerékpárt. Egyedül csak Hollandia (36 %) és Dánia (23 %) előzött meg minket. A felmérés kiemelte, hogy a hollandokhoz hasonlóan ez a szám nálunk is közel áll az autóhasználat arányaihoz (22 % vs. 33%). Ez jó hír, tekintve, hogy mi autózunk a legkevesebbet Európában.

A jó szerepléshez köze lehet annak is, hogy szeptemberben indult el Budapest közbringaprogramja, a Bubi, ami roppant hamar nagy népszerűségre tett szert. A BKK adatai szerint naponta több mint 4000-szer vesszük igénybe a zöld kétkerekűeket, ennek hatására tavasszal mintegy 300 biciklivel és új állomásokkal bővítik a rendszert. Ha így haladunk, jövőre akár az első helyen is szerepelhetünk a statisztikákban. Addig is pattanjatok nyeregbe!