Lassan tipikus történet ez a városból. Egy budai polgári ház harmadik emeletének lakásában néhány srác. Éppen az étkezőben esznek mind a hatan, lehetne ez egy házibuli jelenete is, úgy éjfél körül. A hangulat is ehhez illő, de napközben senki nem iszik, hiszen itt kőkemény munka – meg frissen főzött sör – folyik. A világ első teljesen automata sörfőzője voltaképpen még ki sem jött a piacra, de máris komoly sikernek számít.

Az ötlet még 2013 nyarán született. A csapat egyik tagja kedvtelésből sörfőzéssel is foglalkozott, a baráti társaság pedig rendszeresen átjárt "minőség- ellenőrzésre". Persze nemcsak a készletek megcsapolásában segítettek, hanem a főzésben is, viszont egy-egy szeánsz akár 6-8 óra folyamatos melót jelentett, mosogatni és figyelni kellett. Ekkor kezdtek el azon gondolkozni, hogy az unalmas részeket nem lehetne-e kihagyni.

A tervekből hamarosan valóság lett. Az akkori Brewie persze még teljesen máshogy nézett ki, kívülről üstök és vezetékek látszottak csak, de már akkor is képes volt sört készíteni. Aztán elvitték egy dániai versenyre. Útközben egy-két csavar kiesett a gépből, aztán közvetlen a verseny előtt is, de végül összerakták, és siker lett, ahogy több hazai startup-versenyen is.

A kezdeti elismerések után úgy döntöttek, hogy - gyakorlatilag fizetés nélkül - elkezdenek a projekten dolgozni; tavaly márciusban pedig beköltöztek a budai lakásba, ami így egyszerre fiúsan rendetlen irodává és malátaillatú műhellyé változott.

A szobákban zsákok, üstök és sörös tárolóedények mindenütt, a régi fotelre egy malátaroppantó van rögzítve, a nagyméretű üvegablakon a tennivalók listája. Na meg számítógépek, és természetesen maga a készülék, amelynek tervei a folyamatos tesztek során rengeteget finomodtak, ráadásul a gép bárhol jól mutató, igényes dizájnt kapott.

A közösségi finanszírozással foglalkozó oldalakon fut egy ír és egy amerikai projekt is, de ott pont a lényeg vész el: a főzésbe különböző pontokon - a komlózásnál vagy a hűtésnél - be kell avatkozni, a Brewie a rendszer áttisztítását is elvégzi, ráadásul a másik két gép drágább is. Az indiegogo-s gyűjtés amúgy nagyon bejött a srácoknak: néhány nap alatt összejött a szükséges összeg, biztos vásárlóik vannak, és ráadásul a piacot is fel tudták vele mérni.

Egy főzet - sörfajtától függően - nagyjából 5-6 óra alatt készül el, két hétig dolgozik az élesztő, két hetet áll a palackban vagy hordóban, utána pedig a friss sör fogyasztható!

A receptek tökéletesítésében a helyi sörfőzők segítenek, akik egyébként - elsőre talán kicsit meglepő módon - szintén várják már a kész Brewie-t. A főzés automata üzemmódban történik, de a műveletek és az alapanyagok szabadon módosíthatók, így a gép rengeteget könnyíthet a kísérletezésben.

Jeff, a Brewie egyik tengerentúli vásárlója, profi sörfőző.

Mint a srácoknak megírta a megrendelési folyamat során, nagyon várja már, hogy otthon is kísérletezzen a friss recepteken, csak a barátnője nem örül az új készüléknek. A gép egészen messzire is elkerül, tudnak egy új-zélandi bárról is, ahol már rendeltek belőle.

A Brewie gyártását itthon, esetleg más európai országban képzelik el; a kész terméknek szeptemberre kell elkészülnie.

"Hopp, elment egy gép!" - szólal meg az egyik srác a monitor mögül, és bár már 160 gépnél járnak, látszik az arcokon az öröm. Fizetés nélkül dolgoznak, de hisznek a termékben, ami könnyen lehet, hogy világsiker lesz. Budapestről.