2014-ról sok mindet el lehet mondani, de azt nem, hogy unalmas lett volna. Az idei év is hasonlóan ingerdús lesz mind a kultúra és a szórakoztatás, mind pedig a városfejlesztés és a sport terén. A jövő persze soha nem biztos, ezért garanciát nem vállalunk semmiért, de az eddig hallott híresztelések alapján mi ezekre az eseményekre pörögtünk rá a legjobban. Ti mit vártok a legjobban?

KoncertekAz év elején még nagy lesz ugyan a csend, csak néhány lokál banda játszik majd háttérzenét a még gyengécske újévi sörözések mögé, január végén viszont elkezdődik a durvulás, és szinte egymásnak adogatják a kilincset és mikrofont a jobbnál jobb koncertek. Rögtön január 31-én az Ignite lép fel a Barba Negrában. A frontember, Téglás Zoli egyébként arról híres, hogy a neves punk zenekar, a Pennywise énekese is, és hogy amerikaiak tízezreivel képes elénekeltetni egy-egy bulin az “a csitári hegyek alatt"-ot. A bulit egy kicsit lájtosabb változatban megismétli rögtön február 1-én a hajón.

Nem sokat kell aludni, és máris érkezik a többszörös platinalemezes és Grammy-díj nyertes, de legfőképpen ijesztő maszkos Slipknot az Arénába, és erre majd azok is kíváncsiak lesznek, akik nincsenek annyira benne a metálban. Utána szinte rögtön átugorhatunk az A38-ra, ahol ezúttal egy - meghitt, személyes dalaihoz talán jobban is illő - klubkoncertre tér vissza Fink, akit két évvel ezelőtt már láthatott a budapesti közönség a Szigeten.

A francia Yann Tiersen vadonatúj, Infinity című albumának világ körüli turnéja sem lesz jó lelkiismerettel kihagyható: az Amélie csodálatos élete és a Goodbye, Lenin című filmek zenéjével összenőtt előadó február 24-én érkezik Budapestre, az Akvárium Klubba. És itt lehet majd egy kicsit nagyobbat szusszanni, a plusz energiára úgyis hamarosan szükség lesz.

Tavasszal a Trafó ELECTRIFY hetedik állomásán, április 18-án lesz átélhető Ben Frost robusztus vulkánzenéje, és az angol Vessel, aki drasztikus jövőképpel segít rá minderre. Egy hónappal később, pedig egy igazi sztár, a Roxette érkezik hozzánk, annak apropóján, hogy 25 éve jött ki a zenekar bemutatkozó kislemeze, a The Look. Az alkalomra gigantikus turnéval készült a banda, amely május 19-re el is éri a budapesti

Arénát. Bűn lenne kihagyni.

Azok számára is van egy jó hírünk, akik esetleg tavaly lemaradtak volna az előző év egyik legjobb koncertjéről, vagy csak simán repetáznának: örömmel jelentjük, hogy ismét lesz Scooter a Parkban méghozzá 2015. május 16-án. Nem sokkal ezután egy újabb komoly játékos érkezik: 2015. június 7-én ugyanis a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a OneRepublic. Az amerikai alterpop színtér egyik kedvence először lép fel Magyarországon, de reméljük, nem utoljára.

Olyan kósza pletykák is kikerültek az utcára, mint például a Metallica budapestikoncertje, de erről még hivatalosan nem beszélhetünk, így nem is megyünk bele jobban. Ami viszont biztosnak látszik az, hogy az év végét egy sokat kritizált, de mégis a mai napig töretlenül népszerű zenekar koncertjével kezdhetjük majd el búcsúztatni: a kanadai Nickelback zenekar november 16-án teszi ismét tiszteletét nálunk. Nem különösebben szeretjük, de valamiért mégis várjuk.Performansz2015. január 17. szombaton 8. alkalommal rendezi meg a Művészetek Palotája a magyar nép- és világzene legrangosabb gálaműsorát, a népzene ünnepét, ahol egyaránt fontos szerepet kapnak majd a műfaj 'nagy öregjei' és fiatal tehetségei. Ugyanitt nemsokára láthatjuk a A Recirquel Újcirkusz Társulat harmadik, egész estés előadását, a Párizs Éjjelt, ami minden eddiginél modernebb hangvételű, és az elveszett illúziókat állítja színpadra. Az újdonság mellett a már jól bejáratott Meztelen Bohóc is látható lesz többször is, például február 26-án.

A két előadás között érdemes lesz ellátogatni az Arénába is, ugyanis fellép a kihagyhatatlan Cirque du Soleil társulat, akiket 2015. február 13.és 15. között, 4 alkalommal lehet majd látni.

A közeljövőben még mindig érdemes ebben az épületben maradni, ugyanis 2015. február 22-én egy igencsak rendhagyó előadás lesz, méghozzá ArnoldSchwarzenegger főszereplésével. A Siker nap fő célja, hogy minden résztvevő számára elsajátíthatóvá tegyük a siker alapelveit, valamint gyakorlatát, így járulva hozzá életük teljességéhez.

És az okosságnak ezzel még nincs vége. Az innovatív gondolatokról szóló előadássorozat, a TED is újból megrendezésre kerül Budapesten, amely ezúttal az "Egyensúly pengeélen" címet kapta. Az egész napos előadás olyan kérdésekre keresi a választ, mint például ezek: “Milyen kérdéseket kéne feltennünk?”, “Hol rejlenek a lehetőségeink?” és “Milyen veszélyektől kéne igazán tartanunk?”.

Bár egy kicsit más téma, de fontos: idén április 16-án először jön el Magyarországra a WWE (World Wrestling Entertainment) LIVE show-ja a BudapestArénába, ahol a világ legkomolyabb pankrátorait nézhetjük, amint megverekednek egymással. Jó, tudjuk, hogy kamu az egész, de akkor is.

Színdarabok között is lesz sok érdekesnek ígérkező mű. Ilyen például Franz Kafka: A per, amely 2015 júniusában áll a Nemzeti Színház nagy színpadára, de hasonlóan fontosnak tűnik Márai Sándor két egyfelvonásosa (Családi kérdés; Befejezetlen szimfónia), (április 12.); illetve a Cervantes és Bulgakov művei alapján írt Don Quijote, amely 2015 áprilisától látható. Ezekről részletesen itt.

A Vígszínházba ugyancsak megéri ellátogatni, ha másért nem is, de legalább a szerelem, árulás, koldusmaffia, hatalom, korrupció és humor origóján megrendezett Koldusopera miatt, amely 2015 márciusától látható. De igencsak sűrűn alakul a január az Operettszínházban

is: Mozart!, a Miss Saigon és A Szépség és a Szörnyeteg című musical tartogat meglepetéseket ebben az évben. Részletek itt.Fesztivál Évszaktól függetlenül a legjobban várt események kétségtelenül a fesztiválok, és ezekből ismét akad majd szép számmal a városban. Rögtön az év elején például (2015. február 6-8.) kerül sorra a Szabadság téri Mangalicafesztivál, amelynek a hazai mangalicatenyésztők és -termékkészítők megismertetésén kívül a hagyományteremtés is fontos célja.

Aztán április 10. és 26. között rendezik meg idén a Budapesti Tavaszi Fesztivált. A kínálat folyamatosan bővül, de már tudjuk, hogy Verdi Luisa Miller című operája, a Perzsia királya, és a Lewis Carroll meseregényéből készült Alice in Wonderland című mű nagy durranás lehet, de táncrajongóknak tudjuk még ajánlani a holland NDT (Nederlands Dans Theater) kortárs performanszát is.

A hivatalos fesztiválszezon természetesen a tavaly minden szempontból rekordokat döntögető Sziget alatt csúcsosodik majd ki, ez minden nyáron a legnagyobb durranás a városban. A fesztivál a hírek szerint idén is elég komoly műsorral készül (erről már kiszivárogtak az első nevek), ami ismét százezreket fog a Hajógyári-szigetre vonzani.

A felsoroltakon kívül persze idén is számíthatunk Borfesztiválra, Sörfesztre is, illetve idén is lesz Budapest100, amely a város 100 éves épületeiről fog szólni. A részletekért érdemes követni őket Facebookon.

De persze ne feledkezzünk el a kisebb fesztiválokról se: nyár közepén például a kulturális szempontból abszolút említésre méltó Rakéta feszivált is megrendezik. A jövő mainstream előadóit, valamint a hazai zenei élet trendjeit bemutató fesztivál idén július 20 és 26 közé esik. A helyszínekkel és programmal kapcsolatos részleteket még nem lehet tudni, de a tavalyi szettből kiindulva mindenkinek ott a helye. Az esemény a VS.hu szerint nem sokan ismerik még, pedig kellene.Sport Sport szempontból is érdekesnek ígérkezik 2015. A januárt rögtön egy asztalitenisz World Tour-versennyel kezdhetjük 28-án, majd ironikus módon, márciusban a Coca-Cola megrendezi Testébresztő Fitnesznapját, ami valószínűleg tömegeket vonz majd. Ugyanebben a hónapban, 29-én pedig Magyarország–Görögország, Eb-selejtező miatt is izgulhatnak a focirajongók.

Április 16-án rendezik a hatalom, szellemiség, őszinte becsület zászlaja alatt működő shidokan karate világbajnokságot, utána pedig, 19-én megint lesz Telekom Vivicittá Városvédő Futás. Ezt követi a mi listánkon július 4-5-én a Red Bull Air Race; 26-án pedig a Forma-1 lesz a főszereplő a Hungaroringen.

Foci ezek után is lesz még: szeptember 4-én tartják a Magyarország–Románia, Eb-selejtezőt, október 8-án pedig a Magyarország–Feröer, Eb-selejtezőt.Egyéb Kiemelten fontos eseményként tekintünk tél végére ígért állatkerti koala beköltözésére is. Vele kapcsolatban érdekes, hogy a kedvéért külön eukaliptusz-üvegházat kell létrehozni az intézménynek a tartalékok biztosítása érdekében.