Ha tehetnénk egy időutazást úgy húsz évvel ezelőttre, nem szívesen töltenénk el egy éjszakát a ma a Le Méridien Budapest Hotelnek otthont adó, impozáns Deák téri épületben, annak idején ugyanis itt működött a Budapesti Rendőrfőkapitányság. A 90-es évek végén nagyszabású felújítási munkálatok kezdődtek, 2000-ben pedig végre megnyitotta kapuit az ötcsillagos luxushotel, amely máig Magyarország egyik legrangosabb szállodája, így nem meglepő, hogy mi is szívesen indultunk felfedezni, mi rejlik a fehér mészkő homlokzat mögött.

A Le Méridien Budapest Hotelben jelenleg 218 tágas szoba és lakosztály található, amelyekben családok, párok és üzleti utazók számára is garantált a kényelem. A belső tér stílusa a klasszikus elegancia és a kortárs design találkozási pontján helyezkedik el, a trendek elegyítése pedig egyáltalán nem erőltetett. Az épület nem csak szálláslehetőséget kínál, hiszen számos olyan, színvonalas szolgáltató és vendéglátó hely is működik itt, amely mindenki előtt nyitva áll. Itt van például a Le Bourbon gourmet étterem és a nemrég nyílt Longitude 19° 03' Bár, a legfelső emeleten pedig világos wellnessrészleget találunk. Sok híresség és méltóság szállt már meg a Le Méridienben, élvezve a szálloda által kínált keleti kényelmet, amire természetesen mi is kíváncsiak voltunk, úgyhogy be is támadtuk a luxushotelt, méghozzá a Deák térhez közeli főbejárat felől.

A külső abszolút nem emlékeztet egy átlagos rendőrségi épületre, ami nem is meglepő. Az eredetileg Adria-palota névre keresztelt premodern épület száz évvel ezelőtt épült, annak idején egy olasz biztosítótársaság pazar irodái kaptak itt helyett 14 luxuslakással együtt. Ma műemléki védelem alatt áll, a helyreállításnak köszönhetően pedig eredeti pompájában csodálhatjuk meg a homlokzatot, például az Erzsébet tér vagy a Deák tér felől. A felújítás nem kis erőfeszítések árán valósult meg, mivel a belvárosi palota a második világháború alatt súlyosan megrongálódott, majd a kommunista időkben évtizedekig szolgált a budapesti rendvédelmi szervek központjaként.

A nemrég modernizált hallba lépve lenyűgöző látvány tárul elénk: a kör alakú előcsarnokot óriási ólomüveg kupola borítja, és itt található a Le Bourbon központi designeleméül szolgáló díszes csillár is. Jobbra, ahol eredetileg a biztosító cég várója állt, az idén megnyílt Longitude 19° 03' Bárt találjuk, amelyben harmonikusan keveredik az eredeti márványpadló meghatározta stílus a modern bár hangulatával. Szívesen elüldögélnénk itt, de ideje becsekkolni a szemben lévő recepción, melynek falán egy modern épület hatalmas fotója erősíti a kortárs vonalat.

A bejelentkezés teljesen zökkenőmentesen zajlik. Bár az egész hotel kortalan hangulatot áraszt, a Le Méridien-lánc minden tagja küldetésének tekinti az adott régióra jellemző avantgarde művészeti stílus képviseletét. A budapesti hotelben ez a törekvés például a belépőkártyákon jelenik meg, amelyeket modern műalkotások színes képei díszítenek. A szállóvendégek ráadásként a Trafó galériájának kincseit is ingyen csodálhatják meg.

Az éjszakát egy ízlésesen berendezett business lakosztályban töltjük, amelynek ablakából a Fashion Streetre nyílik kilátás. A nappaliban tekintélyt parancsoló fa íróasztal, széles sávú internet és villámgyors Wi-Fi biztosít kényelmes munkakörülményeket (ez minden szobához jár), de van itt kanapé és karosszékek is vendégek fogadására, sőt a vendégek számára külön toalett is.

A puha franciaággyal és francia gyarmati stílust tükröző bútorokkal berendezett, tágas hálószobába bőven jut természetes fény, amitől legszívesebben azonnal ideköltöznénk. A nagyobb fürdőszobában márvány fürdőkád és mosdókagylók, valamint külön zuhanyzó található. Az egész lakosztályt meghatározzák a leomló drapériák, ragyogó csillárok és kerámiavázák. Persze a modern technika sem hiányzik, van laposképernyős tv és egy Illy kávégép is.

Miután lepakoljuk a csomagokat, visszatérünk a földszinti hallba, hogy elfogyasszunk egy, a hotel specialitásának számító éclairt és egy capuccinót, majd villámtúra keretében körbejárjuk az épületet. Az elmúlt pár évben a hotelt övező Erzsébet tér, a Fashion Street és a Madách tér a belváros egyik kellemes sétálóövezetévé nőtte ki magát. Sok remek étterem és klub is található a közelben, és a Deák térről a város más pontjaira is gyorsan eljuthatunk. Most viszont vissztérünk a Le Méridienbe, hiszen következik itt tartózkodásunk fénypontja: vacsora a Le Bourbonben.

A Le Bourbon étlapján jól megférnek egymás mellett a francia konyha ízei és a magyar ételkülönlegességek. A budapesti ínyencek jól ismerik ezt a helyet az autentikus francia ételei miatt, amelyeket például a vasárnapi villásreggelik alkalmával élvezhetünk. A szezonális à la carte kínálatban szereplő friss tengeri fogások méltán híresek: mi is kipróbáltuk a puha és zamatos, fűszeres chilis lazacot gyömbérrel, kumkvattal, valamint korienderrel és szójával fűszerezett tojásos tésztával.

Benézünk a Longitude 19° 03’ Bárba is egy kis lefekvés előtti lélekmelegítőre. A legutóbbi átalakításoknak köszönhetően a luxusbárban semmi nyoma az ötcsillagos szórakozóhelyekre gyakran jellemző feszélyező hangulatnak. Egyszerre találunk itt hosszú asztalokat baráti társaságok számára, meghitt zugokat, sőt a pultnál is rengeteg az ülőhely. A profi baristák által kevert koktélokat nem érdemes kihagyni. A télre való tekintettel mi a forró italokból is kóstoltunk egyet, méghozzá a gőzölgő, amarettóval és kiváló magyar körtepálinkával megbolondított, „olasz mandula” nevű kreációt.

Lassan elálmosodtunk, de még mielőtt a lakosztályba visszatérve a párnára hajtottuk volna a fejünket, gyorsan belebújtunk a fehér hálóköntösbe, hogy megnézzük a rengeteg fajta masszázzsal, arc- és testkezeléssel kecsegtető spa-részleget. Egy forró zuhany és a finn szauna tesztelése után a jakuzzit választottuk, így - kemény edzés helyett - pezsgőfürdőzés közben csodáltuk az éjszakai égboltot a tetőablakon keresztül.

A lakosztályban aztán rögtön bedőltünk az ágyba, és pár perc múlva el is nyomott az álom az óriási párnák közt. Bár a hotel közvetlenül a városközpontban helyezkedik el, a hangszigetelt ablakoknak köszönhetően nyugodtan és mélyen aludtunk.

A Le Bourbonben felszolgált büféreggeli olyan finomságokból áll, amelyek a legtöbb hotelben luxus brunch fogásoknak számítanának. A pihentető alvás után farkaséhesen bele is vetettük magunkat a dolgok közepébe: ananászlével, friss joghurttal, kiwivel és szalámival megpakolt, leveles tésztából készült vajas croissant-nal kezdtünk, majd folytattuk rántottával, svájci röszti falatokkal, babbal, baconnel és borjúkolbásszal, és végül egy juharszirupos gofri is lecsúszott. Mondnunk sem kell, ez megadta a kellő energialöketet a nap további részére.

A lakosztályban végül összepakoltuk a holminkat, és bár szívesen visszafeküdtünk volna a hatalmas franciaágyba egy kis délelőtti sziesztára, a kötelesség szavának engedelmeskedve visszaindultunk a We Love Budapest irodába. Kicsekkolás közben az elmúlt órák kellemes élményeit idézgettük, és sajnáltuk, hogy többé már senkit nem zárnak be ide - mert a Le Méridiennél nehéz szebb helyet találni egy kis (kényszer)pihenőhöz. A cikk megjelenésekor a Le Méridien Budapest Hotelben egy személyre körülbelül 130 euró és 1500 euró közötti szobaárak érvényesek, az ár a reggelit nem tartalmazza. Az aktuális árakat megtalálod a hotel foglalási oldalán. A We Love Budapest “Egyéjszakás kaland a városban” sorozata fővárosi szállodákat mutat be, amelyek lehetővé teszik, hogy munkatársaink térítésmentesen szálljanak meg náluk. A hotelmenedzsment beleegyezik, hogy cikkünkben akár negatív benyomásokat is megfogalmazhatunk, illetve hogy a cikk az ő véleményezésük nélkül jelenik meg.