Azt kell mondanunk, hogy szinte nincs olyan nap, hogy ne nyitna egy izgalmas, egyedi reménység a fővárosban. Természetesen vannak környékek, ahol koncentráltabban telnek meg új élettel az üzlethelyiségek, addig kihasználatlan terek. Éppen ezért válogatásunk szereplői sokszor ugyanazon negyedből származnak.

A legmenőbb környék kétségtelenül még mindig a VII. kerület belső része, ám szerencsére sokak olyan helyekben is meglátták a potenciált, melyek kevésbé frekventáltak. Egy fecske igenis nyarat csinálhat, ha egy vendéglátóhely jól működik, szívesen jelennek meg az újabbak is – nem konkurenciának, csupán haladva a már kikövezett úton. Szinte tényleg az év 365 napjára jutott egy-egy megnyitó: vannak olyan szereplők, amelyek egész rövid idő alatt felfutottak, de a természetes szelekció is működik. Válogatásunkba saját kedvencek és az olvasók véleménye alapján közkedvelt helyek is bekerültek.Szórakozóhelyek, bárokAz év első negyede több nagy durranást is tartogatott számunkra: újrastrukturálták például az Akvárium Klubot. Fél év kellett a teljes fazonigazításhoz, de megérte a várakozást: az Aqua Bisztró és a két „hall” is igazán jól sikeredett. Külföldi, népszerűbb előadók fellépéseire a belváros talán legalkalmasabb helyszíne lett az Erzsébet téri szórakozókomplexum nagyobbik koncertterme. Márciusban kinyitott a LÄRM is, mely az underground elektronikus zene otthonává vált a jól ismert Fogasházon belül. Kivételesen jó hangtechnika és ínyenceknek való bulik jellemzik a helyet. Ha az elektronikánál maradunk, fontos a PRLMNT-et is megemlíteni, ahol szintén nem a szokásos pénteki-szombati „diszkózás” a divat – különleges bulik jellemzőek az egykori Szikra moziból lett klubra. A nyári szezont négy meghatározó szereplőnél tölthettük: a Lánchíd lábánál lévő raqparton, ahonnan adott az örök panoráma, és még a Gresham-palotában megszálló Jude Law is előszeretettel látogatta. A 360 Barban, az egykori Párizsi Áruház tetején kialakított mesés kilátással bíró openair klubban, ahol már munka után indultak a lazítós partik, és ahonnan sosem unnánk meg a nézelődést. A Gozsdu Udvar parkolójának tetejére megálmodott Gozsdu Sky Teraszon, valamint a Mazel Tovban, ahova nemcsak a zenés mókák miatt érdemes ellátogatni egész évben, hanem a kiváló konyha miatt is.

Novemberben elindult Óbuda nagy dobása, a Mirror és a Grand, még karácsony előtt pedig kinyitott a Tesla is a nyári tesztüzemek után.

A VII. kerületben két olyan vérprofi koktélbár is elindult az évben, amelyek nemcsak "alapozó" helyszínként funkcionálhatnak, hanem egész estés programot is kínálhatnak. A WarmUp és a Pharma lett a két kedvenc új koktélbárunk.Éttermek, kávézókMind a fine dining területén, mind street food témában voltak igazi meglepetések az évben. Új helyen, új koncepcióval folytatja például 3 éves szünet után a Babel Delicate. A Piarista köz kedvelt szereplői mellé csatlakozott be mint legelegánsabb és legkifinomultabb. A Dob utcában kinyílt a város legtöbbet fotózott kávézó/étterme, a Vintage Garden és az utcában egyre több az új evő/ivó egység a hagyományos Frölich cukrászda mellett. Ilyen például a Juicy nyerslé-bár, amely hiánypótló szereplő a környéken. A „csakegykrumplitennék” dolgot őszintén és egyszerűen a Chips & Dips oldja meg. Pár perc sétára találjuk a Stikát a mindig mosolygós és elegáns fiúkkal és tartalmas reggelikkel. Apropó, reggeli: megszerettük már elég hamar a Károlyi kerthez közel eső Zoskát is.

A pholeves-mánia idén ramennel egészült ki, köszönhetően a Ramenkának, és pizzafronton is erősödött a város: megjelent a Pizzica római stílusú, tésztára halmozott finomságaival – bármikor jólesnek a négyzet alakú szeletek. Ahogy a Gelati & Co.-ban és a MAMO-ban kínált pisztáciafagyival töltött briósok is. Mi télen is simán elmegyünk érte. Év végén olyan új helyet nyitott Lali séf a Belvárosi piacon, ahol a kifordított hurkás szendvics mellett sóletet és pho levest is rendelhetünk. A Séf utcája valószínűleg elindított egy új hullámot a Hold utcában található vásárcsarnokban.

Most pedig várjuk a további fejlődést, új helyeket, ölteteket, kivitelezéseket 2015-re!