Benézhetünk a belső udvarokba, közelről láthatjuk a kupola különleges szerkezetét és szabad szemmel, az utcaszintről soha sem látható oromdíszeket. A modell mérete emberléptékű, így a legapróbb részleteket is megfigyelhetjük rajta, de az egész mégis befogadható és átlátható. Mindez összesen 9000 munkaóra eredménye, de szerintünk megérte: a budapesti Parlament gyönyörű, a róla készült makett pedig segít megérteni ezt a csodálatos épületet.

Az épület tele van sokszor szabad szemmel, az utcaszintről láthatatlan építészeti részletekkel, amelyek a modellen könnyedén megfigyelhetők. Steindl Imre németországi tanulmányai alatt számos gótikus épülettel találkozott. Talán ezzel is magyarázható, hogy a Parlament építésze számos díszítőelemet átvett a középkori épületekről; megfigyelhetünk például különböző mitikus figurákat, vízköpőket, majomkutyákat, szörnyeket.

A homlokzatokon - főként páncélos lovasként ábrázolt - magyar királyokat, más részeken pedig még zergét, sárkányokat és pajeszos zsidó alakot ábrázoló figurákat is találunk - mondja Hajnal Péter, a modellt készítő csapat egyik vezetője. Ha valaki, ő ismeri az épületet a legapróbb részletekig.

A modell méretaránya 1:100-as, vagyis például egy méter itt

egy centiméternek felel meg. Az építészeti tagozatok és a díszek hihetetlen részletesen vannak kidolgozva, tényleg csak a legapróbb díszek

nem kerültek föl, szobrokból például a harminc centiméter (vagyis három milliméter) alattiakat nem jelenítették meg, hogy a szemlélést megkönnyítsék és az épület áttekinthető maradjon. "A legapróbb részleteket is meg tudtuk volna csinálni, de az a tapasztalat, hogy van egy lépték, ami még szemmel is befogadható." - mondja az alkotó.

A maketten összesen 9000 munkaórában 19 építész és szobrász dolgozott Bojti Márton és Hajnal Péter vezetésével. A tervezés egy számítógépes 3D-modellel kezdődött, ekkor nagyjából kitalálták a felhasználható anyagokat és az előre legyártható, ismétlődő elemeket. Ilyenből nem volt sok, hiszen az épület legtöbb része teljesen egyedi, még ha első ránézésre hasonlónak is tűnnek. Külön kis poén, hogy a metszetként ábrázolt látogatóközpont belsejében

ott áll a makett makettja, ami gyors fejszámolás után a Parlament 1:10 000 arányú kicsinyítése.


A kivitelezést nehezítette, hogy túl sok eredeti terv nem állt rendelkezésre. Általában a legmodernebb technológiákat (CNC, lézervágás, 3D print) használták, de a legfinomabb részleteket mind kézzel kellett kialakítani. A szobrokat például a csapat hölgytagjai készítették varrótűvel és más, szokatlan mintázóeszközökkel. A makett nagyobb része műanyag, míg bizonyos részek rézből, maratással készültek, más részek pedig egy speciális papírból, lézer segítségével.

Bár a csapatnak nagy tapasztalata volt hasonló tárgyak készítésében, nem titok, hogy szinte a teljes hazai makettező társadalom besegített. Sok szakterület és sok tudás egyesült ebben a munkában. Nem csoda, hogy valószínűleg még csak hasonló sem készült külföldön ilyen minőségben és méretben, egyszerűen nem tudnák megfizetni azt az aprólékos, kézzel készült munkát, ami ebben a makettban benne van - mondja vezetőnk.

A mintegy 2,2 tonna súlyú tárgy tetejére hamarosan egy lámpákkal kombinált tető kerül, ami így még jobban kiemeli az apró építészeti részleteket. Érdemes megnézni; akit csak kicsit is érdekelnek az épületek, sok időt tölthet el a makett mellett.