Megérkeztek Sziget Fesztiválköztársaság első – 2015-ös zenei hírei. Bár a most bejelentett nevekből még csak az augusztus 11-én, a Nulladik napon fellépő Florence and the Machine a főműsoridős, az már ebből a listából is jól látszik, hogy jövőre is az izgalmas aktualitások és a változatosság jellemzi majd a Sziget programját, augusztus 10-17 között.

A Nulladik nap – a tavalyihoz hasonlóan – ismét egy teljes értékű koncertsorozattal várja látogatóit. Ide érkezik fő fellépőként az évek óta a Sziget kívánsággépének egyik legtöbb szavazatát begyűjtő Florence and the Machine. Eddigi diadalmas pályafutása ismeretében minden kockázat nélkül leleplezhető: Florence Welch nemcsak énekesnő, nemcsak isteni díva, hanem különleges személyek inkarnációja. A még csak huszonnyolc éves művész máris olyan karriert tudhat magáénak, ami csak a legnagyobbakkal történhet meg. A rendkívüli tehetség mögött egy fantasztikus zenekar is található, mely nélkülözhetetlen részvevője az extra show-nak, repertoárjuk elképesztő kombinációja az intelligens indie popnak, a túlburjánzó barokknak és a perzselő soulnak. Első lemezük rögtön az élre tört Angliában és a második is megismételte a debüt bravúrját. A két albumával és látványos élő előadásaival komoly kritikai respektet kiváltó, MTV-, Q- és Brit Awards nyertes és Grammy-díjra is jelölt Florence 2015-ben újabb nagy dobásra készül és ennek minden bizonnyal az egyik legfontosabb helyszíne lesz a Sziget.

Megkérdőjelezhetetlenül eredeti, könnyed hangvételű, mégis mélyenszántó munkáikkal a fejükről a talpukra, majd a talpukról a fejükre állították a vájt fülű kritikusokat, magukhoz édesgették a közönséget és Magyarországon is egyre komolyabb népszerűségnek örvendenek, nemcsak a kifinomult ízlésű hallgatóság körében. Az alt-J bemutatkozó albumával, az An Awesome Wave- vel kiérdemelte a két szakmailag legnagyobb presztízsű brit zenei elismerést, a Mercury- és az Ivor Novello-díjat, második lemezeladási listáján.

Két mindenre elszánt, ambiciózus, fiatal és tehetséges holland DJ-producer, Thom Jongkind és Idir Makhlaf áll a Blasterjaxx mögött. Lendületes, korszerű és nagyszabású, az electro, a big room és a progressive house leghatásosabb elemeiből szintetizált elektronikában utaznak, az elmúlt két évben épültek be a nemzetközi EDM-hálózatba, ahol egyre komolyabb hírnévre tettek szert, melynek köszönhetően ma már a szakma legjobbjaival állnak kapcsolatban és a legnagyobb bulikba kapnak rendszeresen meghívást. Koala c. EP-jükkel nemrégiben elképesztő letöltési statisztikákat produkáltak a Beatporton és 2013-ban debütáltak a DJ Mag világ legjobb DJ-it rangsoroló presztízslistáján.

Az AWOLNATION dögös, masszív elektronikus zenei apparátussal megbikázott, feszes-pörgős rockban utazik. Nevéhez eddig egy sikerlemez, a Megalithic Symphony kötődik, melyről az emblematikus Sail című számot – mely bekerült a legjobb tízbe a Billboard rock listáján - a magyar közönség is betéve ismeri. 2015 nyarán élőben is hallhatják a Szigeten, sok újdonság mellett, hiszen Aaron és társai az utolsó simításokat érkezése márciusra várható.

Szexi, kifinomult és karakteres hangú dalszerző-énekes, aki stílusosan és megnyerően ötvözi egymással a hűvös elektronikus dallamokat a fülledt soul zenével. Ő Jamie Woon, aki 2011- ben futott be a Mirrorwriting albummal, a szakma kikiáltotta generációja legtehetségesebb brit előadójának. Jamie Woon visszatérő vendég Budapesten: pár éve telt házas koncertet adott a fővárosban és itt forgatta legismertebb száma, a Lady Luck klipjét is.

Fauve egy francia alkotócsoport, a kollektíva öt zenészből, producerekből, grafikusokból és videósokból tevődik össze. Munkáik igényesek és hangulatosak, egyedi látásmódról árulkodnak, legyen szó zenéről, klipekről vagy a megjelenéseiket, illetve a fellépéseiket kísérő kivitelezésről- artworkről. Emellett sikeresek is: első, 2014 februárjában megjelent lemezük dobogós helyezést ért el a francia lemezeladási listán.

José Gonzalez kiváló előadói kvalitásokkal rendelkező, argentin származású svéd zenész, dalszerző és énekes, aki egy szál gitárral a kezében képes elbűvölni és végig varázslatos játékának hatása alatt tartani a közönséget. Eddig két szólólemeze jelent meg, második lemeze elnyerte a rangos EBBA-díjat, azaz a nemcsak hazájukban, hanem más európai országokban is sikeres előadóknak járó European Border Breakers Award-ot. 2015 februárjában készül megjelentetni a harmadikat.

Ismét élőben szólal meg a Szigeten a kétezres évek egyik legnagyobb indie rock himnusza, a Rock & Roll Queen, hiszen a mindig kirobbanó formában lévő brit The Subways visszatér hozzánk, hogy bebizonyítsa, miért tartja lázban félelmetes energiákat felszabadító produkciójuk a legnagyobb brit és európai fesztiválok közönségét. Jelenleg új, sorrendben negyedik albumukon dolgoznak, így garantálható, hogy egy friss elemekben bővelkedő és vérpezsdítő koncertet nyomnak majd le.

A Babylon Circus világhírű francia ska-punk-reggae-swing-dzsessz bulizenekar, szintén a Sziget Nulladik napjának lesz a vendége. Lassan két évtizede vannak a pályán, több mint ezer koncertet adtak, nevüket mind a Sziget közönsége, mind az összes többi nagy nemzetközi fesztiválok nézőserege jól ismeri, hiszen visszajáró vendégeknek számítanak bolygónk legnagyobb és leghangosabb rendezvényein. Nálunk legutoljára a 2013-ban megjelent Never Stop albummal jártak; éppen itt lesz az ideje egy jó kiadós repetának.

Kadebostany köztársaságában tökéletes az összhang a művészetet képviselő kiválóságok és a nép vezetője között: a vezér, a nagy zenekedvelő hírében álló, büszke Kadebostany a csodálatos hangú énekesnő, Amina segítségével összefogta népének legnagyszerűbb zenészeit, hogy világhódító hadjáratra induljanak a pop színes zászlaja alatt. Tarkabarka zenéjük regionális, mégis globális, helyi értékén kezelendő, de univerzális érvényű, mindenki otthonra talál benne, aki vonzódik az extravagáns, szokatlan, pompázatos és nagy formátumú Mindenki vigyázzba! A pop új nagyhatalma a Szigeten.