Már bronzvasárnap előtt elkezdik szervezni a Bécsbe tartó akciós buszos túrákat, hogy időben megjöjjön a karácsonyi hangulatunk. Pedig Budapesten évről évre csábítóbb az adventi programkínálat. Egyik kedvenc helyszínünkön, a Bazilika előtt jártunk. Fényfestést néztünk, megcsodáltuk a magasból az ünnepi fényekbe burkolózott várost, lazacot ettünk és forró italokkal melegítettük fel magunkat.

A sztereotípia, miszerint a karácsonyi vásárokban csak haszontalan kacatokat lehet venni, horror áron és jobb, ha az ember teli hassal érkezik, mert az ételkínálat szintén aggasztó lehet - megdőlni látszik. Egy sajtóbejárás alkalmával kóstolgattunk mind a karácsonyi italokból, mind a street food felhozatalból – ugyanis idén különös odafigyeléssel válogatták a vásár és környékének gasztro szereplőit.

Nem csak a Szent István téren felállított faházaknál lehet csillapítani az éhséget, hiszen a Zrínyi utcán is sorakoznak az ismertebb street food pontok. Összességében elmondható, hogy van élet a kolbász és a kürtőskalács után is az ünnepi vásárban. A közelmúltban Dohány utcai bolttal jelenttkező Kolbice, a fesztiválok népszerű tésztása, a Pasta Station, az olasz lepényeket kínáló Casa Piadina, a ZING burgerkamionja is alternatívát kínál. Egyik kedvencünk a LazacPlacc névre keresztelt látványos megoldással dolgozó hely lett, ahol halászlét, lazacos szendvicseket és ribizli, továbbá remoulade körítéssel tálalt füstös lazacsteaket ehetünk, príma kilátással a vásári forgatagra.Édesség és kávéfronton is profi a helyszín: a tipikus karácsonyi desszertek mellett például saját bódénál várja vendégeit a Cake Shop és az ezévre készített Hello Wood-os óriási Omnia fa kávéscsészében is szürcsölhetünk feketét, hamarosan az ízHUSZÁR, vagyis Kárai Dávid kifejezetten a kávékhoz komponált süteményeivel. A jázminos panna cotta lett a favoritunk.Az estebédek, kóstolások után már nem kell tartani tőle, hogy hamar fejünkbe szállnak a forró italok, melyek a vásárban egyáltalán nem csak a forralt bort jelentik. Bár továbbra is a DiVino fűszeres lélekmelegítője a legnépszerűbb, a széles ételkínálat mellé dukálnak az ital alternatívák is. Akár aloholos, akár mentes formában. Találkozhatunk az olasz hütték Bombardinojával, mely egy tojáslikőr alapú édes szíverősítő, cseh keserűlikőrrel is fogyaszthatunk forró „Cherry Punch”-ot, a Christmas Bistroban pedig azoknak sem kell elszakadniuk kedvencüktől, akik rosét isznak, ugyanis a nyár kedvenc fröccsalapjából is készítenek forralt verziót. Ajánljuk továbbá a tér egyik bisztrójának, a MINI Barnak mangós punch italát is.Ha mindent szeretnénk végigjárni, bizony pár órás programra számíthatunk. Sötétedéstől egészen 20:00 óráig minden félórában jelentkeznek a Bazilika homlokzatára vetített kisfilmek. Összesen négy karácsonyi témájú, külön az épületre tervezett video mapping programot láthatunk, hatásos zenei aláfestéssel. Bármikor vetítenek a neoreneszánsz Bazilikára, mindig különleges élmény új ruhában látni a világ 10. legtöbbet fényképezett épületét.

A plébániatemplom életében odabent is változások történtek, ugyanis mostantól energiatakarékos izzókkal világítják be a belső teret. A hagyományos izzókat és halogéneket most közel 1000 LED fényforrás váltja le úgy, hogy a Bazilika megkapó, szakrális hangulatán ez mit sem változtat. Az energiatakarékos és költséghatékonyabb világítás debütálásának alkalmából mi is jártunk a Bazilikában. Sőt, mindenkinek szívből ajánljuk, a panoráma kilátó látogatását, így a téli szezonban is. 16:30-ig lehet felmenni, hogy madártávlatból is lenézzünk a díszes adventi Budapestre.