December 6-ig tart a “Vegyen egy jó szót” nevet viselő jótékonysági akció, amelynek keretein belül művészek kéziratait árulják az Írók boltjában konzervért, lisztért vagy rizsért. Az ennivalót Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolája, az abaújkéri Wesley Többcélú Intézmény óvodásai és iskolásai kapják.

Kétszerkettő / Kétszer kettő az négy. / Ha sosem mondod el - elfelejtik. / Ha túl sokszor mondod - nem hiszik el." Kemény István kézírásos mondatai ezek, amelyeket a napokban vásároltak meg az Írók boltjában, szigorúan csak élelemért. A december 6-ig tartó “Vegyen egy jó szót” nevű jótékonyságiakció keretein belül rengeteg kedves szó kerül majd értékesítésre konzervért, lisztért, rizsért cserébe. Az összegyűlt élelmiszereket a Wesley Többcélú Intézmény óvodásai kapják karácsonyiajándékba.

Az egyedülálló irodalmi jótékonyságivásár kezdeményezője Scipiades Erzsébet Pulitzer-emlékdíjas újságíró, aki 59 író, költő, rendező, színész és történész segítségével vágott bele az akcióba. A résztvevők listáján olyan nevek szerepelnek, mint Dragomán György, Grecsó Krisztián, Müller Péter Sziámi, Karafiáth Orsolya, Parti Nagy Lajos, Lackfi János, Varró Dániel, Tandori Dezső, Tóth Krisztina, Boldizsár Ildikó, Závada Pál, vagy Kukorelly Endre.

A különleges jótékonysági árak a következőképpen alakulnak: egy jó szó = 3 darab konzerv vagy 10 kiló liszt, rizs, száraztészta. A mondatok és a teljes művek elvileg 9 darab konzervért vagy 30 kiló lisztért, rizsért, száraztésztáért vásárolhatók meg, de persze vannak egyedi konstrukciók is.

Az akció elsősorban azért szimpatikus, mert nem pénzt kérnek jótékonykodás címszó alatt, így a mostanában nagyon népszerű csalás gondolata még csak fel sem merül, plusz az emberek is szívesebben adnak annak tudatában, hogy tényleg olyan dolgot kapnak a rászorulók, amire szükségük van.