Nehéz elképzelni, hogy van még olyan dolog, ami legalább egy kicsit újnak számít Budapesten. De van. A szicíliai rizslabdát, vagyis az arancini-élményt eddig csak éttermi körülmények között tapasztalhattuk meg, mostantól viszont három jó barát jóvoltából gyorsan, az utcáról betérve is megkóstolhatjuk ezt az igen egyszerű, mégis teljes élményt nyújtó ételt, amiből a Gömböc csapata több változatot is (újra)feltalált.

Az arancini tulajdonképpen egy szicíliai származású panírozott rizsgombóc, amit hazájában paradicsomos hússal töltenek meg. Ezt a falatka formában fogyasztható főételt szögelte a pajzsára és hozta el a Paulay Ede utcába a Gömböc nevű hely, amely világhódító tervek helyett inkább azt találta ki, hogy normális áron ad valami újat az embereknek. Mindenképpen meg kellett győződnünk róla, hogy nem csak reklámszövegről van szó.

Az étterem - mint egy népmesében - három jó barát valóra vált álma, akik együtt tanulták ki a szakácsmesterséget. Mint minden férfi, természetesen ők is saját helyre vágytak a kreativitástól és lehetőségektől éppen duzzadva lüktető Budapesten.

Így aztán belevágtak.

Az egész közösség nagy meglepetésére sikerült valami olyat hozniuk a konyhára, amit eddig maximum csak szabályos éttermi körülmények között kaphattunk meg, holott valójában leginkább az utcán volna a helye. Időközben arra is rájöttek, hogy ez a fajta étel rendkívül könnyedén testre szabható a helyi igények szerint, vagyis egy kicsit felturbózták a receptúrát. Az eredmény: magyaros, füstölt sajtos, füstölt szalonnás, káposztás és négysajtos változatok. A legjobb, hogy ezeket házi készítésű szószokkal kapjuk; ezekből összesen 7-félét kínálnak.

A kipróbáláskor meglepő módon azt tapasztaltuk, hogy a kezdetben csak egyszerű gombócoknak tűnő labdácskák valójában egy fullos vasárnapi főételt is helyettesíteni tudnak (persze, ha eleget eszünk belőle), hiszen magukba foglalják a köretet és a mellé felszolgált húst is (ennek ellenére a street food megnevezés elkerülése részünkről ez esetben abszolút szándékos).

De hogy ne legyen a dolog olyan unalmas, úgy döntöttek, hogy mást is raknak a menüre, ezért naponta változó leveseket, illetve bucikat (grillszendvics) és salátákat is kaphatunk itt. A menün olyan dolgokat találunk, mint például a balkáni buci, a görög- és rukkolasaláta, a francia hagymaleves, a pincegulyás, a toszkán bableves, vagy a paprikakrémleves. Az ételek mellé kísérőnek üdítőt, kávét és kézműves söröket választhatunk.

Az összesen 8 ülőhelyes üzlet otthonos kialakításán egyébként remekül látszik, hogy passzióból készült; az árakból pedig kiderül, hogy nem az a cél, hogy januártól Maseratival járjanak majd be dolgozni a tulajok. A Gömböcben egy arancinigombóc 350 Ft-ba, egy leves 450 Ft-ba, egy buci 750 Ft-ba, egy saláta pedig mérettől függően 650, illetve 750 Ft-ba kerül. Azt az információt kaptuk, hogy ezeket az árakat nem csak a vevők becsalogatására találták ki, hanem hosszú távon is meg fogják tartani őket. Reméljük, tényleg.

Rákérdeztünk természetesen a jövőbeli tervekre is, amire azt a választ kaptuk, hogy a prioritás az, hogy kihozzák a helyből a maximumot. A srácok saját bevallásuk szerint teljesen amatőrök egy hely üzemeltetéséhez, de mivel szívből, sok munkával csinálják, ezért remélik, hogy előbb-utóbb meglesz az eredménye. Mi szurkolunk nekik.

Gömböc (bezárt)
Cím: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 59.