Élmény

Könyv jelent meg Budapest filmes helyszíneiről – Itt forgott…

Fotó : We Love Budapest / Balkányi László
Városmajor, outdoor gym, street gym, sport

Budapest évtizedek óta a világsztárok kedvence, forgatási térképe pedig tele van kulisszatitkokkal, emberi történetekkel és eldugott helyszínekkel. A napokban jelent meg Basa Balázs és Názer Ádám “Itt forgott. Főszerepben Budapest. Nemzetközi filmek” című könyve, amely a város több mint 100 filmes szerepléséről és 200 itt dolgozó világsztárról mesél elképesztő részletességgel. Elolvastuk. Ajánljuk.

Minden évben tapasztaljuk – általában közúti dugók formájában -, hogy különböző hollywoodi szuperprodukciókat forgatnak valahol Budapesten, és a legtöbben már meg sem lepődünk, ha különböző tankokat vagy farkasembereket látunk az Andrássyn mászkálni. Ez – a külföldi stáboknak biztosított óriási kedvezményeken kívül – főként a város világviszonylatban is teljesen egyedinek számító építészeti és földrajzi adottságainak köszönhető, amelyek miatt a város szinte bármely más város részeként meg tud jelenni – emiatt pedig rengetegszer nem is sejtjük, hogy amit látunk a vásznon, az éppen a szomszédunkban történt.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Ezeket a produkciókat gyűjti össze a napokban megjelent “Itt forgott. Főszerepben Budapest. Nemzetközi filmek” című könyv, amelyet Basa Balázsnak és Názer Ádámnak köszönhetünk.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A könyv 6 + 1 kategóriában tárgyalja a különböző filmfogatások eddigi helyszíneit az egészen nagy filmektől a kevéssé ismert alkotásokig – ahogy mondják – a teljesség igénye nélkül: olvashatunk Budapest top 10 helyszínéről; belvárosi helyszínekről; budai filmtitkokról; fürdőkről, kávézókról, szállodákról; budapesti palotákról; különleges helyszínekről; és 21 olyan helyszínről, amely nem maradhatott ki a listából, bár egyik témakörbe se tartozik igazán.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Ezeken belül a könyv meglepő részletességgel mesél a helyszínekről mind történelmi, mind pedig szakmai szemszögből, és még az is belefér, hogy érdekes műhelytitkokat, illetve sztárallűröket tárjon az olvasók elé .
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Megtudtuk például, hogyan alakíttatta át a Kempinski elnöki lakosztályát Eddie Murphy az Én, a kém készítése közben (ami amúgy majdnem meghiúsult a színész miatt), vagy például hogy az Evita forgatásakor Madonna nem jött ki addig a lakókocsijából, amíg el nem takarították a paparazzikat a környékbeli erkélyekről. Persze nem akarunk szpojlerezni, többet nem árulunk el.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A könyv az 1964 és 2015 között bemutatott filmekkel foglalkozik, amelyek között olyan – szinte ismeretlen – ritkaságok is vannak, mint az 1964-es Az aranyfej című amerikai-magyar film. Emellett az Itt forgott több videoklipről is ír, így Katy Perry és Michael Jackson történetei is helyet kapnak benne.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A kötet egyik nagy előnye, hogy mind profi filmfanatikusok, mind pedig kezdő mozikedvelők számára tartogat érdekességeket, és nyelvezetét tekintve is olvasmányosnak mondható.
A könyv az Akadémia Kiadó zászlója alatt jelent meg, és kapható a nagyobb könyvesboltokban, illetve az interneten.