A közösségi sofőrkereső a cég közleménye szerint eddig a világ 45 országának 220 városában működik, a héten pedig nálunk is megjelent. A több helyen egyébként taxis sztrájkokat okozó rendszert kifejlesztő amerikai cég a jótékony környezetvédelmi hatásokat emlegeti és az eddigieknél olcsóbb szolgáltatást ígér, míg az ellenzők szerint a taxis cégek versenyhátrányt szenvednek, hiszen az amatőr sofőrökre nem vonatkozik a pesti piacot meghatározó szigorú szabályozás.

Nem taxi, és mégis azBudapesten, ahogy a világ számos nagyvárosában is óriási problémát okoznak a félig-meddig üresen közlekedő gépkocsik. Egy amerikai cég olyan okostelefonos alkalmazást fejlesztett, amivel a nem hivatásos sofőrök és az utasok könnyedén egymásra találhatnak. A kezelőfelület egyszerű, a szolgáltatásról kölcsönösen visszajelzést küldhetünk, sokak szerint pedig a lényeg, hogy a cég kiiktatja a taxitársaságokat a rendszerből és "közvetlenül" kapcsolja össze az utasokat és a taxisokat. Egy gond van, hogy mindezért a rendszer 20 százalékot von le minden egyes utazásunk árából, tehát a "közvetlenség" jól hangzik, de elég sajátos filozófiai értelmezést takar.

AnomáliákAz ötlet maga nem rossz, de több alkalmazás kínál hasonló szolgáltatást - ingyenesen. A regisztráció itt úgy kezdődik, hogy elég érzékeny információkat, többek közt a bankkártyánk adatait is meg kell adnunk, sőt a kártyát be is kell fotóznunk - még a szolgáltatás megkezdése előtt. Ezt letudva rendelhetünk autót: ezt egy ismerősünk tegnap meg is tette, de a kocsi egyáltalán nem érkezett meg. Ezt még hajlandóak vagyunk az indulásból eredő nehézségeknek betudni, de tény, hogy kevesebb lehetőségünk van a panasztételre, mint egy "hagyományos" taxitársaságnál.

Nem mellékes az sem, hogy bár a cég végez előzetes szűrést a vezetők között, egy elmebajossofőr vagy egy baleset azért benne van a pakliban, külföldről több ilyen esetről is tudunk. Az autó ugyan elvileg be van biztosítva, és az is rendben, hogy az önjelölt Raikkönenek előbb-utóbb kihullanak a rendszerből, de kísérleti nyuszinak lenni akkor sem feltétlenül jó érzés.Meglátjuk, mire mennekA fix áras UberX rendszerben a szolgáltatás alapdíja 300 forint, amihez hozzájön a percenkénti 25 forintos díj és a 130 forintos kilométerdíj, ami valóban a taxitársaságok árai alatt marad.

Összegezve: az ötlet egyáltalán nem hangzik rosszul, de azért bőven maradt még bennünk néhány kérdés. És ezzel talán nem vagyunk egyedül.