Megdobbant a kemény italozás szívcsakrája az Erzsébet térnél, ugyanis a bort prédikáló és azt töménytelen mennyiségben el is fogyasztó Tibi atya sokak örömére megnyitotta budapesti itatóját. A belvárosi borbár-falusi kocsma eme egzotikus keveredése előtt már most kígyózó sorok várják a jótékonysági pálinkaosztást, amely mint tudjuk az esti üdvözüléshez vezető legbiztosabb út. Megnéztük mi folyik itt.


A körülbelül 600 000-res rajongótáborral büszkélkedő Tibiatya a napokban megnyitotta budapesti kocsmáját az Erzsébet tér közelében, ami meglepő módon nem egy IX. kerületi pincehelyiségben, hanem a belváros szívében kapott helyet. Az itató egy belvárosi borbár és egy alkoholpárlatban úszó humbákfalvai kocsma viceházmester arányú keveréke, ahol permanens energiaforrásként lebeg Drótos Karesz soha sem józan szelleme. A Fröccskocsma egyébként már a megnyitása előtt bevágódott a budapesti fiataloknál azzal, hogy az építkezés elhúzódása miatt ingyen fröccsöt osztogatott az arra járóknak.

Aki erről esetleg lemaradt, annak sem kell csüggedni, ingyen itatós események ugyanis még mindig vannak, a zsíros kenyér képében érkező adomány és a jótékonysági pálinkáztatás pedig alapnak számít errefelé. A jelenség egyébként azzal magyarázható, hogy a Tibi atya helyén minden az ivásnak és az ezzel járó hangulatnak van alárendelve. Nemsokára egyébként a szondáztatást is bevezetik, hogy lemérjék, vajon rendesen fogyasztanak-e a kedves vendégek.

A pálinkát reverendában szürcsölő papot ábrázoló vicces képek és a lazulós hangulat ellenére azonban van egy úgymond komoly, koncepciózus része is a dolognak: a helyen meglepő módon eléggé odafigyelnek arra, hogy ne rossz minőségű italokat tartsanak:a ház bora is valódi szőlőből készül, de a felhozatal többi része is simán felveszi a versenyt a környékbeli borbárok kínálatával. A különbség az, hogy az árakat itt nem csillagászati magasságokba lőtték be (kis fröccs 190 Ft, nagy fröccs 370 Ft). Ezeket amúgy Tibi atya képével ellátott műanyagpohárban kapjuk.

A néhány napja nyitott hely egyébként még egyáltalán nincs kész: a lehetőségek tárháza hamarosan hamburgerrel és gyrosszal bővül, de lesz például utcafrontra történő kiszolgálás is.

De hogy ne legyen monoton az ivás, a programok tekintetében is lesz választék: a stand upok, az akusztikus koncertek, az ivós játékok és kocsmakvízek mellett különböző előadásokat is terveznek, amelyek akár az alkoholfogyasztás veszélyeiről is szólhatnak, de olyan ötletek is felmerültek, mint az egyetemek közötti ivós vetélkedő.

Azt viszont elég nehéz belőni, hogy pontosan kinek is szól a hely: a züllött papot az ország közel 6%-a lájkolja a Facebookon, akik között egyetemisták és ügyvédek is akadnak, a célközönség tehát ők, de amúgy mindenkit szeretettel várnak, akinek borozgatáshoz, vagy némi pálinkához akad kedve.