Budapest IV. kerülete a Duna bal partján található, a kerületi önkormányzat által megállapított neve pedig Újpest. A kerületet 1950-ben, Nagy-Budapest létrehozásakor csatolták a városhoz úgy, hogy az addig önálló Újpest városa mellett ide került még az addig Rákospalotához tartozó Istvántelek is. Itt is felkutattuk a legérdekesebb utcaneveket.

Venetianer utcaA különös nevű utca a magyar zsidóság története szempontjából kiemekedő VenetianerLajos, íróról és rabbiról kapta a nevét. Az Újpesten igencsak népszerű Venetianer élete folyamán nagyon sokat és változatos témákban publikált, 19 könyv és 143 értekezés fűződik a nevéhez. Halálának évében látott napvilágot főműve A magyar zsidóság története, amely azóta is több kiadást ért meg, és a mai napig nagyon fontos forrásmunkának számit

Flotilla utca

Az egészen 1932-ig Hét vezér utcának nevezett Flotilla utcát a közeli folyamőrségi laktanya miatt nevezték át. Ugyan a folyamőrséget 2000-ben megszüntették, a név megmaradt. A szó eredete egyébként spanyol, jelentése pedig: kis számú hadihajó flotta.

Anód utca

Az anód szó a görög άνοδος = felemelkedés szóból származik, és egy készülék azon elektródáját nevezik így, amelyből elektronok lépnek be az áramkörbe. Az elektronok áramlása a cellán vagy készüléken kívül mindig az anódtól a katód felé történik, az elektrokémiában pedig az anód az, ahol az oxidáció végbemegy, és ami a pozitív sarka az elektrolitikus cellának. Az elnevezés a közeli fényforrásgyár termékére utal.

Geduly utcaGedulyLajos evangélikus püspök, királyi tanácsos és a főrendiházi tag emlékét őrzi ez az utcanév, akit őfelsége a királyi tanácsosi címmel és a "Ferencz József-rend" közép-keresztjével tüntetett ki. Emellett egyházi elnöke volt az ágostai evangélikus egyetemes konventnek. A főrendiháznak a ház reformja óta tagja, lévén egyháza hivatalában az egyik legidősebb szuperintendens.

Chinoin utcaChinoin a világhírű újpesti gyógyszergyár neve volt, amelyet a francia Sanofi 1991-ben vásárolt meg. A két vállalat egyesülése után olyan fejlesztéseket hajtottak végre, amelyek óriási jelentőséggel bírtak a magyar gyógyszeripar, gyógyszerészet történetében. A világon először itt került sor például a magyar Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin üzemi előállítására, valamint az inzulin és a penicillin első hazai gyártására is.

SzékesdűlőA főváros legészakibb részén fekvő dűlő, nevét az egykori tulajdonosról, azaz a székesfővárosról kapta. És itt akkor érdemes tisztázni azt is, hogy mit jelent pontosan a dűlő: a határnak két út vagy mezsgye közé eső, rendszerint külön névvel jelölt részét. A szó eredete az azonos irányba „dűlő” barázdákra, parcellákra, olyan szántóföldre utal, amely a másikra merőlegesen „rádől”.

Hortenzia utca

A hortenzia a somvirágúak rendjébe és a hortenziafélék családjába tartozó nemzetség. Mintegy száz faj tartozik ide, számtalan hibriddel és változattal. A növény igencsak vízigényes, a talaj kiszáradását rosszul tűri, ezért a Duna mentén gyakrabban fordul elő. Az utca elnevezése is ezzel indokolható.