Hokedli: főnév, jelentése: egyszerű fa ülőalkalmatosság háttámla nélkül. Manapság valószínűleg inkább sámlinak, vagy simán csak széknek neveznénk, de vannak akik inkább fogják és egy Nagymező utcai helyet neveznek el róla, ahol leveseket és főzelékeket készítenek, amiket környezetbarát hordozóedényben, fa evőeszközzel árulnak.

A hokedli szót valószínűleg legutoljára a nagymamától hallották legtöbben, talán egy kontextusban azzal a maníros vánkossal, amit egy kucsébertől szereztek be közvetlenül a hitlés után. A szó, a hozzá tartozó tárgyal kiegészülve nemrég ismét felbukkant a budapesti Nagymező utcában, ugyanis ezt a nevet viseli a legújabb mini kifőzde.

A Hokedli egy pottage (fogjuk rá, hogy főzeléket jelent) bár, ahol főzeléket, levest, különböző egyszerű egytálételeket, feltéteket, minimális pékárut és sütit szerezhetünk be, amiket ha nagyon akarjuk (és ha épp van hely), akkor itt helyben is elfogyaszthatunk faevőeszközök segítségével, környezetkímélő hordozópohárkákból.

A hely kicsi, pompa nélküli és közel sem szól annyira a kényelemről, mint a gyors és hatékony evésről, amitől az egész kialakítás vizuálisan is izgalmassá válik, annak ellenére, hogy nem itt lett újra feltalálva a kerék. És más sem.

Az egyszerűség és a háziasság az ételek esetében is koncepció, hiszen tényleg jó főzeléket az ember csak otthon ehet. Ez nagyrészt azzal indokolható, hogy - ellentétben bizonyos “étkezdékkel” - otthon az ember bizony nem liszttel és keményítővel, hanem az étel saját alapanyagával sűrít. És ezt teszik itt is, különösen nagy figyelmet fordítva arra, hogy tökéletesre rottyantsák a világ egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb ételét.

A tesztebédünk után azt hiszem kijelenthetjük, hogy ez a misszió jó úton halad: mi mogyorós-gyömbéres borsófőzeléket, kókusztejes céklalevest, sült paprikás urid bab főzeléket, paradicsomos-padlizsános cukkinifőzeléket és spenótkrémlevest kóstoltunk. Már a felénél tele voltunk, de mivel jólesett, ezért a végletekig elmentünk. Minden persze nem tudunk kipróbálni, mert a menü napi szintén változik, és általában a véletlen és a piacok aktuális árukészletein múlik.

Egy adag főzelék ára egyébként 850 Ft, egy feltét 450 Ft, egy levest pedig 550 Ft-ért mérnek. Ez persze nem a legolcsóbb a városban, de tekintettel arra, hogy egy egy főzelék + feltét kombóval ( a lányok egy főzelékkel) simán jól lehet lakni, ezért nem megy az átlagos belvárosi ebédek fölé az összeg.

Jövőbeli tervek a sikeres működésen és a kinti könyöklőn kívül egyelőre nincsenek, talán annyi, hogy fontolgatják a különböző elvihető lekvárok készítését.

Az egyik legfontosabb információ majdnem kimaradt: a hely maximálisan macska- és kutyabarát.