A tegnapi nap folyamán kiderült az idén 35 éve létező Magyar Formatervezési Díj díjazottak névsora, valamint megnyílt a legjobb pályázatokból készült kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. A november elejéig megtekinthető tárlat azoknak is tartogat érdekességeket, akik csak távolról figyelik a formatervezők világát.

A pályázaton összesen négy szekcióban indultak az alkotók. Ezek közül az első, termék kategóriában két díjat osztottak ki: Bereczki Dávid Primus Dinghy tanuló szintű vitorlás kishajója modern vonalvezetésű, biztonságos, az anyaghasználat pedig egyaránt szem előtt tartja a vevői igényeket és a költséghatékonyságot. Tomcsányi Dóri szintén díjazott 2014/15 őszi/téli kollekcióját a hatvanas-hetvenes évek optimista életérzése és a sípályák pezsgő, színes forgataga inspirálta.

A terv kategória díjazottja globális problémára ad hatékony választ: az S'39 Hybrid Design Manufacture fiatal alkotóközössége által tervezett CALTROPe tulajdonképpen egy hullámtörő rendszer. A globális felmelegedés nyomán megemelkedő tengerszint sok folyótorkolatban komoly fenyegetést jelent. A környezetbarát, modulonként telepíthető elemekben könnyen megkapaszkodnak a mangrove fák gyökerei, amelyek hatékony védelmet jelenthetnek a mögöttes területeknek. A mangroveerdők jól bírják az erős hullámverést, a sűrű gyökérzet pedig segíti a védendő terület hordalékkal való feltöltődését.

Vizuális kommunikáció kategóriában idén egy díjazott volt. Katyi Ádám univerzális betűtípusa, a nyomtatott és digitális felületeken is jól olvasható Westeinde Caption nemcsak jól használható, de szerintünk szép is.

Diák kategóriában két díjat osztott ki a szakmai zsűri. Ulrich Sára szövegkísérleteiben Italo Calvino ismert regényének kísérleti tipográfiai feldolgozását végezte el magas szinten. Nagy Dániel a Lamantin Jazz Fesztivál arculatának megtervezésével érdemelte ki az elismerést. Az arculati koncepció kiterjedt többek között a logóra, a honlapra és a plakátokra is. A tervező grafikai rendszerében a logó egyes betűinek dinamikája a zenei hangok magassága és erőssége szerint alakul.A fentieken túl rengeteg típusú tárgyat és tervet találunk: ezek egy része globális problémákra kínálnak választ, mint például Vasques Carlos Alberto terve, ami a zuhanyzás során elfolyó úgynevezett szürke víz újrahasznosítására ad jó megoldást.

Nagy Diána japán-magyar képes szótárt alkotott, melynek segítségével könnyebb megérteni a két nyelvrendszer különbségeit. Gyulai Natália műszőrmekollekciója is elismerést érdemelt, ahogy a Fireplace Gyártó és Kereskedelmi Kft. magas hatásfokú, úgynevezett dauer üzemmódban üzemelő Róma kandallókályhája és Erdélyi Tamás gyorsan telepíthető HBH Kockája, ami a street workout további terjedéséhez jelenthet okos segítséget.

A díjazottakon kívül is számtalan érdekes és szép tárgyat láttunk, például a külföldi luxusmárkákat megszégyenítő Attitude-cipőket, a svájci óramárkák dizájnjával vetekedő Lechner-karórákat és Balla Ákos (Zwara) origami-táskáit. Tényleg érdemes körülnézni, ráadásul a kortársak mellett retró tárgyakat is kiállítottak, így megfigyelhetjük, mennyit változott a világ és a dizájn 30-35 év alatt.