Mindenki veszített már el valamit, sőt talált is. Értékes vagy értéktelen tárgyakat, és ha mást nem, akkor az erkölcseit egy borgőzös szombat éjszakán. Egy kulcscsomó, egy pénztárca alaptételeknek számít, de hogy került Károly nyúl a Károlyi kertbe, és mit keresett egy gyanús kék bőrönd a Bazilika előtt? Izgalmas sztorik, elvesztett tárgyak és helytörténeti barangolás a Királyi Pál utca egyik pincéjében.

Az Imagine Budapestet tematikus budapesti sétáikról ismertük eddig, de egy ideje új projektbe fogtak, melynek a Mentés Másként címet adták. Eredetileg egy kortörténeti tárlatot szerettek volna szervezni a múlt érdekesebbnél érdekesebb tárgyaival, de menet közben kicsit átformálódott a terv. Az igazat megvallva mi sem tudtuk, hogy milyen úton-módon kell eljárni, ha közterületen találunk valamit, ami nem a miénk, amit ottfelejtettek. Első ötlet nyilván a rendőrség, de a Mentés Másként révén kiderült, mi is a pillanatnyilag elárvult tárgyak útja.

A kerületi önkormányzatok bizony ugyanúgy foglalkoznak a közterületeken talált tárgyakkal, mint bármely intézmény a saját eseteivel. Tehát, ha például sorsára hagyott, Dunát önhibáján kívül átúszó laptopot sodor a víz a lábad elé a parton, akkor besétálhatsz az adott kerület önkormányzatához, ahol leadod a csomagot, hátha valaki keresi majd. Jegyzőkönyvet vesznek fel az ügyről, majd 3 hónapig várják az esetleges tulajdonosát. Ezután használatra a megtalálóhoz kerülhet, de csak 1 egész év letelte után szállhat rá a tulajdonjog.

Belváros-Lipótváros Önkormányzata rengeteg segítséget adott az Imagine Budapest-nek, hogy egy igényes és izgalmas kiállítást hozzanak létre, ami szerintünk sikerült is. Az iroda alatt húzódó pincében találjuk a szokatlan, különleges vagy teljesen rejtélyesnek tűnő elhagyott tárgyakat “természetes közegükben”. Vagyis minden tétel köré egy egyedi installációt húztak fel, képekkel mutatva, hogy merre járunk éppen. Így kerültek az Erzsébet téri lakatok a Sziget Eye fotóját őrző kabinba, néhány sportszer pedig az Olimpia Parkot idéző szekrénykébe.

Nem szeretnénk lerántani a leplet, mert az spoilerezésnek minősülne, de a kedves sztorik mellett egészen hátborzongató, balladai homályba vesző történeteket is bemutatnak. Átvizslathatunk egy egész asztalnyi, V. kerületi hostelekben maradt személyes tárgyat is. Ez az állomány gyakran változik, a környékbéli diákszállók készségesen átadják az értéktelen, viccesebbnek számító náluk ragadt holmikat.

Ami minket nagyon megfogott, az nem csak a NCIS-érzés, hanem azt, hogy ezek az installációk rengeteg plusz információt hordoznak. A kihajtható “szárnyak” mindegyikén emlékezetes történetek, érdekességek találhatóak az adott hellyel kapcsolatosan. Olyan ez így, mint egy mini V. kerületi túra, csak vezetők helyett mi olvashatjuk el az érdekességeket. Persze kérésre, akár csoportoknak is átfogóbb tárlatvezetést tartanak az ingyen megtekinthetőMentés másként-en, mi is beszélgettünk az Imagine Budapest néhány dolgozójával. Így azt is megtudtuk, hogy Károly (eredeti nevén Karcsi, mert apró nyuszi volt, mikor találták), a nyúl maga is tiszteletét tette a megnyitón, s egy viszonylag bonyolult procedúra volt kikérni az “elfoglalt” állatot a Károlyi kert üzemeltetőitől. A jó hír, hogy Károly ott lehet a megnyitón, levélben érkezett, melyben leírták, hogy “kicsinosítva” delegálják a nyulat a rendezvényre.

A kiállítás izgalmas lehet a legtöbb korosztály számára, hiszen a kisebbek végre nem száraz módon juthatnak várostörténeti információkhoz, a felnőttek pedig szabadjára engedhetik fantáziájukat. S ha már a kiállításon járunk, a néhány lépésre lévő (szintén az Imagine-esek által üzemeltetett) pesti városfal is megtekinthető. Amit persze nem azért tettek látogathatóvá, hogy bárki elhagyjon valamit a területen..., vagy ha mégis, a talált tárgyak útját már ismerjük.