A Rudas valószínűleg a legszebb fekvésű budapesti fürdő, az épület mégis évtizedeken keresztül egy háborús film itt felejtett díszletének tűnt. A történelmi szárnyak az elmúlt években újjászülettek, egyedül a város szégyenfoltjának számító déli rész, a korábbi palackozóüzem várt jobb sorsára. Az újjáépítés egyben lehetőséget adott a bővítésre is, a modern épületszárnyban négy új élménymedence, étterem és egy brutális panorámával rendelkező jacuzzi is helyet kapott.

A budapesti életstílus része a fürdőkultúra: nekünk szinte természetes, de még a legmenőbb metropoliszok is nélkülözik ezt a luxust. A Rudas közelében összesen 21 gyógyforrás található, így nem csoda, hogy a török hódoltság alatt már biztosan állt itt egy fürdő (ilidzsá vagy más néven kaplidzsá).

Mint korábban írtunk róla, tavaly ősszel indult meg a Rudas utolsó, romos szárnyának felújítása. A Nirmana Építésziroda tervei szerint megvalósult beruházás kevesebb mint egy év alatt befejeződött, ma reggel pedig az első vendégek birtokba is vették az új szárnyat.

A kupolás törökfürdő és az uszoda mellé most négy új wellnessmedence épült, amelyek egyenként 12, 32, 36 és 42 fokosak, mindenféle masszázsfunkcióval felszereltek, és szigorúan nem kék színűek: mint az átadó ünnepségen Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. vezetője elmondta, egyedi élményt akarnak adni a vendégeknek, ezért a színvilágot is így alakították.

Az épületszárny tele van modern építészeti elemekkel, de a fürdőélmény szempontjából a legkülönlegesebb, hogy a nagy üvegfelületek miatt - különösen este - páratlan a panoráma.

Ugyanez igaz a napozóteraszra és a jacuzzira: a szabadtéri medencéből jól látszik a Szabadság híd, az Erzsébet híd és tulajdonképpen az egész pesti oldal.

Az első emeleten egy új étterem kapott helyet, aminek kapcsán csak az előzőeket tudjuk ismételni: innen is pazar a kilátás. A belsőépítészeti kialakítást - nekünk úgy tűnt - a víz inspirálta, ez a színvilágra és a letisztult dizájnra is igaz.

A belsőépítészeti terveket és a grafikai munkákat Györfi Balázs építész készítette, a Nirmana építészirodától függetlenül.

A konyháért felelős Kovács

Lázár séf egy török és magyarfúziós konyhát álmodott ide, így a szezámmag, a csicseriborsó, a fahéj például sok receptben előfordul. Kipróbáltuk és tényleg ígéretesnek tűnt. A receptekhez a szakácsok egyébként sokszor felhasználják a különböző helyi forrásvizeket is.

A fürdő 6 és 20 óra között tart nyitva, hétvégén még tovább, az étteremben pedig 23 óráig is maradhatunk. A régi, jól megszokott dolgok, mint például a krétás, szekrény belsejébe felírós rendszer megmaradtak, az öltözők viszont sokkal esztétikusabbak és kényelmesebbek lettek.

Használjuk a Rudast, ilyen élményt tényleg nem kapunk egy fővárosban sem!