Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Nyoszoli Kinga nevű lány, akinek barcelonai tartózkodása alkalmával egy csapat katalóniai deszkás hozta meg az ihletet, akik műanyag, a 70-es évek banán-deszkájára hajazó szerkezeteken gurulgattak a városban. Nem kellett sok idő, hogy a magyar tervező felismerje az ebben rejlő lehetőségeket, és rájöjjön, hogy valami ilyesmi talán jól működhetne itthon, Budapesten is. Hazaérkezése után megosztotta az ötletet Tóth Laurával és néhány barátjával, akik segítségével hamarosan megszületett egy kalandos projekt, ami mostanában igencsak fellendülőben van.

Sok agyalás és beszélgetés után rájött a csapat, hogy annak ellenére, hogy a műanyag mini-deszkákra a legtöbben csak gyerekjátékokként tekintenek, azok kifejezetten praktikusak a városi felnőttek világában is. Ez elsősorban a remek fizikai tulajdonságoknak köszönhető: a kicsi, könnyű járművek simán elférnek akár egy hátizsákban (de talán egy túlméretezett női táskában is), így a rider bárhova magával viheti, sőt még tömegközlekedési eszközökre is felszállhat vele.

Ahogy megérett a projekt, a barátok kitalálták a brand megvalósításának a logisztikáját, és Vállaji-Seiler Gábor tervezett is egy kellemesen aszimmetrikus logót. Így 2013 őszén a DEZKA elindult, mint az ország egyetlen mini-gördeszka cége.

Az első darabokat rögtön úgy tervezték meg, hogy passzoljanak Budapest színes természetéhez és utcai szellemiségéhez: a deszkák tartós műanyag lapokból, szívós felfüggesztésekből és a jó minőségű, cserélgethető kerekekből készültek mindenféle színben. A variációk végtelen tárházának ellenére meglepő módon a DEZKA legnépszerűbb darabjának az átlátszó verzió bizonyult, és míg a színes változatok még mindig kaphatók, a transzparens darabok az első bemutató után viszonylag hamar elfogytak.

A tapasztaltabb deszkásoknak egyébként az elején nem könnyű hozzászokni az aprócska lapokhoz, de egy kis gyakorlás szinte csodákra képes. Ráadásul a kezdőknek is kifejezetten tökéletes a méret, ami könnyebb irányíthatóságot is jelent. A DEZKA az egyszerűség mellett még az alacsony árai miatt szintén ideális választás: az eredeti kollekció darabjai mindössze 17 000 Ft-ért vásárolhatók meg.

Egy év siker után a DEZKA most azon van, hogy terjeszkedjen: első lépésben ezt egy új, aszfalt mintázatú, magyar fából készült kollekció legyártásával szeretnék elérni, amely idén ősszel lesz kapható. Emellett pólók, táskák és más kiegészítők piacra dobása is folyamatban van, két magyar tervező, Vass Csenge és Poppre Orsi segítségével, amely a tervek szerint néhány héten belül esedékes.

Az együtt gurulás és egy deszkás baráti társaság kialakításának a reményében a csapat szeptember 20-án egy hatalmas szombati össznépi gurulást is tervez, amelyre természetesen nem csak a DEZKA rajongóit várják.