Találtunk egy olyan helyet, ahol reggel 7 és este 7 között egyfolytában reggelizhetünk! Ha valaki épp este 6-kor kíván meg egy rántottát vagy egy bundás kenyeret, akkor itt megkaphatja! Zsófi és Blanka régóta dédelgetett álmot váltott valóra, s hosszas előkészületek után augusztus elején megnyílt a Zoska, Budapest egyik legújabb és legbájosabb reggeliző kávézója.

Az étlapon szerepelnek reggeli klasszikusok, mint például roppanós virsli mustárral, rántotta vagy tükörtojás választható feltétekkel, vagy egy könnyed müzli tejjel vagy joghurttal és friss idénygyümölcsökkel. Ezek mellett eléggé hívogató az amerikai palacsinta juharsziruppal vagy épp nutellával, de az almás fahéjas zabkása is jó választás. Menüben is kérhetünk reggelit, a választott „főétel” mellé így péksütit, kávét vagy üdítőt is kapunk 1190 forintért.

Szendvicseikhez a Marmonstein pékségből szállítják a bucikat, a lányok isteni kombókat találtak ki, hogy felvegyék a versenyt az amúgy egyre erősödő belvárosi szendvicsmezőnnyel. Zsófi egy darabig Spanyolországban élt a katalán részen, ez a szendvicsválasztékon is meglátszik, a legtöbb szendvicshez ugyanis a klasszikus katalán paradicsomos alapot használják. Olívaolajjal és egy kis sóval leturmixolják a friss lédús paradicsomokat, ebből készül az alap. Választhatunk sonkás-sajtost, tonhalasat, soksajtosat, mi épp az áfonyás brie sajtos verziót kóstoltuk meg, és nem panaszkodtunk.

Miközben Zsófival beszélgettünk, megérkezett egy adag szörpszállítmány a vácrátóti Papp lekvár manufaktúrából, friss házi szörpöket és lekvárokat készítenek, csak az ő termékeikkel dolgoznak (szörpök és lekvárok), mi megkóstoltuk a málnaszörpöt és tényleg olyan volt, mintha egy adag friss málnába ugrottunk volna fejest. A szörpökből és lekvárokból vásárolni is lehet otthonra. Hamarosan a sütik is befutottak, egy cukrászlány készíti nekik házilag a különféle pitéket, ez addig marad így, míg nem kapják meg az engedélyeket ahhoz, hogy helyben is süthessenek. Áfonyás sült túrótorta és almatorta érkezett aznapra, a kínálat mindig változik.

A lányok maguk álmodták meg az enteriőrt, nem kértek profi segítséget hozzá. Szegeden találtak egy antikost, aki segített nekik a bútorok összeválogatásában, régi tonettszékeket és egy-két asztalt átfestettek, a többi asztal pedig tulajdonképpen nem is asztal, hanem éppen fogas vagy zongoraláb egy asztallappal a tetején. A pultot is egy régi ágy fejvégéből alakították ki, kedvencünk a galérián az üzenőfal, ahol mindenki szabadon „posztolhat” és a bejárat melletti kis piknik sarok, ahol műfüvön ülve, párnák közt fogyaszthatjuk kávénkat egész nap. A csészéket, tányérokat az internetről vadásztuk, gyönyörű antik porcelánokra leltünk, fehér aranyszegélyes és kis virágos mintára vadásztunk – avat be a kulisszatitkokba Zsófi.

Mivel korábban mindketten kávézóban dolgoztak, kiemelten fontos volt a megfelelő minőségű és ízvilágú kávé kiválasztása, sok-sok keresés után az olasz Vergnano mellett döntöttek, szerintük ez a sötét pörkölésű kávé áll legközelebb a magyarok szájízéhez. Tartanak laktózmentes, szója és mandulatejet is a reggeli italokhoz. Mivel egész nap nyitva vannak, ezért az itallapon van bor, sör és cider is, de természetesen egyáltalán nem az alkoholon van a hangsúly. Főként a környékbeliek találtak meg bennünket, de aki egyszer itt volt, szinte kivétel nélkül visszatért hozzánk. Imádom figyelni bentről az utcai életet, a karaktereket, olyan, mint a filmekben – meséli Zsófi.