Gasztró

Ebéd az egyik legjobbnál – a Lou Louban jártunk

Fotó : Lou Lou
Várkert Bazár, naplemente, Duna

A Lou Lou sokáig a hazai gasztronómia zászlóshajója volt, de a gazdasági válság kezdetén bezártak, hogy székhelyüket áttéve, újult erővel nyissanak meg ismét a Székely Mihály utcában, nagyjából a Gozsdu és az Andrássy között. Rudits Károly étterme a kifinomult francia gasztronómia kedvelőinek egyik budapesti törzshelye, melynek most az ebédmenüjét teszteltük.

A legendás Lou Lou atmoszféra
Az étterem kellemes belső terébe lépve, az ajtóval szembeni asztalnál ülő tulajdonos fogad minket. Mindig itt ül és kedvesen betessékel – hacsak nem az I. kerületben van, hiszen gyakran megfordul a Rudits-birodalom másik kiválóságában, a Vár: a Speiz nevű, méltán elismert étteremben is.
Fotó: Lou Lou
A Lou Lou dizájnja Csap Viktor munkáját dicséri: minket egyszerre emlékeztet egy néhány évtizeddel ezelőtti párizsi vendéglőre és egy elegáns lakásra. Az egész tér a faburkolatokkal, a kényelmes fotelekkel és a meglepő, kedves tárgyakkal nagyon oldott, ami éppúgy alkalmas egy meghitt vacsorához, mint egy bizalmas üzleti megbeszéléshez.
Fotó: Lou Lou
Új menü
A város közepén találkozót szervező üzletembereknek például kiváló választás a Lou Lou által kínált ebédmenü. Korábban napról napra egy-egy francia klasszikust készítettek, ami egyfelől nagy mozgásteret adott, ahol Nagy Attila (a Costes egykori sous-chefje) kiélhette kreativitását, másfelől kicsit lutri volt, hogy a vendég éppen olyan étellel találkozik-e, amit igazán szeret. Ehelyett mostantól szűkített, de lényegében à la carte rendszerben választhat, így az egész szisztéma kiszámíthatóbb. Van olyan, ami csak délben van az étlapon, míg más ételek csak este, de bőven akad miből választani.
Csúcsminőség délben is
Fotó: Lou Lou
Amíg választunk, friss házi kenyeret és kitűnő vajat kapunk. Bár az étlap szűkített, a társaság minden tagja talált rokonszenves választást. Az előételek közül kitűnik a lazac sashimi avokádóval. A másik tányéron is jól működnek együtt a friss kecskesajt savanykás ízei, a kissé kesernyés saláták, a szarvasgomba, a zöld szósz, a vajbab és a hagyma, a friss kerti salátával kínált kacsamájhab pedig nagyon könnyű, krémes, így egyáltalán nem tolakodó kezdést ígér. A napi váltakozó leveskínálatban most éppen az elmaradhatatlan francia klasszikus, a fokhagymakrémleves volt soron, aminek itt szintén értik a módját.
Fotó: Lou Lou
A főételek közül az egyik legnépszerűbb a kacsacomb, ami itt különösen selymes Robuchon burgonyapürével és pecsenyelével érkezik. Az édesköménnyel és újburgonyával kínált malac belseje vajpuha, míg a külső kéreg a késünk alatt szinte hangosan roppan. Kipróbáljuk a posírozott tanyasi tojás és chorizzo mártás kíséretében tálalt tőkehal brandade-t is, ami egy krémes és rafinált fogás.
Fotó: Lou Lou
A desszertek közül a crème brûlée egyfajta meglepetést jelent: lapos tányéron érkezik. Nincs benne nagy “újragondolás”, ehelyett egy jó értelemben vett kiszámítható, végletekig tökéletesített édesség. Az alma terrine is nagyon visszafogott, de az előző desszerttel ellentétben a sűrített, kakukkfüves cider egy meglepő csavart visz bele.
Fotó: Lou Lou
A három fogás (előétel, főétel, desszert) 4350 Forint, míg négy fogás 5550 Forint, ami a csúcskategóriájú éttermek ebédmenüi közt az egyik legjobb ajánlatnak számít a városban. A gasztronómiai élmény pedig ugyanaz, mint este, vagyis franciás, kifinomult konyha. Itt sosem fogunk “ízorgiával”, meg kaotikusan összehordott köretekkel találkozni, a Lou Louban a legfontosabb, hogy minden harmóniában álljon a másikkal. Aki még nem tette, tényleg érdemes kipróbálni. Délben is.

Lou Lou Restaurant (bezárt)
Cím: 1061 Budapest, Székely Mihály utca 2.