A Lou Lou sokáig a hazai gasztronómia zászlóshajója volt, de a gazdasági válság kezdetén bezártak, hogy székhelyüket áttéve, újult erővel nyissanak meg ismét a Székely Mihály utcában, nagyjából a Gozsdu és az Andrássy között. Rudits Károly étterme a kifinomult francia gasztronómia kedvelőinek egyik budapesti törzshelye, melynek most az ebédmenüjét teszteltük.

A legendás Lou Lou atmoszféraAz étterem kellemes belső terébe lépve, az ajtóval szembeni asztalnál ülő tulajdonos fogad minket. Mindig itt ül és kedvesen betessékel - hacsak nem az I. kerületben van, hiszen gyakran megfordul a Rudits-birodalom másik kiválóságában, a Vár: a Speiz nevű, méltán elismert étteremben is.

A Lou Lou dizájnja Csap Viktor munkáját dicséri: minket egyszerre emlékeztet egy néhány évtizeddel ezelőtti párizsi vendéglőre és egy elegáns lakásra. Az egész tér a faburkolatokkal, a kényelmes fotelekkel és a meglepő, kedves tárgyakkal nagyon oldott, ami éppúgy alkalmas egy meghitt vacsorához, mint egy bizalmas üzleti megbeszéléshez.

Új menüA város közepén találkozót szervező üzletembereknek például kiváló választás a Lou Lou által kínált ebédmenü. Korábban napról napra egy-egy francia klasszikust készítettek, ami egyfelől nagy mozgásteret adott, ahol Nagy Attila (a Costes egykori sous-chefje) kiélhette kreativitását, másfelől kicsit lutri volt, hogy a vendég éppen olyan étellel találkozik-e, amit igazán szeret. Ehelyett mostantól szűkített, de lényegében à la carte rendszerben választhat, így az egész szisztéma kiszámíthatóbb. Van olyan, ami csak délben van az étlapon, míg más ételek csak este, de bőven akad miből választani.Csúcsminőség délben is

Amíg választunk, friss házi kenyeret és kitűnő vajat kapunk. Bár az étlap szűkített, a társaság minden tagja talált rokonszenves választást. Az előételek közül kitűnik a lazac sashimi avokádóval. A másik tányéron is jól működnek együtt a friss kecskesajt savanykás ízei, a kissé kesernyés saláták, a szarvasgomba, a zöld szósz, a vajbab és a hagyma, a friss kerti salátával kínált kacsamájhab pedig nagyon könnyű, krémes, így egyáltalán nem tolakodó kezdést ígér. A napi váltakozó leveskínálatban most éppen az elmaradhatatlan francia klasszikus, a fokhagymakrémleves volt soron, aminek itt szintén értik a módját.

A főételek közül az egyik legnépszerűbb a kacsacomb, ami itt különösen selymes Robuchon burgonyapürével és pecsenyelével érkezik. Az édesköménnyel és újburgonyával kínált malac belseje vajpuha, míg a külső kéreg a késünk alatt szinte hangosan roppan. Kipróbáljuk a posírozott tanyasi tojás és chorizzo mártás kíséretében tálalt tőkehal brandade-t is, ami egy krémes és rafinált fogás.

A desszertek közül a crème brűlée egyfajta meglepetést jelent: lapos tányéron érkezik. Nincs benne nagy "újragondolás", ehelyett egy jó értelemben vett kiszámítható, végletekig tökéletesített édesség. Az alma terrine is nagyon visszafogott, de az előző desszerttel ellentétben a sűrített, kakukkfüves cider egy meglepő csavart visz bele.

A három fogás (előétel, főétel, desszert) 4350 Forint, míg négy fogás 5550 Forint, ami a csúcskategóriájú éttermek ebédmenüi közt az egyik legjobb ajánlatnak számít a városban. A gasztronómiai élmény pedig ugyanaz, mint este, vagyis franciás, kifinomult konyha. Itt sosem fogunk "ízorgiával", meg kaotikusan összehordott köretekkel találkozni, a Lou Louban a legfontosabb, hogy minden harmóniában álljon a másikkal. Aki még nem tette, tényleg érdemes kipróbálni. Délben is.
Lou Lou Restaurant (bezárt)
Cím:

1061 Budapest, Székely Mihály utca 2.