Japánban bevett szokás kis mohagombócból (moha – koke, dama – gömb)nevelt növényeket tartani. Ez nem bonsai, nem is ikebana installáció, sokkal inkább egy hálás dísznövénytartási forma, amit a Petite Planet jóvoltából már Magyarországon is elérhetünk.

Hideg Gergely eredeti foglalkozását tekintve szociológus. Viccelődhetünk azzal, hogy biztosan megunta embertársait és azért pártolt át a növényekre, de igazándiból hobbijából nőtte ki magát a Petite Planet vállalkozás. Először akváriumi növényekkel foglalkozott és a gömbbe telepített szobanövények csak ezután jöttek. Rengeteg kutatómunka előzte meg a különféle növények kokedama formába öntését, hiszen mindegyik növény másképp viselkedik. Hasra ütés alapján nem lehet kokedamat készíteni, mert van olyan növény, amely egyáltalán nem alkalmas a gömbös, lógatós tartásra.

“Ki a virágot szereti”…igen ám, de sajnos sokan képtelenek vagyunk megfelelően gondozni őket. Nem feltétlenül azért, mert figyelmetlenek vagyunk, egy növény külön személyiség, komoly igényekkel: nem mindegy milyenek a fényviszonyok, nem mindegy milyen a páratartalom és az sem, hogy mennyi fényt kapnak. A legkritikusabb pont mégis a locsolás: könnyen el lehet felejteni, nem látunk bele a cserépbe, nem érzékeljük, hogy “szomjas” a lakás éke. Nos, többek között erre a problémára is megoldás a mohalabdába ültetett fazon.

De hogyan is néz ki ennek a gombócnak a felépítése? A meglévő, egészséges gyökérrel rendelkező növények beszerzése után a cserepes ültetésből szedik ki magát a növényt, és a gyökérzet köré tapasztják a több komponensű labdácskát. Sphagnum mohát, mohatőzeget és a bonsaihoz használatos égetett agyag aljzatot gyúrnak egybe, mely egy jól szigetelő, nedvességet tartó makrokörnyezetet ad a növénynek. Erre jön az éltető, zöld mohaborítás, melyet vékony cérna segítségével rögzítenek. Ez a kéreg magában tartja a nedvességet, nem utolsósorban pedig simogatni való, gyönyörű kis földgömb, amiről már ránézésre tudod, ha szomjas.

Simogatni és szagolgatni is lehet, a moha nagyon strapabíró, nem kell a kíváncsiskodó vendégekre szólni, hogy csínján az érintéssel. Mert az biztos, hogy aki még nem ismeri a kokedamát, szeretné megpaskolgatni, forgatni, szagolgatni.

Fellógatva, kis tálba helyezve is tarthatod őket, mindenképp dekoratív részei lesznek a lakásnak. Egy minimal dizájnos otthont azonnal feldobja, eklektikusabb, klasszikusabb lakásokba pedig valami megmagyarázhatatlan modernitást visz az új forma.

Kezelésük egyszerű: nem kell metszéssel foglalkozni, mint a bonsainál és bár első ránézésre azt gondolnánk, hogy fecskendővel kell vizet injektálni a gömbbe, de a szakszerű “itatás” a következőképp néz ki: végy egy vödröt annyi vízzel, ami elborítja a gömböt, merítsd meg egészen addig, amíg nem marad abba a bugyborékolás, vagyis amíg nem szorítódik ki a levegő. Gergőék minden növényhez odaadják a használati utasítást, vagyis, hogy milyen gyakran kell fürdetni a “kicsiket”. Van, mely heti egy merítést igényel, de akadnak 3-4 naponta locsolandó növények is.

A kísérletezés folyamatos, mikor a Petite Planet főhadiszálláson jártunk, éppen különböző fűszernövényeket teszteltek, hogy mennyire bírják a gyűrődést. Ezer kérdésünk akadhat még a kis golyók nevelésével kapcsolatosan és idő közben simán becsúszhat valami hiba is: kevés a fény, sok a víz, bármi olyan jelenség, ami egy sima cserepes növénynél is könnyen adódhat. Ilyenkor nyugodtan fel lehet keresni a “szülőket”, vagyis a Petite Planetet, akik vállalják a pácba került kokedamák új életre keltését, gyógyítását, sőt, amennyiben a gyökérzet mondjuk kinőtte magát és már nincs több hely erre, új labdába ültetik a kedvencet.

A kokedamák igazi belvárosi lakosok lehetnek, hiszen a legkisebb lakásban is jól elvannak, fellógatva, az életvitelünk sem lehet akadály, hiszen a pár pillanatos fürdetést mindenki vállalhatja, ez nem egy aprólékos metszési folyamat vagy egy sétáltatás. A törődést és szeretgetést pedig jócskán meghálálják: a szobába költöző erdőillat és a nem mindennapi látvány garantált.
Petite Planet honlapPetite Planet webshopPetite Planet FacebookPetite Planet Instagram