A Matróz Kocsma Söntése nem más, mint Buda egyik legújabb és az egész főváros legnagyobb belga sörkínálatát felvonultató ivója - más néven söntése. Ide látogattunk el hát mi is, hogy megnézzük, milyen az, amikor a legjobb sörkülönlegességek vonulnak fel.

A Bem József rakpart és környéke idáig sem szűkölködött a belga és flamand jellegű éttermekben, és ehhez csatlakozik most a Söntés, mely leginkább a klasszikus belga sörözők hangulatát szeretné megeleveníteni. Ha jártunk valaha Brüsszelben, mondjuk, a Deliriumban, ahol egy kisebb lexikonnyi vastagságú a sörlap, máris tudhatjuk, miről beszélünk.

A Söntésbe ha belépünk, egy kicsit máris ilyen érzésünk támadhat, főleg, amikor megpillantjuk a beltért. Minimalista bútorok, neonvilágítás, fém és fa kettőse teszi teljes mértékben olyan hangulatúvá ezt az ivót, amely megállná a helyét bármelyik nyugat-európai városban is. A háttérben fenti elvezetésű, brutális hűtéssel rendelkező, az élvezeti értéket ezáltal toronymagasan garantáló sörcsapok borzolják a kedélyeket, egészen pontosan húsz, és ráadásul mindegyiken belga sörök találhatók, a legjobb főzdékből. Mi ez, ha nem a mennyország?Ha mindez nem lenne elég, bármikor kérhetünk palackozott söröket is, egészen pontosan 200 fajtából választhatunk, amivel a Söntés jelen pillanatban nem is csak Budapesten, de egész Közép-Európában is jelentős szerepet tölt be. Megtalálható itt minden, kezdve a világos söröktől a búzasörökig, de rendelhetünk akár félbarnát, barnát vagy gyümölcsöseket is. Természetesen akkor, ha belga fajták szerint szeretnénk felosztani, az is menni fog, így kérhetünk trappistát, apátságit, dubbelt, trippelt, vagy akár lambicot is, ahhoz mérten mennyire vagyunk bátrak, és nyitottak az új ízélményekre.

Ha netán nem lennénk biztosak abban, mit is szeretnénk kortyolni, erre fognak megoldást nyújtani az itallapon lévő QR-kódok, melyek egy sokkal részletesebb itallapra fognak mutatni az igen közeli jövőben. Ezen majd minden sörről megtalálható egy részletesebb elemzés, ízjegyekkel, történettel, sőt, a korábbi vendégek értékelése is fellelhető lesz. Ha ez még nem lenne elég, odabenn pedig tableteken lesz elérhető ez a tartalom, így aki kéri, teljes mértékben képes lesz belemélyedni a belga sörök csodálatos világába.

Az üveges sörök között találhatunk egészen különlegeseket is, a kínálat teteje a fahordóban érlelt söröket takarja, 0,75-ös üvegben. Ezek a sörök Belgiumban is abszolút a csúcskategóriát jelentik, és olyan hordókban érlelik őket, melyekben korábban konyakot vagy bort tároltak. Ilyen márkák például a Kasteel Trignac, melyből mindösszesen 9000-et palackoztak, de megtalálhatjuk a Bush De Nuits-ot vagy épp a Bush Prestige-t is, 13%-os alkoholtartalommal. Itt jegyeznénk meg, hogy mind az üvegek, mind a poharak csak és kizárólag háromdecisek, és hiába éreznénk alapértelmezettként keménynek magunkat, ne tegyük, mert ezek a sörök garantáltan mások, mint amiket amúgy megszoktunk, és senki sem szeretné magát másnap az asztalon táncolva viszontlátni, úgy, hogy valójában nem is ivott annyit - mármint mennyiségben.

Ha netán nem lennénk képben a belga sörökkel, akkor se aggódjunk, mert ajánlunk egy olyan ötös sorozatot, mellyel senki sem fog rosszul járni, ha kikéri.

  • Az első tétel legyen egy Orval márkájú trappista sör
  • Majd ezt követheti egy apátsági Tripel Karmeliet
  • Ezután jöhet egy Blanche de Namur, amit anno a világ legjobb búzasörének is megválasztottak, citrusos, könnyedebb, minden megvan benne, ami csak kell
  • Ha ez elfogyott, kérjünk egy Duvel Tripel Hop belga IPA jellegű sört, ami már a nevével is árulkodik. Egészen konkrétan itt az a helyzet, hogy két komló fix, a harmadikot pedig évről-évre változtatják (kicsit olyan, mint az új magyar sorozat, a Bakancslista)
  • Végül, de nem utolsósorban jöhet a Trapistes Rochefort 10, ami felteszi a koronát az estére - de persze nem kell itt megállnunk
Aki nem akarja egyedül tesztelgetni a söröket, az jöhet sörkóstolókra is a későbbiekben, ahol majd kezdő-haladó-profi felosztásban lehet elsajátítani a belga sörök, illetve azok kóstolásának a leghasznosabb tippjeit és trükkjeit.

A Söntésben nem csak inni, hanem enni is lehet, noha a hely határozottan nem akar éttermi babérokra törni, szóval főként a tapasok/falatok állnak előtérben. Kérhetünk a kenyerek mellé önteteket, remek sonkákat és kolbászokat, zöldségeket, savanyúkat, krémeket, és salátákat is. Akár többen is összeállhatunk, kikérni egy hatalmas tálat - mindenből - aztán indulhat a tunkolás, ami a jófajta sörök mellé nem is tűnik annyira túlzásnak.

Az esti Duna parton elképesztően szép panoráma nyílik a szemben lévő Országházra, valamint a másik oldalról pedig a Lánchídra és a budai oldalra. Ezt a látványt élvezhetik a Söntés teraszán üldögélők is, és látván az óriási kínálatot, valamint a belga sörök sokszínűségét, egészen biztos vagyok benne, hogy az amúgy is zajló sörforradalomban tökéletesen megvan a helye ennek a sörkultúrának is. Persze ezért ők is tesznek, nem is keveset, így simán találkozhatunk majd velük a következő Főzdefeszten, csakúgy, mint sok már rendezvényen az országban az év folyamán. Igyunk hát mi is egy pohárral a legjobb sörökből, és élvezzük, hogy a fővárosban immár egy újabb helyen fedezhetjük fel a belga sörök fantasztikus világát.