Ha már magunknak sem hiszünk, a sörtől feltűnően őszintévé vált szigetlakók véleményére talán adhatunk valamit - ez az ötlet vezetett ahhoz, hogy Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából egy csapat széles körű kérdőívezést végezzen a Sziget Fesztiválon, melynek eredményeit mostanra sikerült földolgozni. Utóbbihoz szükség is volt némi időre, hiszen számos nemzet képviseletében összesen 262 főt kérdeztek meg, egy VIVA TV-s megállós beszélgetésnél azért kicsit mélyebben. Íme az eredmények és a legviccesebb mondatok.

Milyenek vagyunk mi a külföldiek szemével? Minden városban vannak rettenetes szokások, nálunk például toronymagasan vezet a mindenféle kórházi kezelést a buszon részletező néni/bácsi típusa, és az egész nap a "kisebb nincsen?" kérdéssel dolgozó pénztáros.​ Ettől függetlenül viszont listavezetők vagyunk abban, hogy mennyire nem ismerjük és szeretjük magunkat, ezen keresztül pedig a saját városunkat.

"Bár a Sziget nem véletlenül lett köztársaság, mi mégis arra gondoltunk, hogy megkérdezzük az idelátogató fesztiválozókat, hogy mit gondolnak városunkról és az itt élő emberekről.

Egy személy vagy közösség önképe nem mindig reális, a külső szem sokszor objektívebb, mint az a szem, amely túl közelről nézi a környező világot"- mondta el kérdésünkre Mezős Balázs, a városmarketing divízió vezetője. Az önkormányzat munkatársai idén is kint voltak a Szigeten, ahol a legfőbb feladatuk a város promóciója volt, valamint tájékoztatás a fesztivál területén és azon kívül. Ebben az évben első alkalommal városi kirándulást is szerveztek, cserébe pedig nem pénzt, hanem véleményt kértek attól a közel háromszáz külfölditől, akik a kérdőívet kitöltötték.Nem csak a statisztikák rajongóinakAz ingyenes városnéző túráért cserébe kapott kérdőívet összesen 262 fesztiválozó töltötte ki. Az átlagosan 25,6 év átlagéletkorú válaszadó többsége, azaz 149 fő hölgy, míg 112 fő férfi. Közülük összesen 59 fő érkezett Németországból, 36 Hollandiából, 27 Olaszországból, 19 Franciaországból, 15 Nagy-Britanniából, 12 Ukrajnából, 11 Romániából, 10 Lengyelországból, 7 Spanyolországból, 6 Svájcból és 5 Belgiumból.

De mit is szerettek volna megtudni? Az első kérdés arra irányult, hogy gondolt- vagy érzett-e az országról valami negatív dolgot, mielőtt útnak indult. 75 válaszadó semmit nem említett, mindössze 17 válaszadó jelölte meg a bűnözést vagy a biztonság hiányát, 16 a szegénységet, 15 a nyelvi problémákat. Néhány szigetlakó az Orbán-kormány ténykedése felett érzett aggodalom terhét cipelte a fesztiválra, egy francia lánynak viszont kifejezetten bejön a magyar politika huszáros volta. Az egyik német válaszadó nem a bűnözőket, hanem éppen a rendőrséget látja túl keménynek, ő biztosan nem látta még a

sün akciót.

Előzetes pozitív képzete már sokkal több válaszadónak volt, elsöprő többségük, 85-nél több fesztiválozó említette Budapest szépségét, 42 fő a kedves, barátságos helyieket, 40 fő magát a Szigetet, előkelő helyen szerepeltek még a történelmi épületek 31 említéssel, míg a jó ár-érték arányt "mindössze" 25 fő említette. Eszerint már nem (csak) az olcsó sörért jönnek hozzánk, ami elég pozitív hír.Sörtől őszintén: people are retroÁltalánosságban elmondható, hogy akik még sosem voltak nálunk, mást gondoltak az érkezés előtt a városról. Sokan említették a szegénységet, a bűnözést és a nyelvi nehézségeket, de a döntő többségük pozitívan csalódott. Egy 30 éves francia lány is említette, hogy kevésbé látható a szegénység, mint várta. Valakinek minden, így a kultúra és a történelem mellett még az időjárás is tetszett az idei Szigeten. Mondjuk az utóbbit rögtön megértjük, ha tudjuk, hogy egy fiatal brit volt a válaszadó.

Egyfajta kettősség figyelhető meg a város percepciójában: egy 27 éves francia srác szerint például a "cool város" hangulata a régi idők szellemével vegyült, így jellemzése szerint Budapest leginkább "fun, dynamic, socialist". Egy 24 éves holland lány szerint abszolút feltörekvő városról van szó, amelyben külön vicces "középen a hegy". Egy 23 éves kanadai felfedező számára a város "egzotikus és távoli helyszín, ami egy igazi kaland". A közlekedési hálózatot a legtöbben kicsit bonyolultnak, de jónak látják, a csodás történelmiépületeket viszont tényleg sokan említik, sőt, sokan kiemelik a tisztaságot is. Utóbbi elsőre talán meglepőnek tűnhet, de aki látott már párizsi külvárost, egyből rájön, hogy az Eiffel-torony meg a képeslap nem egyenlő egy várossal... Egy 27 éves olasz lánynak viszont nem a határozott véleményalkotás az erőssége: "Egy cool város - mondta egy barátom, aki már volt itt korábban." A hölgy véleményét nem tudtuk meg, de bízunk benne, hogy mindenben azonosulni tud a haverjával.

A gasztronómia terén még van hová fejlődnünk: sokan gondolták előzetesen, hogy a magyar konyha nem tartogat pozitív meglepetéseket - és sajnos ez nem túlzottan változott a fesztivál után sem. A "puszta, a gulyás, a lovak, a finom, bár nehéz kaja" jellemzi az országot egy 39 éves német hölgy szerint. Egy éles szemű, 32 éves ukrán fiatalember nem említ sok dolgot velünk kapcsolatban, de megállapítja: "a helyiek bírják a gulyást". A legtöbben inkább negatív dolgokat említenek a kajával kapcsolatban, szóval Bíró Lajoséknak van még mit tenniük - igaz, a Szigeten nem a Bock Bisztró vagy az Onyx jelenti az átlagot, így a német gasztronómiát sem volna igazságos a Rock am Ring weißwurstjai alapján megítélni.

A helyieket - nyilván aszerint, hogy kivel találkoztak - angolul hol jól, hol rosszul beszélő embereknek írják le, egy 25 éves ukrán srácnak még illúziói vannak az unióval kapcsolatban: "EU-tagokként egyszerűen jobban kellene tudniuk." Más véleményen van egy 23 éves angol gentleman, aki szerint "mindenki jól beszéli a nyelvet".

A magyar segítőkészség a gasztronómiával ellentétben viszont nem csak szerintünk világhíres, ebben a tekintetben igencsak egyöntetű a mezőny. "Elcsodálkoztam a magyarok kedvességén, amikor útbaigazítást kértem" - mondja egy 25 éves cseh fiatalember. Ezt erősíti meg egy 30 éves török és egy 25 éves lengyel szigetlakó véleménye is: mindketten azt mondják, hogy a magyar "barátságosabb és segítőkészebb, mint a többi európai nép".

"Néha bunkók, de tudják, mi fán terem a jó buli" - mondja egy 27 éves horvát lány a magyar partihuszárokról, egy 25 éves román úrnak viszont egyöntetűen csak pozitív a véleménye: "a magyarok jó európai polgárok, barátságosak, sokat mosolyognak, udvariasak és segítőkészek". Két holland fiatal pedig kifejezetten hangsúlyozza, hogy nyugisnak és lazának lát bennünket.

A külföldiek néha sokkal tájékozottabbak, mint elsőre gondoltuk, többször egészen elképesztő válaszokat is sikerült lejegyezni. Rubikon és a kockán még nem lepődünk meg. Egy 26 éves román lány Katy Perry itt forgatott videójáról ismeri a várost, honfitársa viszont, ki tudja honnan, hallott már a Vidám Park bővítéséről, ami "nagyobb és lazább lesz". Az egykori keleti blokkban amúgy is jó a renoménk: egy felettébb tájékozott, 26 éves orosz hölgy megemlíti, hogy a Queen '86-ban nálunk koncertezett - ő még nem is élt ekkor, de mint "nagy eseményt", megemlíti.

A mai világ abszurditását pedig az mutatja, hogy miközben otthon háborús helyzet van, egy 25 éves ukrán srác az "Ikarusok hazájában" fesztiválozik.

Sokan gondolják, hogy az ország kicsit belefagyott a 80-as évekbe, az egyik vendég (37 éves német hölgy) például azt mondja ránk, "ők büszke kelet-európaiak", míg egy 30 éves indiai srác szerint "a fiatalok jó arcok, de az idősebbek morcosak és nem túl segítőkészek". Sokaknak feltűnt ez a generációs különbség, egy 25 éves osztrák lány Wolfgang Schüssel diplomatikusságával válaszol a kérdésre: "a fiatalok, barátságosak, de az öregebbek nem túlzottan, ráadásul aktívabbnak kellene lenniük a nemzetközi kapcsolatok építésében."

Hogy a fentiekből mit fogadunk el, és mit mosolygunk meg mint "a turista" felszínes benyomásait, ez csak rajtunk múlik. A sok pozitív, már-már irigy említés, ami a csodás várost, a laza, de nagyon segítőkész embereket, a kötetlen hangulatot illeti, nem lehet véletlen. Próbáljuk meg végre elhinni magunkról, hogy Európa egyik legmenőbb városában élünk, tudunk mosolyogni és nyugodtan élni - hiszen mások is így látnak minket. Ha pedig lehet, éljük meg ezt a hétköznapokban is.