Egy kibővített látogatás keretein belül vezettek be minket a sörgyártás alapjaiba, malátateát kóstoltunk, kisvasúttal utaztunk, lementünk a Sörgyár területe alatt húzódó pincerendszerbe, és a megkóstoltunk egy jó pofa rigót Dreher sörből.

Mindig szuper érzés olyan helyre menni bulizni, ami teljesen szokatlan és alap esetben más a funkciója. Ilyen lehet egy múzeum, egy hajó, egy, a nyilvánosságtól elzárt terület, vagy éppen egy gyár. Az indusztriális hangulat divatos és bizarr, ha mindezek mellé még a sör szeretete és történetisége társul, kellemes az összhang. A Dreher Sörgyárak Zrt. először rendez egy estés nyárzáró fesztivált a gyár területén, amit most mi is felmértünk szakszerű vezetés mellett. A sörgyár egyébként minden csütörtökön fogadja látogatóit 1-1,5 órás barangolásra.

Megtudhattuk, hogy milyen folyamatokon megy keresztül a maláta, míg folyékony kenyér nem lesz belőle, s beleshettünk az óriási réz főzőüstök közé is, amelyek jelenleg már csak esztétikai szempontokból borítják a korszerűsített gépeket.

A 15 malátasiló és a 23 fermentációs tank a gyártelep kívülről is látható legszembetűnőbb elemei, ám igazán meglepődtünk azon, hogy például a főzőház dekorációja, díszítése mennyire részletes és időtálló. Zsolnay csempékkel, óriási látványos csillárokkal és ugye a már fent említett réz üstökkel nosztalgikus érzés volt a főzőházban mászkálni. Itt megkóstoltuk a malátateát, ami lényegében az erjesztés nélküli, alkoholmentes meleg főzet, ami gabonás illatát leszámítva hajaz a békebeli menzás teára.

Választ kaptunk rá, hogy miért léhűtő a léhűtő, és anekdotázgattunk arról, hogy vajon honnan jön a részeg disznó kifejezés? Nos, a Dreher a sörtörkölyt, vagyis a sörkészítésre már nem alkalmas, elhasznált malátát 99,7%-ban újrahasznosítja, takarmánynak megy, többek között disznóknak is. Bár a fesztiválszezon már véget ért és a nyitott medencés erjesztés már nem aktuális a gyárban, megtudtuk, hogy Európában egyedülállóan nyitott kádas rendszerrel is erjesztenek. Sajnáljuk, hogy üresek voltak a kádak…, de így is volt egy Dagobert bácsi vs. pénzérmék villanás: elég menő lenne sörben fürdőzni.

Ami a gyártást illeti, nagyon termékeny sörgyárról beszélünk: bár a téli hónapokban van, mikor karbantartások miatt kicsit takarékra kapcsolnak, de egész évben folyik a sör Kőbányán. Egy óra alatt 57 000 üveg, 15 000 2 literes műanyag palack, 300 50 literes hordó, 45 000 doboz sör készülhet el.Bár a sztenderd gyárlátogatási program nem tartalmazza a terület alatt húzódó mészkőpince megtekintését, Vincze Ernő főépítész úr levitt minket a 180 000 négyzetméteres rendszerbe, ami jelenleg, további pincékkel együtt, funkció nélkül áll Kőbánya alatt. Egy kis Dreher-történelem vár a kialakított múzeumi részben, ráadásul a pultból meg lehet kóstolni a gyár pár termékét.

Azonban pár sörkülönlegességet csak a fesztiválokra visznek, hiszen pasztőrözés nélkül készülnek, ezért 8 nap alatt jár le szavatossági idejük. Ilyen például a nitrogénnel csapolt Dreher Bak, vagy a Dreher Hidegkomlós.