Az egykori Rizsa Dvá helyén nyílt meg a kultikus Tilos az Á nevű underground hely utódjaként a Kis Á, amely klasszikus bár vagy romkocsma helyett egy családias klub szeretne lenni. A 3 szintes helyiség alternatív home office-t, galériát és zenészeknek-művészeknek szóló platformot kínál, a férőhelyek száma viszont limitált, hiszen állítólag nem a profit, hanem a hangulat a lényeg.

Az egykori Rizsa Dvá helyén nyílt Kis Á az anno kultikusnak számító, a rendszerváltás időszakának liberális szellemiségű underground szórakozóhelyének a Tilos az Á-nak, majd az annak utódjaként működő Szabad az Á-nak a folytatása. Az őselőd nevét a Micimackóban szereplő tábláról kapta, és ennek pincéjéből indult el a Tilos Rádió, illetve ez volt az a hely, amely egykor teret adott a legváltozatosabb alternatív koncerteknek is, támogatva ezzel a szabad véleménynyilvánítást és az önkifejezést.

A Kis Á tulajdonképpen majdnem ugyanez, csak kicsiben. Az Irányi utcai klubhelyiség azzal a céllal nyitotta meg kapuit, hogy zenészeknek, dj-knek, alternatív színtársulatoknak és művészeknek biztosítson bázist, amellett, hogy mindenki mást is szívesen vendégül lát.

A klubhelyiség 3 szintes: a középső szint a nappali/bár, a felső a galéria, a pincében pedig egy nagy képernyős tévével ellátott színpad és egy nagyjából 50 főt befogadni képes, szintén otthonosságot sugárzó nézőtér található, ahol a különböző akusztikus és elektronikus koncertek történnek majd. Nagyon hangos zenekarok befogadására nincs kapacitás a hangerő-szabályozás miatt.

Annak ellenére, hogy a helyen minden kézzel készült, barátok hozzájárulásával jött létre és rengeteg berendezés a nagymama lakásából származik, még nem nevezhető romkocsmának, és - ahogy az manapság igencsak divatos - nem is volt cél, hogy az legyen.

De ha nem romkocsma akkor mi? Jogos a kérdés, mert akár az is lehetne. Az elsőre nehezen megfogható hely magát alternatív klubhelyiségként kommunikálja, ahol széles sávú ingyen wifi, fénymásoló, nyomtató lesz majd, illetve könyvekkel megpakolt könyvespolcokat is terveznek, ahonnan bárki elvehet, amit akar, és ahová bárki hozhat bármit, amit csak akar. Ez amúgy tényleg egy szuper, külföldön remekül működő dolog, és csak remélni tudjuk, hogy nem maradnak majd üres polcok a lelkes látogatók nyomában.

Egyébként ami az egészben a legjobb, hogy ezek a “szolgáltatások” nincsenek anyagi ellenértékhez, vagy minimális fogyasztáshoz kötve, a lényeg az alternatív home office, vagy a “chill out” nappali élmény, ahová remélhetőleg mindenki szívesen jön majd a nap minden szakában.

A Kis Á-ban amúgy olyannyira komolyan veszik az otthonos életérzés, hogy még arra is lehetőséget kapnak a vendégek, hogy a virágokat meglocsolják szükség esetén - ez pedig talán egy kicsi már túlzás, de sebaj.

Ami a választékot illeti, a helyen a minimál ételekre mentek rá: a reggelik között mindenféle krémmel érkező croissant-ok (200-500 Ft), a későbbi órákban pedig quiche-ek (350-450 Ft), paninik (500-600 Ft), illetve tapasok (500-1500 Ft) találhatóak, de van hamburger (1000 Ft), kertész saláta (200 Ft) és házi citromtorta (500 Ft) is.

Italban viszont pont azt lehet majd kapni, amit mindenhol máshol is, viszont különlegességként kapható lesz az előző helyek nagy kedvence a mákos pálinka, ami ízvilágra inkább egy ízesített likőrre hasonlít.

Érdekesség: az egykor Tilos az Á-hoz köthető Németh Vladimir (Vova) álmodta meg a Gellért fürdő mögötti, méltán népszerű Pagony nevű helyet is.