Pénteki napokon, reggel 08:00-tól egészen 16:00 óráig, a Szabadság tér apró macskaköves sétánya megtelik élettel. Immár nem csak a kutyasétáltatók és a kismamák korzóznak a füves terület körül, hanem a tudatos vásárlók és a véletlenül arra sétálók is. Mindkét oldalon, számos pavilon, 100%-ban Magyar Termékekkel várja vásárlóit. Kolbászok, sajtok, szörpök, mézek, minden ami szem-szájnak ingere.

A kezdeményezés egyik fő célja, hogy szeretnék az ország minden szegletéből érkező őstermelőket, kistermelőket Budapestre csábítani, hogy a fővárosiak is megismerkedhessenek a messziről érkező nagyon jó minőségű termékekkel és adott esetben egy-egy termelő törzsvásárlóivá váljanak. Az sem utolsó szempont, hogy a kommunikáció termelő és vásárló között közvetlen, tehát kialakulhat egy párbeszéd, bárki nyugodtan kérdezősködhet, érdeklődhet a portékáról. Mennyivel szimpatikusabb például magával, a lekvár készítőjével beszélgetni, mint csak leemelni egy bolt polcáról a terméket, majd az interneten keresni utána.

Minden termelőnek van kis szóróanyaga, tehát, ha bevált mondjuk egy ízletes szalámi, akár utána is mehetünk. A legtöbben akik a Szabadság téren is árulnak, Budapest további piacain is fel-feltűnnek. Úgy, mint például a Liget téri piac Kőbányán, a Nagycsarnok a Fővám téren, a Belvárosi Piac a Hold utcában, vagy a Fehérvári úti piac. A kisgazdaságok is felismerték, hogy talán a fővárosban van legnagyobb keletje a portékáiknak, s ez a pénteki piac is erősíti a budapesti jelenlétet. Ráadásul, a banknegyed és pár minisztérium közvetlen közelében. A vásárt eredetileg júniustól augusztus végéig tervezték, de még a szeptemberi péntekeken is lesz termelői piac a Szabadság téren a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Mi is körbejártuk a standokat, melyek igen változatosak. Zöldség-gyümölcsös pult éppúgy megtalálható, mint például a Kun Cseppek, hidegen sajtolt termelői gyógynövényolajak. Természetesen több húsos pult is kitelepül ilyenkor: megkóstoltuk a Békéscsabáról érkező Knyihár Mihály kolbászkészítő eredeti csabai kolbászait, a Szomor Húsüzem szürkemarha és őstulok szalámijait, a fóti Kiss-Böllér Kft. kolbászait, valamint Szegedi Károly és neje, akiket a Mozgó Piacról ismerünk, isteni libatöpörtyűjükkel és további húsaikkal a Szabadság téren is piacoltak. Pálinkás Károly őstermelőtől római köményes, szarvasgombás és fokhagymás kecskesajtot is kóstoltunk, valamint fűszeres, kenhető ordát, ami igazi meglepetés volt.

Akik lekvárt vennének, Fekete Zsolt tarpai kistermelő pultját ajánljuk: nagyon ízletes volt a kóstolt csipkebogyó és a somlekvár is. Továbbá mézzel és nagyon tiszta fűszerpaprikával is foglalkozik. Továbbhaladva a Levendarium névre keresztelt, vagyis a Dörgicsei Levendula Major illatos szappanjaira lettünk figyelmesek és kóstoltunk is egy pohár levendulaszörpöt. Érdemes citrommal fogyasztani – tudtuk meg, és valóban sokkal jobban kiérződött a levendula aromája.

Egy hónapunk van még a Szabadság téri pénteki vásárokat meglátogatni és megismerkedni a javarészt fix termelőkkel. Egy biztos, 1-2 órát szánjunk a felfedezésre, mert, ugyan nincs olyan sok stand, de a barátságos, beszédes termelők és kóstolóik igénylik, hogy ne siessünk és mindent tüzetesen szemügyre vegyünk.