Shopping

Ahol úriembernek érezheted magad – Barber Shop Budapest

Fotó : László Balkányi/We Love Budapest
Ahol úriembernek érezheted magad - Barber Shop Budapest

Egy jó hónapja talán még a Gellei-testvérek sem sejtették, hogy mekkora sikere lesz a Dob utcai üzletüknek. Az Egyesült Államokból három-négy év alatt elindult trend elérte hazánkat is, így a klasszikus hajak rajongóinak többé nincs miért aggódni: megvan a törzshely. A srácok viccesek, a laza hangulatot pedig minden betérő hamar átveszi. Nem csoda, hogy az üzlet előtti padokat napközben vágásra váró férfiak, este pedig az itt lógó haverok töltik meg.

Mint nagyapáink idejében
Barber Shop Budapest
A Dob utcai igazi közép-európai melting pot: egy lightos csütörtök este megfordul itt tízfős balerinának öltözött legénybúcsús férfitársaság, kutyasétáltató nénik, pesti hipszterek és neonfényű irodák keltetőiből kireppenő multisok. Ebbe a forgatagba tűzte le zászlóját a Budapest Barber Shop, és a bejárat melletti kék-fehér-piros lámpa (az úgynevezett barber pole) rögtön a klasszikus francia filmes borbély-élményeinket hozza vissza.
Fotó: Balkányi László - WLB
A Gellei-fiúk nem azért találták ki a boltot, hogy egész nap langyos vízben áztassák a kezüket és pont olyan hajat vágjanak, mint két sarokkal arrébb. Itt macsó szemlélet, messziről felismerhető Barber Shopos signiture haircut és az arculat részeként egységes farmerkötényben dolgozó borbélyok vannak.
Fotó: Balkányi László - WLB
A harmadik generáció
Az üzlet alapítói a Gellei-család leszármazottjai: a nagypapának Kispesten, majd a Váci utcában volt borbélyüzlete, a srácok édesapjának a Bartók Béla úton, a harmadik generáció, András és Áron pedig hosszabb-rövidebb ausztráliai lét után nyitotta meg üzletét a belvárosban. Hazavágytak és pár dolgot haza is hoztak. Valamire nagyon ráéreztek: az USA-ban néhány évvel ezelőtt kezdtek el terjedni ezek az üzletek, amelyeknek Nyugat-Európa mellett Ausztráliában is óriási reneszánsza van.

Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

Ez a hatás a berendezéseken is érződik. A falakat a nyers tégla, a berendezést a fafelületek használata határozza meg. A srácok édesapja MÁV-raklapokból ácsolta össze a pultokat, a fogas szarvasagancs, a falakon a családi örökség részét képező régi ollók, pengék, illetve néhány ausztrál emlék, bumeráng és szörfdeszka. Nem tudni miért, de ettől a furcsa mixtől hangulatos a helyiség.
Fotó: Balkányi László - WLB
Az elég komolyan tetovált srácok (a két testvér mellett még néhány barát dolgozik itt) teljesen különböző helyeken tanultak, de egy dolog mindenképpen közös bennük: ők borbélyok és erre nagyon büszkék – többször is a szívükhöz kaptak, amikor a fodrász szót kiejtettük.
Fotó: Balkányi László - WLB
Tény, hogy a város tele van magát olcsónak hirdető cut and go helyekkel, ahol a kéthetes tanfolyamot elvégzett fodrászok garázdálkodnak az arcodon, a végösszeg pedig férfi hajvágás esetén könnyen 2500-3000 Forint fölé kúszik, ha kérünk egy mosást, szárítást, zselét – ahogy ez normális. Budapesten eddig csak a nagy öregek vittek szellemiségében hasonló üzletet, ők azonban már nem igazán dolgoznak. Van egy másik hasonló üzlet is, de ott más a koncepció, ruhaszalont és egyéb funkciókat is találunk.

Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

A Budapest Barber Shop nem ezt a vonalat követi: itt az árszabás átlátható, mondanak egy összeget, ebben benne van a welcome drink, a mosás, adott esetben a szakállvágás.
There is no school like the old school…
Fotó: Balkányi László - WLB
A mintegy 200 kilós, klasszikus formavilágú székeket egy amerikai cég készítette és hajóval szállították ide, mindez hat hónapot vett igénybe. A vállalat egyébként modern bútorokat gyárt, de külön kérésre legyártották ezeket a darabokat. Ami biztos, hogy ilyenekkel más üzletben nem találkozunk.

Fotó: Balkányi László - WLB
A vágás azzal kezdődik, hogy kiválasztjuk a nekünk tetsző klasszikus formát egy híres holland barber shop táblájáról. Mint az üzletet irányító Gellei Áron mondja, egy modern haj is lehet jó, de ők nem ezt a vonalat viszik. “Az old school egyszer ki lett találva és ez jól néz ki. Mi nem fogunk focistahajat meg más bohócságot vágni.” – mondja nevetve.

Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

Az egész kiválasztás egy trükk, mert a srácok már akkor tudják, hogy mit szeretnénk, amikor belépünk. Nem tudom, hogy csinálták, de mi sem találhattunk volna ki jobb stílust, ami pedig a lényeg, a megvalósítás tökéletes.

Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

A berendezés régi, az eszközök és felhasznált anyagok a legmodernebbek, szinte mind az USA-ból jön. A sorrend itt sem más, a mosás után jön a gép, csattog az olló, előkerül a forró vizes törülköző, majd a penge, a pomade, a végén pedig az eredmény egy összetéveszthetetlen, klasszikus frizura.

Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

Ha csak vágást kérünk, az ár így 3500 Forint, a szakállvágással 6000 Forint, utóbbit egyébként sokan kérik. Ráadásul hamarosan lesz ajándékkártya is, így a csajok jobb meglepetést szerintünk nem is választhatnának.

Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

Egy jó hangulatú férfiklub ez, ahol minden munkatárs a másik haverja, a vendégek között meg van egy kőkemény, férfias összekacsintás, ahogy a nagyapáink idején. Itt tuti nem ájulsz el a dauerszagtól, bejelentkezés nincs, rossz dumák kizárva, ami marad, az sok old school arc és klasszikus vonalak.