A legtöbben azóta számolják vissza a napokat, amikor tavaly a Sziget “K” hídjának tetején elhaladó, több nyelven kiírt búcsúzókat olvasgatták: tény, Európa egyik legnagyobb szabású, egy hét totális szabadsággal és “buliazélettel” felütött fesztiválját otthagyni szívfacsaró érzés, még akkor is, ha a 2013-as felvonás nem volt kimondottan a legjobb. Azóta viszont (szerencsére?) megint eltelt egy év, a várost pedig ismét ellepték a piszkos lábú hátizsákosok és a parókában önkifejezők. A 2014-es Sziget apropóján megnéztük, hogyan lett egy néhány sátras rockerbuliból egy Európa szintű kulturális jelenség, amely sokak szemében az augusztus közepéket a karácsonnyal egyenértékű ünneppé emelte.

Kell egy hét együttlét - Diáksziget 1993 nyarán indult útjára az akkor még Diáksziget névre hallgató ifjúsági találkozó, amelyet a szervezők (Gerendai Károly, Müller Péter Sziámi és Szekfű Balázs) a világ legolcsóbb nyaralásaként hirdettek, és ez valahogy így is volt, mert egy napijegyet összesen 300 forintért lehetett megvásárolni (a dolgok sajnos változnak). A rendezvény a “Kell egy hét együttlét” szlogen alatt futott, és összesen 26 millió forintos költségvetésből zajlott le. De a dolog nem jöhetett volna létre Göncz Árpád, az akkori köztársasági elnök nélkül, aki fővédnökként a fesztivál mellé állt. Ennek köszönhetően a hazai előadók és művészek majdnem 200 programja közel 43 000 látogatót vonzott a Hajógyári-szigetre.

A remek hangulatra és a fokozódó igényekre való tekintettel a fesztivált 1994-ben is megrendezték, ennek apropója a woodstock-i fesztivál 25. évfordulója volt. A programok száma körülbelül a kétszeresére emelkedett, ezzel szemben a költségvetés 120 millió forint körül volt, a látogatók száma pedig 149 ezerre nőtt. Ehhez az is nagyban hozzájárult, hogy más külföldi előadók mellett például a Jethro Tull is fellépett.

Leviszem a szemetet, egy hét múlva jövök - Pepsi Sziget

A siker természetesen már ekkor predesztinálta a folytatást, a 1995-től folyamatosan növekedtek a számok, és 1996-tól komolyodott is a játék. A növekvő költségekre, valamint a remek megjelenési lehetőségre való tekintettel a Pepsi is beszállt a buliba, és fő szponzorként a fesztivál névadója is ő lett. A fejlődés olyan fellépőket hozott, mint a Prodigy, a Therapy, a Sonic Youth, a látogatók száma pedig 206 ezerre ugrott. Erre az időszakra még az otthonülősök is emlékezhetnek a “leviszem a szemetet, egy hét múlva jövök” reklámok kapcsán, amelyek teknőssétáltatós és boltba lemenős verzióban is futott a kereskedelmi csatornákon.

1997-ben már 800 program zajlott le az egy hét alatt, volt Motörhead, David Bowie és Faith No More, és ezeknek az eseményeknek az apropóján az MTV először jött ki forgatni a fesztiválra, ami meg is határozta a Sziget nemzetközi jövőjét és a holland fiatalok nyaralási terveit. A látogatók száma ebben az évben 173 ezer volt. A jegyárak először ekkor drágultak, ekkor már 500 forintba került egy napi belépés.

A számok az ezt követő években is növekvő tendenciát mutattak, 2000-ben pedig már annyira jól érezték magukat az emberek, hogy 1592 szerelmespárral megdöntötték a Nagyszínpad előtt a csókolózás világrekordját.

Az ezt követő év is tartogatott fordulatokat, ugyanis ekkor tették ki először a “Megtelt” táblát, mivel a rendezők által meghatározott 60 000-es létszám elérte a felső határt. Ebben az évben hívták egyébként a fesztivált utoljára Pepsi Szigetnek, mivel ekkor járt le a két cég közötti szerződés.

Ahol bármi megtörténhet - Sziget Fesztivál 2001-től kezdve a Sziget önálló brandként futott tovább, ennek örömére a Cult és Iggy Pop vonzotta be egyre nagyobb arányban a külföldi tömegeket. Ekkor startolt egyébként a méltán híres Luminárium, és a költségvetés már 1 milliárd forint ra rúgott.

2003-ban dőlt meg a következő nézőcsúcs 353 ezer fővel, és a napi látogatás is ebben az évben volt a legtöbb 62 ezer fesztiválozóval.

A 2005-ös hozta a következő újítást, bevezették ugyanis a nulladik napot, amit az Illés együttes 40. évfordulójának ünneplése volt. Ebben az évben a nézőcsúcs ismét megdőlt 385 ezer fővel, a napi látogatás pedig az egyik nap elérte a 72 ezer bulizót.

A következő években a látogatószám nagyjából stabilan tartotta magát, miközben megdöntötték a világ leghosszabb koncertjének rekordját azzal, hogy 11 580 percen át, ötperces szünetekkel léptek színpadra a zenészek.

2008-ban volt első ízben úgynevezett "mínusz egyedik nap": a Magyar Dal Napjára 50 ezren látogattak el, a nulladik napon az Iron Maiden koncertezett. A fesztiválról 44 országból 314 médium tudósított, miközben többek között a Sex Pistols, Alanis Morissette, a Killers és R.E.M. is színpadra lépett.

2009-ben a "mínusz egyedik" napon a Tankcsapda tartotta huszadik születésnapi koncertjét, a nulladik napot a Zene a rasszizmus ellen tízórás monstre koncertsorozata apropóján rendezték meg. Ebben az évben ismét megdőlt a nézőcsúcs, összesen 390 ezren voltak a Szigeten, köszönhetően az olyan előadóknak, mint a Fatboy Slim, a Prodigy, a Manic Street Preachers és a Faith No More.

A 2011-es Sziget egy meglehetősen jól sikerült fesztivál volt egyébként, és sokan nem is gondolták, hogy lehet még fokozni. Ám erre rácáfolt a következő év, amikor is a huszadik születésnapját ünneplő fesztivált az a megtiszteltetés érte, hogy elnyerte a European Festival Awards fődíját.

Szabadság, szerelem - Sziget Fesztiválköztársaság

A 2013-ban fesztiválköztársaság egy csomó újítást hozott a fesztiválozók életébe: színesebb programok, durva látványelemek és egy olyan teljes körű infrastruktúra, amely egy közepes méretű magyar településével vetekszik. Ebben az évben a "mínusz egyedik" napot az akkor elhunyt Bódi László Cipő emlékének szentelik, a nulladik napon a Quimby és a 40. születésnapját ünneplő Muzsikás együttes lépett fel. Számunkra is különlegesség volt ebben az évben, hogy a We Love Budapest külön infópontot állíthatott nem messze a Sziget bejáratától.

A szervezők szempontjából ez az év viszont nem alakult a legjobbon: a korábbiakhoz képest kevesebben voltak, és a line-up sem volt a legerősebb, ami érződött is a hangulaton. Talán ennek is köszönhető, hogy a fesztivál idén nagyon belehúzott, hogy mindenből a legjobbat hozza. Meglátjuk, hogy sikerül-e.