Valljuk be, a turistalátványosságok körül általában kevés a kicsi, helyiek által is látogatható söröző. Így van ez a Halászbástya környékén is, ahol a Lánchíd Sörözőt és a - zseniális Dögkeselyű című filmben is föltűnő - Isolabellát leszámítva nem sok hely szolgált rá a környékbeliek elismerésére.

Mindössze néhány hónapja nyitottak, de az már látszik, hogy a Halászbástya környékén sörös kultúrmissziót töltenek be. A kis helyen mintegy ötvenféle sört tartanak: belga és német különlegességek mellett elsősorban magyar kisüzemi főzdék termékeit, amelyek közül egyszerre négyet tartanak csapon.

Ez a négy sör jelenleg: Köleses (egy könnyű világos Jászdózsáról), Jokerface (IPA), Pokerface (Pale Ale), Bazooka (füstölt fekete, az utóbbi három a Legenda terméke). Mint a tulajdonos mondja, még őt is meglepte, hogy a külföldiek le vannak döbbenve a magyar sörökön: egyáltalán nem gondolták, hogy ebben az országban ilyet is tudnak.

Az üzlet helyén a háború előtt is kereskedelmi tevékenység zajlott, de a zöldséges helyén évtizedekig lakás állt. A mostani tulajdonos azt látta, hogy a környékről hiányzik ez a típusú vendéglátás, ezért a nyitás mellett döntöttek. "Nem túl bonyolult, egyszerű kis helyet szerettünk volna" - mondja. A söröző-kávézó rusztikus hatású berendezését felületkezelt vasúti talpfák, mozdonyrugók és kávés zsákok határozzák meg. Mindezt a szomszéd házban lakó jogász-közgazdász-magasépítő végzettségű tulajdonos és a felesége találta ki, illetve készítette.

A sörök mellé méltó ételek kellenek. Ezen a téren még sok a terv, egyelőre a kisebb sörkorcsolyák, a pogácsák, a debreceni és a pecsenyezsíros kenyér, valamint a saláták és a grillételek dominálnak - utóbbiak közül a rafinált fűszerezésű tarját érdemes megkóstolni.

Az árak a méltó környezethez képest méltányosak: tény, hogy a belvárosban találunk olcsóbb sört, de 700-900 HUF egy korsó kisüzemi sörért a város ezen részén nem számít magasnak. A terasz kellemes, a belső tér is alkalmas egy jó beszélgetéshez, így a Hunyadi Café nem tűnik rossz választásnak a sörös helyekben amúgy nem bővelkedő környéken.