Itt a szörfdeszka felhasználásának legújabb módja: nem kell hozzá se hullám, se szél, elég egy evező, alapvető egyensúlyérzék és pici bátorság, no meg némi vízfelület sem árt. A móka a deszkán állva történik és SUP-nak (ejtsd: szup) hívják. Egyébként a Stand Up Paddle kifejezés rövidítését jelenti és a polinéziai halászok állva evezős szokásait eleveníti fel. Budapesten, a Városligeti tavon lehet alkalmanként kipróbálni, mi megtettük egy csepergő esős hétköznap délutánon.

Magyarországra 5-6 évvel ezelőtt hozta be Csaba Péter szörfös, aki a Kanári-szigeteken találkozott vele először. Nyugaton bevett és népszerű sporteszköznek számít, sőt pénzdíjas versenyeket is rendeznek belőle; Fazekas-Zur Krisztina, a magyar olimpiai bajnok kajakos például igazi SUP-nagymenőnek tekinthető a tengerentúlon. Maga a deszka felfújható változatban is készül, leginkább Kínában, és négyféle méretben kapható – a legnagyobb, a 4-es, elbír akár egy 130 kilós embert.

Nem feltétlenül az extrém sportok világába sorolandó a SUP, de azért közel áll hozzá, pláne, ha azt vesszük, hogy a bátrabbak és az ügyesebbek jógáznak (!) rajta. Első ránézésre azt gondolnánk, hogy a lapátolásnak köszönhetően főként a karizmokat fejleszti, ám nem csak oda korlátozódik a haszna: a „befeszítés” miatt erősödik a hasizom is, plusz javítja az egyensúlyérzéket és az állóképességet, ráadásként meg segít kikapcsolni az agyat.

„A SUP népszerűségének itthoni terjedéséhez hozzájárultak olyan ismert emberek, mint az énekes-műsorvezető Dukai Regina, vagy a magyar válogatott kézilabdázó, Vadkerti Attila, aki feleségével együtt az első kipróbálás után rögtön vásárolt magának egy szettet és meghívta szegedi csapattársait egy jó kis versenyzésre. Itt jön képbe a SUP csapatépítő jellege, kiválóan alkalmas ilyen tréningekre és céges rendezvényekre” – mondta Csaba Péter, a magyarországi SUP-egyesület elnökhelyettese.

Ott jártunkkor egy kisméretű eb is felmerészkedett az egyik deszkára a vizet szelve hesszelni, tehát nem mondhatjuk, hogy a kutyát sem érdekelte. Ráálláskor kicsit ijesztően kibillen, de ha berogyasztunk és megtaláljuk az egyensúlyt, nagyot javul a biztonságérzetünk. Az első húzások során úgy érezzük, mintha az olaszországi Velencében andalognánk egy gondolán, de aztán gyorsan visszacsöppenünk a városligeti valóságba, főleg, ha kikerülendő parkoló csónakok találhatóak a közelben.

Az alapvető műveletek elsajátításához nyújt segítséget Kleininger Lilla edző, aki a szörf világából érkezve talált rá a SUP-ra: „Kb. hét évvel ezelőtt találkoztam először itthon vele, azonnal beleszerettem. Azon kevesek egyike vagyok hazánkban, akik elég régóta ismerik és gyakorolják ezt a sportot, így van elég tapasztalatom, ezért vállaltam el a felkérést. Alkalmanként eljövök ide, és ha szerveznek valamilyen SUP-os programot, akkor oktatom.”Nem csak a hullám, a wakeboard, a windszörf és a vitorlázás szerelmeseinek ajánljuk szél- és hullámmentes napokra, hanem mindenkinek, aki szereti szabadidejét a vízen eltölteni, például a Balatonon!