„…megtanultam, amikor krupié voltam a görögnél Havannában. Golyózott volna a szemed a trükkjeitől.” Az És megint dühbe jövünk című Spencer-Hill klasszikusban Charlie Firpo álla esett le hamiskártyás Parapolisz mutatványaitól, a vasárnap délután a Raqpart környékén flangálóknak pedig a freestyle-focisták trükkjeitől golyózott a szemük két órán át.

Az esti Németország-Argentína labdarúgó világbajnoki-döntőt felvezető Red Bull Street Style budapesti selejtezőjének tétje nem volt kicsi, tehát a versenyzők kedve se lett sötét. A tizenhat, döntőbe jutott labdaművész közül a legjobb jutalma a novemberi, brazíliai világbajnokságon való részvétel volt, ehhez képest a küzdelem végig barátságos és sportszerű hangulatban zajlott; nem egyszer fordult elő, hogy a riválisok egymást tapsolták meg, látva a másik produkcióját, vagy vigasztalták ölelkezve az alulmaradt versenytársat.

A világ legjobb női freestyle-osa, Szász Kitti, a Ferencváros kapusa, Jova Levente és az énekes Puskás Peti által alkotott háromtagú zsűrit kellett lenyűgöznie a résztvevőknek a három perces, egyenes kieséses menetek alatt, melynek során 30 másodpercenként egymást váltva trükközgettek a labdával a fiúk. Kitti értelemszerűen a gyakorlatok szakmai részét, Jova Levente a változatosságot, Puskás Peti pedig a stílust figyelte.

DJ által diktált hip-hop alapokra produkáltak döbbenetes mutatványokat a résztvevők; láttunk talpon pörgetett labdától kezdve orron egyensúlyozáson át cigánykerék-szerű forgásokat. A jó hangulathoz a szép számú közönséget nagyrészt Puskás Petit oltó beszólásaival többször is megnevettető műsorvezető, Fluor Tomi is hozzájárult.

Persze nem ő vitte el a show-t, hanem például az első selejtezőkörben látott Árvai Kristóf-Tóth Gábor párharc, mely döntőnek beillő meccset hozott, a zsűri, klasszikus fordulattal élve, itt volt a legnehezebb helyzetben.A vége felé igen csak elfáradt és csatakos freestyle-osokat a váratlanul felbukkanó vihar hűtötte le picit, a Karászi Roland-Szabados Ádám döntőt napsütés helyett erős szélben és a Raqpart fedett teraszára becsordogáló esőben rendezték már meg. A győzelmet végül az Európa-bajnok, ezt a versenyt korábban kétszer megnyerő Rocco becenevű Karászi szerezte meg és utazhat Szász Kittivel ősszel Brazíliába a világversenyre.

"A három eddigi győzelmem közül persze most ez a legkedvesebb, de nagyon szerettem a 2012-es döntőt is, ahol hárman vívtuk a finálét, ami nagy élmény volt, akárcsak ez a mostani. A brazíliai döntőn természetesen mindent beleadok majd. Az ún. low-air stílusom (amikor lábbal a levegőben tartjuk a labdát) nagyon erős, világszinten is kiemelkedőnek számít, viszont upper body-ban (felső testtel tartjuk a levegőben a lasztit) és sittingben (ugyanez ülve), valamint az összekötésekben még fejlődnöm kell” – mondta a We Love Budapestnek Karászi Roland, a Red Bull Street Style 2014-es magyarországi győztese.