Nyolc évvel ezelőtt Stephen O’Regan ötlete nyomán egy ártatlan kis kezdeményezésként indult a BalconyTV Dublinból, mára pedig egy értékőrző, tehetséggondozó kulturális és zenei vállalkozássá nőtte ki magát. Segítségével a fotelból követhetünk élőben előadott, mégis csúcsminőségű produkciókat a világ minden tájáról, a névből következtetve természetesen nagyvárosok erkélyeiről. Általában egy-egy ilyen balkont választanak az előadásokhoz, de Budapesten már jó pár rooftop és szép kilátásos erkély is főszerephez jutott. A BalconyTV toplistája szerint jelenleg Budapest áll az első helyen.

Annak idején rögvest hírt adtunk a BalconyTV budapesti startjáról, s azóta is élénken figyeljük a Somló Dani, Tóth Dorottya, Stámusz Ferenc, Brautigam Bertold, Horváth Renátó gondozásában futó projektet. Nemcsak a YouTube csatornát követjük, hanem a franchise rendszerben működő zenei kuriózum hivatalos honlapját is, ahol számos toplistát, kritikát találni a 40 nagyváros produkcióival kapcsolatban.

Eddig olyan itthon már elismert csapatok foglalták el a rooftopokat, erkélyeket, mint a Blahalousiana, a Musica Moralia, a We Are Rockstars, a Bermuda, a Polar Dear, az Esti Kornél, a Mius, Apey, a Bin Jip, az Astronautalis, a Hősök, a Volkova Sisters és a legújabb csatlakozó, a Venice Valley. A videók rendkívül nézettek, ami több szempontból is üdvös: az itthon undergroundnak számító előadók zenéje szélesebb körhöz is eljuthat, Kuala Lumpurtól Torontóig mindenki figyelemmel kísérheti ezeket a kis kuriózumnak számító performanszokat, és persze a budapesti látképek is vonzóak lehetnek a távoli nézőknek.

A meglévő 19 videóból eddig egy kivételével mindegyik nappal lett felvéve, és olyan helyszíneket választottak a csúcsminőségű rögzítésekhez, melyek jellegzetes és kellemes arcát mutatják a városnak. Így lett a Balcony TV forgatási helyszíne az A38 hajó, a Corvintető, a Gozsdu Sky terasz, a Tip Top Bar, egy Dunán haladó hajó és az Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út sarkán álló Fonciére Palota egyik erkélye. A pöpec látványon és a jól megválogatott fellépőkön kívül az összhatáshoz sokat tesz hozzá a kiváló képminőség és a playback, auto-tune-tól és egyéb effektektől mentes hangzásvilág.

Örömmel figyeljük minden alkalommal a BalconyTV honlapját, hiszen általában a budapesti anyagoknak nagyon jó a nézettségük, a toplistákon pedig előkelő helyekre futnak be a magyar srácok. Naponta zajlanak “párbajok” is, ahol a néző választhat két produkció közül, hogy melyik nyerte el jobban a tetszését. Szerkesztői ajánlatokat is találni, melyek között mindig szerepel budapesti felvétel, sőt, a múlt hónapban a szakmai szavazatok alapján a Bin Jip kapta a hónap show-ja címet - és ez csak az előfutára volt annak, hogy a BalconyTV “Top Cities” válogatásának első helyén áll jelenleg városunk, a tehetséges magyar zenészek és a szuperül összerakott videók.