Gasztró

Barátságos étterem az Andrássy úton – La Perle Noire Restaurant and Lounge

Fotó : László Balkányi - WLB
Szamos Gourmet Ház, csokoládé, csoki, üzlet, bolt

A luxusmárkákat fogyasztó orosz turistákról elhíresült Andrássy út viszonylag ritkán jön szóba, ha étteremkeresésről van szó. Ez főleg annak köszönhető, hogy a budapestiek többsége ezt az utcát drágának és turistásnak tartja. De úgy tűnik, hogy talán mégsem kell a Rockefeller család tagjának lenni, ha itt akarunk vacsorázni: egy elegáns, de mégis meglepően kedves és családias helyre bukkantunk a nagykövetségek között, amely a franciás-magyaros konyhát részesíti előnyben. La Perle Noire Restaurant and Lounge.

Remek dolog, ha kedves emberek jó helyen, jó éttermet csinálnak. A La Perle Noire éppen ilyen, és ez az Andrássy út nagykövetségekkel és luxusmárkákkal beragyogott profiljába viszonylag ritkán illik bele, így kifejezetten üdítő volt rátalálni az Mamaison Hotel Andrássy aljában.

Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
La Perle Noire Étterem and Lounge
  • 1063 Budapest, Andrássy út 111.
  • A konyha 23:00-ig üzemel.

A helyet egy több évtizedes szállodás-vendéglátós tapasztalattal rendelkező pár (Szarvas Szilvia és Gendur András) csinálja, akik egy remek koncepcióval nyerték meg 2013 nyarán a 68 szobás Mamaison Hotel Andrássy épületében található étterem üzemeltetését. A hely egyébként ebből a szempontból különlegesnek számít, hiszen amellett, hogy ők intézik a szálloda vendégeinek az étkeztetését, az utcáról betérő látogatókat is fogadják, és szinte minden igényt képesek kielégíteni legyen szó hátizsákos turistákról, vagy üzleti ebédre érkező nagykövetekről. De a csapat nem csak a fizető vendégekre gondol: madáretetőt tartanak, a kertben süncsaládot nevelnek, és ünnepekkor a rászorulóknak is főznek.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A La Perle Noire dizájnja beleillik az Andrássy út villáinak a hangulatába, viszont jól ráéreztek arra, hogy megtalálják a balanszt az elegancia és az otthonosság között, így még azok is jól tudják magukat itt érezni, akiken utoljára a szalagavatójukon volt öltöny. Emellett pedig minden úgy van kialakítva, hogy a hangsúly az ételeken és a kiszolgáláson legyen, a figyelmet nem tereli el semmi felesleges tényező. 
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Ami az ételeket illeti, a hely egy modern, részben franciásmagyaros részben pedig nemzetközi vonalat képvisel, ahol nem gond, ha becsúszik egy kis ázsiai fűszerezés is. A műfaj ilyen szempontból meghatározhatatlan, az viszont biztos, hogy nagyon eltalálták a különböző fúziókat: furcsa ízeket mixelnek össze, amelynek az eredménye már-már az élmény kategóriába tartozik. 
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Ilyen volt például az általunk is kóstolt bodzás(!) paradicsomleves,, amely véleményünk szerint szuper ízpárosítás (a házi készítésű betűtészta csak fokozta az élményt), de a levendulakaviáros pezsgő is ebbe a kategóriába tartozik, amit egyébként minden megérkező vendégnek welcome drink gyanánt kínálnak.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Az étlapon egyébként rengeteg különlegesség van egész jó áron, ilyen például többek közt a kelvirágos burgonyafőzelék kacsa kolbásszal, buggyantott fürjtojással( 2600 Ft), a spagetti a’la arrabiata (2500 Ft), a mangalica borda lecsós kölessel (4500 Ft), a jércemell supreme vörös rizzsel vajkaralábéval, füstölt lazac parfait-val (3100 Ft) vagy a Libamáj terrine ribizlivelővel és kaláccsal (2900 Ft), vagy a desszertek közül Sajttorta mandulás piskótával, eper fagylalttal friss gyümölcsökkel (1500 Ft). Az ételek mind minőségben, mind pedig tálalásban a fine dining kategóriába tartoznak.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A választék évente kétszer változik, ezen kívül pedig heti szinten vannak különleges ajánlatok, a nyári időszakban pedig egy grillmenüvel is kiegészül a pakk, amelynek fogásait a hangulatos kertben felállított grillen készítik el.  Az ételek mellé tekintélyes, 50 boros kínálat is tartozik, ami legnagyobb részben magyar.