Vannak épületek, amelyeket mindenki ismer, de egy helybeli sem keres fel. A Vajdahunyad várába is csak kevés budapesti téved, a Mezőgazdasági Múzeumba pedig tényleg gyerekkorunkban fordultunk meg utoljára. Nagy hiba, ráadásul utóbbi most egy különleges toronytúrát is szervezett, így teljesen egyedi perspektívából nézhetsz le a városra.

Ahogy egy párizsi sem jár az Eiffel-toronyra, a budapestiek nagyobb része messziről elkerüli a turistalátványosságokat. A Vajdahunyad vára márpedig ezek közé tartozik: minden látogató előszeretettel kattintgatja és a képeslapokról is gyakran néz vissza ránk.Vajdahunyad váraTúránkat a Vajdahunyad várának megismerésével kezdjük. A koripálya felől közelítjük meg az impozáns épületet, amely Alpár Ignác tervei szerint épült fel 1904 és 1908 között.

Az eredeti épület még az 1896-os millennium ünnepségek alkalmából készült. Mivel a közönség nagyon megszerette a főként fából épült 21 részes történelmi épületcsoportot, így az építészt felkérték az újjáépítésre.

Az épület ma is használatos nevét a tó felől is jellegzetes sziluettet

kirajzoló

vajdahunyadi várat ábrázoló főhomlokzatáról kapta, de számos további épületrészletet fölfedezhetünk a történelmi Magyarország építészeti örökségéből. Nagyon ismert az úgynevezett Jáki-kápolna, amelynek alaprajzát lébényi templom, kapuzatát a jáki templom inspirálta. A kerengő díszei az Árpád-kori oszlopfők. Nem véletlen, hogy gyakran adják ki ezt a helyet filmforgatásoknak. A román kori részek mellett számos gótikus tornyot láthatunk az épületcsoporton, a tó felől látható

úgynevezett Német-homlokzat és a Francia-torony reneszánsz, míg a múzeum épülete osztrák barokk stílusú.

Érdemes eljönni ide és megfigyelni az építészeti részletek sokszínűségét: egy útikönyvvel még élvezetesebb lesz a kirándulás, hiszen a fentiekben a sok érdekességnek csak egy töredékét tudtuk bemutatni.A Mezőgazdasági MúzeumA múzeumba lépve a fejünk fölött egy
Cicerótól származó idézet:

Nihil melius nihil homine libero dignius, quam agricultura, vagyis Semmi sem jobb, semmi sem méltóbb a szabad emberhez, mint a földművelés.

A múzeum alapító okiratát 1896. június 20-án írta alá Darányi Kálmán földművelésügyi miniszter:

az ország mezőgazdasági termelése és fejlődése állandó és modern múzeumban bemutattassék".

A történelmi épületeket idéző falak között érdekesnél érdekesebb állatokat és növényeket, a szőlészet, a halászat, a vadászat vagy éppen a lótenyésztés emlékeit egyaránt megtaláljuk.

Majdnem mindenki járt már egyszer ebben a múzeumban gyerekként. Most ismét szétnéztünk és órákig nézelődtünk, próbáljátok ki ti is!ToronytúraVégül a vártörténeti séta és a múzeum megtekintése után a méltán népszerű toronytúrán veszünk részt. Egy eldugott lépcsőn indulunk a magasba - a jó kondi azért nem árt. A lépcső és az ablakok is egyszerre különlegesek és porosak, a falakon található madarakkal együtt pedig tényleg teljesen egyedi az összhatás.

Felérve egészen különleges panorámában lehet részünk. Megszemléljük a múzeum lentről nem látható szobrait, majd körbe a tornyokat, például a 37 magas Kínzótornyot, a Segesvári bástyatornyot, a Nyebojsza-tornyot, az Apostolok tornyát, a Katalin-bástytornyot, a Francia-tornyot, végül lenézünk a Jáki-kápolnára és Anonymus szobrára.

De nemcsak az épület, hanem az egész város is különleges oldalát mutatja. Szinte karnyújtásnyira vannak a Széchenyi fürdő kupolái, templomtornyok és a Budavári Palota is, de sok, máshonnan nem látható részlet is feltűnik.A programra előzetesen regisztrálni kell a Mezőgazdasági Múzeum honlapján, a jegyek általában hamar elfogynak, ezért nem árt időben foglalni. Próbáljátok ki, sok érdekességet hallottunk, nekünk nagyon bejött a toronytúra!
Mezőgazdasági Múzeum1146 Budapest, Vajdahunyad vára (Városliget) +36 1 422 0765
Facebook