Ha nem csak azért mész Párizsba, hogy a hídra lakatolás provinciális szokásának hódolj, a Szépművészeti Múzeumban nyílt kiállítás akár még érdekelhet is. A világszerte népszerű Henri de Toulouse-Lautrec plakátjain a századfordulós Párizs világa elevenedik meg, mulatóival, művészeivel és az éjszaka figuráival.

La Goulue, Caudieux vagy Cha-U-Kao - táncosnők, bohócok, komikusok - nevét valószínűleg soha nem őrizte volna meg az utókor, ha nem épp a századforduló Párizsában működnek, ahol számos művésszel kerültek kapcsolatba. Közülük is a legbensőségesebb viszonyba Toulouse-Lautreckel kerültek, aki genetikai betegsége folytán nem éppen daliás termetű, de érző szívű művész volt, akit befogadott ez a különös világ. Alkoholista volt, a kétes hírű helyekről gyakran hetek után került csak elő. Viszont talán éppen ezért, a festő-grafikus olyan közel került ezekhez az emberekhez és úgy ismerte a varieték, a mulatók és a bálok világát, ahogy senki.

A Szépművészeti kiállításának tematikus rendezőelve alapján külön termekben kaptak helyet a párizsi éjszakák jellegzetes alakjai és a korszak "sztárjai", a fent említetteken túl például Aristide Bruant, Jane Avril és Yvette Guilbert.

Jelentős helyet foglal el a nyilvános házakkal és annak lakóival foglalkozó szekció. Külön részt kaptak a színházakat középpontba helyező alkotások, a kottacímlapok, a korszakban népszerű "angol művészek", valamint a lóversenyek. Végül a kiállítás utolsó szakaszában a Szépművészeti Lautrec-kollekciójának dokumentumait mutatják be a látogatóknak.

Az egyes részeket lényegre törő, de informatív szövegek indítják; a különböző témák között könnyű tájékozódni, hiszen minden rész más és más háttérfestést kapott. A kiállítás harmadánál a központi szerepet kapó figurák életét ismerhetjük meg, zárásként pedig a plakátkészítésben létfontosságú litográfia - vagyis kőnyomtatás - technikáját. Utóbbiban egy érintőképernyő segítségével mélyedhetünk el, ahol a vandálkáknak a vállalkozó kedvűeknek akár az eredeti plakátok újraszínezésére is lehetőségük nyílik.

A művész éppen 150 éve született, és annak ellenére, hogy a budapesti múzeumon kívül csak Párizsban, Berlinben és Drezdában őriznek tőle ilyen jelentős anyagot, nálunk utoljára ötven éve volt nagy Toulouse-Lautrec-kiállítás - már csak ezért is érdemes megnézni ezt a tárlatot. A Toulouse-Lautrec világa nem ígér semmi rendkívülit, "csak" egy nagyon korrekt összeállítást a híres és kevésbé ismert plakátokból, ezek tanulmányaiból, litográfiákból és rajzokból, valamint néhány festményből. A kortársakat meglepő kompozíciók, színpárosítások, feliratok pedig azóta is lenyűgözőek, amelyek időről időre meggyőzik a nézőt, hogy a látott alkotások a plakátművészet csúcsteljesítményei közé tartoznak.