Hol vannak azok az idők, amikor csak a kisiskolások görnyedő hátán csimpaszkodtak a színes iskolatáskák, kirándulásokon pedig a nagytesótól visszamaradt csehszlovák, vászon cserkész hátizsákok? Pár éve ugyan olyan sikk backpacket viselni városi rohanáskor, mint borítéktáskát markolni egy partin. A divatozás mellett, viszont fontos a táskák kialakítása, hogy mennyit bír, hiszen sokszor laptop, könyvek, fényképezőgép is fontos útitárssá válik, ilyenkor pedig jó, ha biztonságban tudjuk értékeinket és nem kell azon aggódni, hogy kényelmetlen, komolytalan a táska. Az YKRA rövid idő alatt vált nem csak hipszter emblémává (itt most tekintsünk el a szó némileg pejoratív értelmétől!), hanem megbízható városi kiegészítővé is.

Lakatos Balázs, a márka megálmodója nem klasszikus módon került a hazai urban divat színtérre: történelem szakon végzett Párizsban, a Sorbonne Egyetemen. Ellenben,
Budapesten szerette volna megvalósítani álmát: egy saját vállalkozást szeretett volna alapítani, amihez pár éves tapasztalatszerzésre volt szüksége a budapesti dizájner világban. A Siberia cipőboltba került, majd tulajdonostárssá lett és kialakult fejében a kép, hogy hogyan tovább a saját márkát illetően. Autodidakta módon készült fel a márkaépítésre, a termék kifejlesztésére, és hirtelen a város legmenőbb márkái között találta magát a retró beütésű, strapabíró táskákkal.

Fontos, hogy ezek a táskák nem csak küllemükben, vonalvezetésükben és színvilágukban idézik a keleti blokk túrapakkjait, hanem szeretnének visszatérni ahhoz a minőséghez, ami évtizedeken át tartósan megmarad - tehát nem egyidényes divatkiegészítőkről beszélünk, hanem olyan darabokról, amiket lehet ma még mi viselünk, de akár gyerekeinknek is eltehetjük majd egy jövőbeli Gyermekvasutazáshoz, kiránduláshoz.

Az YKRA táskák 100%-ban természetes anyagokból, kézzel készülnek, nem tömeggyártásban és nem is hamar gyengülő olcsó, ám szintetikus matériákból. Kényelmes viseletek, és nem csak hétköznapokra ajánlottak, biciklizéshez, városi mászkáláshoz, deszkázáshoz, hanem valóban, kirándulni is jó velük. Az “elhajítós”, kétperces sátrak helyett, mondjuk, inkább az anyáinktól ismert, egész nyaras balatoni kempingezést kibíró, polgári lakások belmagasságát megszégyenítő, narancssárga hotelméretű vászon sátrak illenek mellé stílusban, de ha nincs kéznél ilyen kincs, megteszi a gyors verzió is. Pár napos fesztiválozáshoz is ideális lehet egy YKRA hátizsák, bírja a kiképzést, sőt az összes modelljük kompatibilis a fapados légitársaságok felvihető poggyászméretével. Világjáró, városi batyuk.

Olyannyira világjárók, hogy a webshopos rendelés mellett nemzetközileg is terjeszkedik az YKRA, immár 30 boltban van jelen, Japántól Észak-Amerikáig, de saját “flagship store”, vagyis önálló márkabolt még nem nyílt, Budapesten sem. Eddig a város tervezői boltjaiban lehetett beszerezni őket (pl: Lollipop, The Garden Studio, Retrock, Hybridart), de június 5-én, a TELEP fölött végre saját üzlet nyílik, ahol KELE Clothing köttött holmik, longboardok a FAUN Projecttől, sőt még Kezemura-kerámiák is beszerezhetőek lesznek. Találkozunk a nyitóbulin! (a nyitóhét alkalmából 10% kedvezménnyel vásárolhatunk az újonnan nyílt üzletben, sőt, egy vintage hátizsák gyűjteményt is megcsodálhatunk majd.)