A kreatív festőcsapat eddig is sokat tett a belváros színesebbé tételéért, így legújabb munkájukat is azonnal megnéztük az erzsébetvárosi Klauzál utca egy tűzfalán. Az eddigi darabok főként a városrész egykori hangulatát vagy épp történelmi eseményeket örökítettek meg: tulajdonképp az utóbbi sorba illeszkedik a magyarországi Lengyel Intézet fennállásának 75. évfordulójára készített falkép is.

Korábban ejtettünk már néhány szót a két nép, a lengyel és a magyar legendás barátságáról, amelyet többek között a "lengyel-magyar két jó barát" kezdetű mondás is őriz. Bár kézenfekvő lett volna, mégsem ezt az idézetet választották a festmény inspiráló eszközéül - mondta el az alkotók nevében Jankovits Barnabás.

A falon olvasható gyönyörű idézet Stanisław Worcell 19. századi lengyel publicista tollából származik: "Magyarország és Lengyelország két örök életű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele." A kép ezt a két tölgyet ábrázolja, de abszolút mai felfogásban.

A csapat először egy fotorealisztikus ábrázolást képzelt el, de később jött az ötlet, hogy kicsit modernebb felfogású képet készítsenek és háromszögekre bontsák az egészet. Tóth Balázs grafikus elkészítette a terveket, majd maguk is kicsit meglepődtek, de mindenkinek tetszett ez a verzió, így végül emellett döntöttek és elkezdődhetett a kivitelezés.

A mintegy tízszer húsz méteres falat először le kellett vakolni, majd a felnagyított és feldarabolt minta alapján megkezdődhetett a festés. Az alkotók szándékosan törekedtek a sematikus ábrázolások elkerülésére, így például a nemzeti színek csak a tíz-tíz, egyébként egyedileg kevert zöld, barna és lila árnyalat által dominált ábrázolás alatt, a 75-ös számon jelennek meg.

A végeredmény magárt beszél, ízig-vérig kortárs street art alkotás született, amely a kissé elhanyagolt utca megújulásának kezdete is lehet. A 75 évesek nem túl gyakran szerveznek mulatságot, de ha kedved támad, most együtt ünnepelhetsz lengyel barátainkkal az Intézet szülinapi buliján.

Végül egy kis érdekesség: ha a Klauzál utcán végigsétálunk, gyakorlatilag éppen a Nagymező és az Andrássy sarkára érünk, vagyis a Lengyel Intézet székházához. Reméljük, hogy az erzsébetvárosi falfestmények hamarosan olyan nevezetességek lesznek, amiért még az Andrássy útról is megér egy kis kitérőt tenni.