Lehet cipőt készíteni, egy darab bőrből és kettő cipőfűzőből, ráadásul a jelenlegi trendhez illeszkedőt, és olyan kényelmeset, hogy legszívesebben abban is aludnánk. A jelenleg futó Kickstarter kampány segítségével minden bizonnyal pikk-pakk beindul a vásárlók által összerakható cipők forradalma.

Gulyás Sára

a textiles szakra szeretett volna menni a Kisképzőre, de a jelentkezési anyaga után a bőr felé terelték - formaérzéke és látásmódja tetszett meg a felvételi bizottságnak. Ilyen az, amikor a mesterség választja ki az egyént. Aztán a

MOME következett, a Pikkpack pedig a diplomamunka apropóján az első generációs origami cipőkből fejlődött és indult világhódító útjára. Bekerült a Virtual Shoe Museum-ba, a legismertebb dizájnblogok felfigyeltek rá, a Pinteresten is virálisan terjednek a fotók Sára hiperpraktikus slip-on cipőiről. Az volt az alap koncepció, hogy egy olyan mutatós és kényelmes lábbeli készüljön, aminek összeállításában a vásárló is aktívan részt vehet - ez így is van, a színeket ők választhatják ki (a bőr és a fűzők színét) és “lapra szerelve” szállítják le a Pikkpackot, vagyis a leendő tulaj egy kis itiner alapján állítja össze azt.

“A hagyományos magyar bocskor inspirált. Lényege, hogy egy majdnem téglalap alakú bőr lapot úgy vagdostak és szabtak fel, hogy egy mozdulattal a lábra lehessen formálni. Szerettem volna egy modern bocskort alkotni. Szépet, hordhatót és kényelmeset, ami nem marad meg konceptuális szinten, hanem gyártásba kerülhet. A fenntartható cipő volt egyébként a diplomamunkám címe, ami magába foglalta, hogy a cipő előéletével és a hordás utáni állapotával is foglalkozik, vagyis fontos pont az újrahasznosítás is.”

A Pikkpack cipő nagyon kényelmes, teszteltük, szóval nem csak ránézésre tűnik komfortos surranónak, tényleg igazi városjáró lépő, amit minden nap lehet viselni, minden szereléshez, férfiaknak és nőknek egyaránt. Sára műhelyében járva még egy fényvisszaverő sávval ellátott cipőfűzős verziót is láttunk, tehát biciklizéshez szintén jó társ lehet a külsőre némileg az espadrilles, belebújós cipőkre emlékeztető lábbeli.

Az anyaghasználat nagyon fontos szempont; tudni kell, hogy mindegyik Pikkpack vízibivaly bőrből készül, ami strapabíró, vajpuha és tartós anyag. Felmerülhet a kérdés, mi történik akkor, ha elázunk a cipőben. Semmi, nyilván befolyik a víz, de hamar szárad és nem bántja a víz ezt a magas minőségű anyagot. A talpa szintén bőr, varrása süllyesztett. A fűzők anyaga 100% pamut, kerülve a műanyagot. Van egy minimális emelése, tehát a gondos formatervezés miatt nem alakul ki sarokfájás, sőt talpbetétet is bele lehet helyezni. Hogy a manufakturális után mikor kezdődik el az igazi, nagytételben való gyártás, az nagyban függ a nemrég beindult Kickstarter kampánytól.

Sára és kis csapata úgy döntött, hogy elég erőt és bátorságot éreznek magukban ahhoz, hogy csatlakozzanak egy amerikai “crowdfounding” kampányhoz. Ez a világhálót ragadja meg eszközként, hogy vásárlókat és rajongókat toborozzanak az új termékhez. Támogatók, vagyis vásárlók iratkozhatnak fel a világ összes szegletéből érkezett termékekre - ha pedig elérnek egy bizonyos mennyiségű előrendelést,
csak akkor

indulhat meg a gyártás .

“Nagyon jó kis közönséghez juthat el így a Pikkpack, olyan emberekhez, akik figyelik a trendeket, formatervezés és divat területén is naprakészek. Ez egy “adakozás”, vagyis ők, a leendő vásárlók támogatják az ötletünket, bizalmat szavaznak a terméknek, ez pedig egy nagyon szimpatikus irányvonal. Nagyon sok kutatás előzte meg a pályázást, éjjel-nappal azt lestük, hogy milyen legyen a bemutatkozásunk, a kisfilmünk, a fotóink, kulcsmondataink. Több csomagot állítottunk össze, (az alap cipő körülbelül 110 dollárba kerül majd) a cipőhöz passzintható iPhone tokot és kis szütyőt is terveztem, sőt cégek számára olyan package is készült, amihez saját neves nyomást is kaphat a cipő - vagyis névre/cégnévre szóló egyedi Pikkpackjuk is lehet a Kickstarteren rendelőknek.”

A márka számára ez egy izgalmas időszak: hamarosan a Zágrábban induló dizájn kiállításon is bemutatkoznak a cipők, 220 jelentkezőből 15 került be a válogatásba. Március óta pedig egy Graduation Projects nevű utazó kiállításra is bekerültek. Ez már járt Lipcsében, hamarosan Budapestre jön és Bécsbe megy tovább. Szurkolunk a kampányhoz, mert szívesen korzóznánk Pikkpackban mi is, valamint respektáljuk Gulyás Sára kezdeményezését, mert ez iránymutató lehet a hazai tervezőknek, hogy ők is bele merjenek vágni egy ilyen projektbe.Pikkpack weboldal
FacebookTwitterInstagram Pinterest