Hétvégétől nem csak a pók mászik a falra: megnyílt az ország legnagyobb boulder mászóterme Budapesten, mely a Monkey Boulder nevet kapta, mivel általában az ilyen termeket mászni szerető állatok után nevezik el (lásd ugye a pókot!)

Ha a boulderről eddig a

Boulder Dash című őskori C64-es számítógépes játék jutott eszedbe, akkor ideje update-elni az infókat. A boulder szó angolból származtatott és kőtömböt, szikladarabot jelent, a boulderezés ezen kis szikladarabok megmászására utal.

Nem kell hozzá se kötél, se heveder, nincs szükség biztosító személyzetre, sokkal szabadabbmozgásélményt kapsz, ha egy fárasztó nap után mászással kapcsolnád ki az agyad – ugyanis egy-egy falhódítás előtt és közben olyan mértékű koncentrációra van szükség, hogy minden gondját, baját elfelejti az ember, amint megmarkolja a markolni valót. Nem véletlenül terjed mászó körökben a „Work less climb more!”, azaz ”Dolgozz kevesebbet, mássz többet!” jelmondat, mert itt tényleg mindenedet megmozgathatod, ráadásul saját súlyoddal dolgozol és az izmaid folyamatos terhelést kapnak.

Budapest és az ország legnagyobb ilyen jellegű terme nyitott meg szombaton több száz fős buli keretében: aki eljött, kapott ingyenes ízelítőt a banán ízű Monkey Boulder-logót formázó óriástortából és persze a sportágból.Martincsák Istvánnak, az ügyvezetők egyikének hosszú évek óta dédelgetett álma teljesült a Szentendrei úton lévő teremmel. „Valójában 1200 négyzetméteres, tök üres helyiséget vettünk birtokba, amiből kifalaztunk úgy ötszáznyit, így most 770 négyzetméteren fogadjuk a látogatókat. Néhány alapadatot elsorolok még: négy és fél méter a falak mászó magassága, 35 cm vastag szőnyegen landolhatnak a leugrók/leesők, és a könnyűtől a hihetetlenig több mint százféle útvonalat mászhatnak meg, melyeket edzők, versenyzők és szakavatott mászók terveztek. A legsokkolóbb számadat a 9300 – ennyi lyukat fúrtunk összesen a falba a munkálatok során. A fogások java részét egy bolgár cégtől szereztük be, a falak szerkezete pedig minősített szuperfából áll össze, mert csak ilyenből szabad építeni.”

A fővárosban összesen három hasonló jellegű terem található, de egyik sem biztosít ekkora mászó felületet, mint az európai szintű Monkey Boulder.

„Igyekszünk ehhez mérten színvonalas szolgáltatást nyújtani. Igazi mászócentrumként szeretnénk üzemelni: edzéseket, valamint előadásokat és bemutatókat tartunk majd és ugyanúgy várjuk a profikat, mint a full kezdőket. Előbbieknek az egyedülálló plafonrendszer mellett a klasszikus boulder-versenyek jelenthetnek kihívást, utóbbiaknak falmesterek irányításával heti ingyenes, bemutató jellegű foglalkozásokat tervezünk. Várjuk a gyerekeket is, úgy hat éves kortól, hiszen a kis srácok szeretnek mindenhová felmászni, bár gyerekfalunk még nincs.”

Van viszont mindenféle alakzatú fal az áthajlótól kezdve, az ölelgetősön át, a befeléfordulóig. Maga a boulderezés egyébként az általános vélekedés szerint sokkal szórakoztatóbb, mint a köteles mászás, hiszen egyszerre több embert leköt, jóval többen tudják azonos időben igénybe venni a falfelületet, és amellett, hogy kisebb a veszélyességi faktora, közösségépítő élményt ad.

Monkey Boulder árak:

- Napijegy: 1.500 Ft - Diákjegy: 1.000 Ft (diákigazolvány és 26 éves kor alatt) - Gyerekjegy: 800 Ft (6-14 éves kor között) - 6 éves kor alatt ingyenes - Tíz

alkalmas bérlet: 13.500 Ft

- Egy

alkalmas edzésjegy: 1.000 Ft - Tíz alkalmas edzésbérlet: 9.000 Ft - Gyerek edzésbérlet, négy

alkalmas: 4.500 Ft (tartalmazza a belépőt), 6-14 éves kor között - Gyerek edzésbérlet, kilenc alkalmas: 9.000 Ft (tartalmazza a belépőt), 6-14 éves kor között