A már unalomig emlegetett és minden oldalról már vagy ezerszer lecsócsált gasztroforradalom keretein belül rengeteg újdonsággal gazdagszik Budapest ételkínálata. Azon már meg sem lepődik senki, ha valami paleo, vegán, vagy esetleg nyers vegán, és mi magunk is azt gondoltuk, hogy itt nagyjából véget is érnek az ilyen jellegű izgalmak. Hát nem. Találtunk egy olyan éttermet, amely amellett, hogy vegán, még a makrobiotikával is különcködik. Kipróbáltuk a Rizsa17-et.

Az egy dolog, hogy valami vegán, de hogy makro is, az már tényleg furán hangzik. Pedig a dolog nem az önjelölt gyógyegerek ördögi terve. Az 1990-es években útnak indult étrend lényege, hogy csak olyan dolgokkal foglalkozik, amelyek helybenteremnek, illetve amelyeket az adott évszak körülményei megengednek. Ebben pedig valjuk be, van valami, és sokan mások is úgy gondolják, hogy nem a klasszik “IDDQD” cheattel érhető el az örök élet. AdRi és ZsuZSA elmondták, hogy az egésznek a lényege a különböző energiákban keresendő, amiket a táplálékkal együtt a

magunkévá teszünk.

Állítólag ha az ember a táplálkozás kapcsán minderre odafigyel, azzal

megelőzhetőek , sőt

gyógyíthatóak a legnépszerűbb civilizációs betegségek, mint például a túlsúly, a fejfájás, az allergiák, a rák, a szív- és érrendszeri, az emésztéssel kapcsolatos problémák, a cukorbetegség, a férfi és női reproduktív szervek gondjai. Hogy a dolognak egy kis extra támogatást is adjanak, a Rizsa névhez hozzácsapták még a 17-es számot, ami a pitagorászi számmisztika szerint egyrészt a gyógyításban segít, másrészt pedig üzleti szerencsét is hoz. Ez amúgy az olaszokra nem vonatkozik, mert náluk a 13 helyett a 17-et nem szeretik, abból a kicsit sem belemagyarázott okból kifolyólag, hogy a XVII betűit át lehet rendezni VIXI-re, ami latinul azt jelenti: „éltem”, tehát „életemnek most vége”. Ennek persze semmi köze a Rizsához, vagy a vegánokhoz, csak érdekesség.

Érdekes amúgy, hogy a makrobió annak okán nem tartja jó dolognak a húsevést, mert egyrészt azt egy rendkívül agresszív energiának tartja, másrészt pedig úgy gondolja, hogy az a 4 nevetséges tépőfog, ami az emberi szájban van, amúgy sem arra való. A rendszer azonban megengedi például a hal fogyasztását, bár ebben az étteremben ilyen nincs, mert vegán. Meglepő módon, még ezekkel a feltételekkel is lehet jót enni.

Az étlapon nagyon izgalmas dolgok szerepelnek. Van például rengeteg saláta, különböző öntetekkel, többek között wasabis mustárszósszal, vagy umeboshiecettel. Ez utóbbi egy tipikus makrobiotikus alapanyag, amely inkább sós, mint savanykás és állítólag csodaszer. A salátákon kívül persze vannak komolyabb ételek is, mint például a mediterrán tészta (1990 Ft), és különböző makrobiotiusvegán tálak. Ezek között olyan kombinációk szerepelnek, mint a rizs+zöldség+tofu+tmari+rizsecet (2100 Ft), vagy alga+idényzöldségek (2250 Ft), zöldségek+tampeh bundában + saláta (2350 Ft). A frissen sültek között találkozhatunk marinált tofuval (400 Ft), sült szejtánnal (450 Ft), szamószával (650 Ft). De bármihez lehet kérni még tahini szószt (400 Ft). fűszeres paradicsomszószt (400 Ft), gyömbéres tamari szószt (350 Ft). Ráadásul akad még szejtános szendvics (750 Ft) sült zöldséges szendvics (790 Ft). Mi rántott tofut, csicseriborsó levest és miszó levest kóstoltunk, amit egy kellemes köleses eperpuding követett. Az a helyzet, hogy rég ettünk ennyire izgalmasat.

A Rizsa17 egyébként nem csak simán a makrobiotikáról szól: minden másra szintén nagy figyelmet fordítanak. Így nem használnak konzerveket, cukrot, illetve természetesen egyéb mesterséges adalékanyagokat sem. A só megengedett, de abból is csak a jó minőségű, napon lepárolt tengeri verzió.

Az étlap egyébként folytonos változásban van, mivel az étrend szabályai szerint csakis az éppen aktuális, szezonálisalapanyagokból lehet gazdálkodni. Amiben még különleges a Rizsa17 az, hogy az ételeik 90%-át el tudják készíteni gluténmentes változatban is. Az is remek dolog, hogy helyben meg is lehet venni a szükséges alapanyagokat, ha valaki úgy döntene, hogy megpróbál így főzni otthon.

Ami külön jó hír, hogy van vegán kávé, illetve szójatejből készül cappuccino akár elvitelre is, ami nagy hiányt pótol.

Rizsa17Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 5.


Facebook
Nyitva tartás: Hétfő-Szombat, 11:30-22:00