Ha megméretnéd magad egy tévés műveltségi vetélkedőben, de az izgalmi faktor, vagy a szereplési vágy hiánya visszatart attól, hogy kiderüljön, mennyire vágod a történelmi, irodalmi, földrajzi, netán a popkult témákat, akkor a QuizNight a te világot jelentő deszkád! Nem kell más hozzá csak pár haver és egy kocsma.

A QuizNight az angolszász területeken népszerű pubquiz (magyarul kocsmakvíz) műfaj magyarországi változata. Alapvetően egy kvízjáték, amit bárokban, kávézókban, pubokban tartanak, és ötfős csapatok dugják össze a fejüket általában hogy, hogy nem, alkoholtartalmú italok társaságában. Méghozzá országszerte és minden csapat ugyanazt a kérdéssort kapja. A kvízmesterek irányította játék két, 20 kérdéses fordulóból áll, a kettő között villámkérdés körrel.

A pubkvíz műfaj honosításának ötlete Bartha Álmostól származik, aki kínai tanulmányai során egy amerikai úriember pubjában játszott ilyet. Az ötletgazda mellett a másik főszervező, Darvas Gábor segítségével merülünk el a játék kulisszatitkaiban, hol máshol, mint az egyik legnagyobb állandó helyszínen, a Fogasházban.

„Inkább műveltségi vetélkedőnek tartjuk, mintsem kocsmasportnak.

Azért rendezzük ott, mert oda mennek be az emberek, és sokkal lazább a hangulat, mint ha mondjuk egy művházban lenne”
– mondja Álmos, és ha már szóba kerültek a kérdések, azok bizony nehezek. Ráadásul két-három (négy-öt…) pohárkával lecsúszik játék közben az embernek, így még több probléma adódhat a koncentrációval. „Egy ideje az a policy, hogy olyan kérdéseket próbálunk kitalálni, amiket akkor is meg lehet válaszolni, ha netán életedben nem hallottál, teszem azt, egy ritka madárfajról vagy történelmi személyről, akkor öten el tudtok-e gondolkodni és a jó irányba elmenni. Ezért plusz információkat teszünk a kérdésbe. A kvízmesterek úgy vannak felkészítve, hogy ehhez megkapják a háttéranyagot és így segítségként elő tudják idézni a közös gondolkodási folyamatot. Egy-egy kérdés mögött általában elég komoly kutatómunka áll, és legtöbbször az a legnehezebb, hogy bebizonyítsuk, csak egyetlen helyes válasz létezik.”A fiúk hobbiszerűen foglalkoznak a QuizNighttal, amely heti tizenhat órát minimum elvesz az életükből, viszont a „termékük” egyelőre underground szinten számít ismertnek. „Régóta próbálunk bekerülni a köztudatba, eddig nem igazán sikerült. Kerestünk meg újságokat, nagyobb cégeket, és a legtöbben azt mondták, nekik ez nem pálya, nem látnak benne potenciált, de most már vagyunk akkorák, hogy elkezdenek minket komolyabban venni.”

A május 24-ei döntő előtti utolsó kvízest 12-én lesz, aztán a nyári szünet következik, szóval, ha megjött a kedved egy kis kötetlen hangulatú elmebajnoksághoz, hétfőn még kipróbálhatod magad. Aztán az őszi rajton újításokkal várják a játékosokat. „Ami a döntőn plusz dolog szokott lenni, hogy egyszerre megy le a kvíz mindenkinek, és rendelkezésünkre áll a technika ahhoz, hogy videós, hanganyagos kérdések legyenek, amelyek egy átlagos hétfői játéknapon különböző korlátok miatt hiányoznak" – teszi hozzá Gábor. „Nagyon jó és aktív közönségünk van, amire jó példa, hogy heti 300 beküldött kérdésből válogatunk, vagyis nagyon nehéz bejutnia egy kérdésnek a műsorba. A reakciókat figyeljük, látjuk, hogy mire van igény és ahhoz alkalmazkodunk. Az eredeti szabályokhoz képest vezettünk be apróságokat, de ami a legfontosabb, hogy egy kiforrott játékmenetet raktunk össze, a bajnokság lebonyolítása is saját találmány. Ősztől újítunk: nem helyszínekre, hanem városokra lesz lebontva a toplista, mert kinőttünk ebből és így van értelme számon tartani.”

A csapatok nyereményéről még nem esett szó: bor vagy pálinka a dobogón végzett kompániák jutalma. „Szándékosan nincs komolyabb díjazás, mert a nagyobb nyeremény még nagyobb csalási igényt váltana ki, így megtartjuk a játék laza, könnyed mivoltát.”

Öt év "quiznightozás" után vannak még bőven nagyszabású terveik. Szeretnének londoni, szabadkai helyszínt, illetve az összes megyeszékhelyen megjelenni. „Büszkék vagyunk rá, hogy sikerült létrehoznunk egy olyan programot, amely szórakozóhelyen, kocsmában van és mégis a műveltségről szól. A legnagyobb álmunk bekerülni a Guinness rekordok könyvébe, mint az egyszerre legtöbb kvízező ember összeszervezése.”

„Március óta járunk, egy ismerősömről hallottam róla, ő ajánlotta. Kedvet csinált hozzá, ezért szóltam néhány barátnőmnek és megszerveztem a „Nem csak egy” névre keresztelt csapatunkat. Nagyon szeretjük, mert együtt vagyunk és olyasmit csinálunk, ami érdekes és szórakoztató, hiába került el minket eddig a jelentősebb sikerélmény. Annak szoktunk örülni, ha az a csapat, amelynek javítjuk a lapját, esetleg rosszul válaszolt egy kérdésre, amire mi viszont helyesen. De persze nem ez a legfontosabb” – ezek a rendszeres kvízező Zsófi és Sára szavai, akik nagyjából összefoglalták az egész lényegét: társaságban eltöltött kellemes hétindító este, új kapcsolatok kiépítése, és még okosodni is lehet.