Élmény

Csúcstechnika a pincéből: a Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra

Fotó : Visontai Márton
Csúcstechnika a pincéből: a Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra

Egy lerobbant pesti bérház nem sok jót sejtető pincéjébe lépünk be: itt tervezik, gyártják és tesztelik a legmagasabb minőséget képviselő Bizsók-féle hangfalakat. Mindössze hárman vannak, de a nagyok közül bárkivel fölveszik a versenyt. Itt minden teljesen egyedileg tervezett, kézműves körülmények között gyártott és nem annak néz ki, mint ami.

Kézzel készült és hitech
A Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra története sok-sok évvel ezelőtt kezdődött.  amikor a névadó Bizsók Vajk egyszerűen különbözni akart: olyan hangfalat kezdett el építeni, ami máshogy néz ki, mint a boltban kapható tucattermékek. Az egyedi formákkal és színekkel nem volt gond, de rájött, hogy nagyon szofisztikált technika húzódik meg a legkisebb hangfalban is. “Nem egy atomreaktor, de azért elég bonyolult” – mondja nevetve.
Fotó: Visontai Márton
Sokáig ezért maga tökéletesítette a cuccokat, majd hét évvel ezelőtt találkozott Ákossal, aki villamosmérnökként olyan elektronikát fejlesztett, ami egyébként önmagában több millióba kerülne. Végül Dávid tavaly nyáron csatlakozott, aki formatervezőként sokat tesz a brand és a termékek még profibbá tételéhez.
Fotó: Balkányi László - WLB
Mindössze hárman vannak tehát, de a termék teljesen egyedi és bárkivel felveszi a versenyt. Azt vallják, hogy ez egy technikai eszköz, ezért a mérések, tesztelések során nagyrészt a precízen kalibrált mikrofonokra és hangfalakra hagyatkoznak. “Mi másokkal ellentétben nem füllel építünk” – mondják.
Fotó: Balkányi László - WLB
A kézműves hagyomány mégis érezhető minden egyes darabon: mindent egyedileg, a hely adottságaihoz terveznek, amit a legdurvább alapossággal, nyolcvan lépésben kiviteleznek. A logó lézerrel vágott, a csatlakozók egyedi fejlesztésűek, a hangfalak dobozát adó falemezeket maguk vágják és illesztik. Vajkra jellemző, hogy egy évekkel ezelőtt készített bemutatódarabbal azért elégedetlen, mert az egyik, soha sem látható csavarmenet belülről nincsen színre fújva
Fotó: Visontai Márton
Zaj mindenütt
A hangfalak mellett egy másik fontos “szolgáltatás” a helyek akusztikai vizsgálata. Persze a romkocsmák filozófiájától messze áll a csúcstechnika bevetése, de tényleg elég frusztráló tud lenni, amikor egy helyen folyamatosan ordítani kell. Sok tulajdonos ezt egy még nagyobb erősítővel kívánja orvosolni, ami a totális csődhöz vezet.
Fotó: Balkányi László - WLB
De nemcsak vendéglátósok, hanem cégvezetők is kezdik fölismerni a hangok fontosságát a hétköznapokban: egy csendes tárgyalóban kevésbé vagyunk stresszesek és könnyebb a partnerünkre – így az üzletre – koncentrálni. A problémákat nem feltétlen nehéz orvosolni, de mindenképp szakember kell hozzá.
Fotó: Visontai Márton
Hangfalak és köntörfalak
A tervezőiroda-műhely-stúdióban a falon függő kép, a legjobb lakberendezési áruházakba illő fotel, puff, kanapé, mind egy kamuflázs mögé rejtőző hangfal. A lényeg, hogy ők nem hivalkodó darabokat gyártanak, hanem olyan tárgyakat, amik nem zavarnak, mégis szépen szólnak az adott enteriőrben megbújva.
make a gif at gickr.com
A kanapéra ülve tényleg királynak érezzük magunkat: a legjobb zenék szólnak, dzsessz, Oasis, egy kis Strauss, képzeletben nem nehéz messzire jutni és ellazulni – egyébként pedig érdemes a srácok facebook-oldalához csatlakozni, mert időnként megosztják a legjobb zenéiket.
Fotó: Visontai Márton
Ettől zseniális Budapest: sétálsz az utcán, a cipőd magasságában pedig lehet, hogy éppen három srác olyan cuccokkal kísérletezik, ami világszám.