Egy lerobbant pesti bérház nem sok jót sejtető pincéjébe lépünk be: itt tervezik, gyártják és tesztelik a legmagasabb minőséget képviselő Bizsók-féle hangfalakat. Mindössze hárman vannak, de a nagyok közül bárkivel fölveszik a versenyt. Itt minden teljesen egyedileg tervezett, kézműves körülmények között gyártott és nem annak néz ki, mint ami.

Kézzel készült és hitechA Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra története sok-sok évvel ezelőtt kezdődött.

amikor a névadó Bizsók Vajk egyszerűen különbözni akart: olyan hangfalat kezdett el építeni, ami máshogy néz ki, mint a boltban kapható tucattermékek. Az egyedi formákkal és színekkel nem volt gond, de rájött, hogy nagyon szofisztikált technika húzódik meg a legkisebb hangfalban is. "Nem egy atomreaktor, de azért elég bonyolult" - mondja nevetve.

Sokáig ezért maga tökéletesítette a cuccokat, majd hét évvel ezelőtt találkozott Ákossal, aki villamosmérnökként olyan elektronikát fejlesztett, ami egyébként önmagában több millióba kerülne. Végül Dávid tavaly nyáron csatlakozott, aki formatervezőként sokat tesz a brand és a termékek még profibbá tételéhez.

Mindössze hárman vannak tehát, de a termék teljesen egyedi és bárkivel felveszi a versenyt. Azt vallják, hogy ez egy technikai eszköz, ezért a mérések, tesztelések során nagyrészt a precízen kalibrált mikrofonokra és hangfalakra hagyatkoznak. "Mi másokkal ellentétben nem füllel építünk" - mondják.

A kézműves hagyomány mégis érezhető minden egyes darabon: mindent egyedileg, a hely adottságaihoz terveznek, amit a legdurvább alapossággal, nyolcvan lépésben kiviteleznek. A logó lézerrel vágott, a csatlakozók egyedi fejlesztésűek, a hangfalak dobozát adó falemezeket maguk vágják és illesztik. Vajkra jellemző, hogy egy évekkel ezelőtt készített bemutatódarabbal azért elégedetlen, mert az egyik, soha sem látható csavarmenet belülről nincsen színre fújva...

Zaj mindenüttA hangfalak mellett egy másik fontos "szolgáltatás" a helyek akusztikai vizsgálata. Persze a romkocsmák filozófiájától messze áll a csúcstechnika bevetése, de tényleg elég frusztráló tud lenni, amikor egy helyen folyamatosan ordítani kell. Sok tulajdonos ezt egy még nagyobb erősítővel kívánja orvosolni, ami a totális csődhöz vezet.

De nemcsak vendéglátósok, hanem cégvezetők is kezdik fölismerni a hangok fontosságát a hétköznapokban: egy csendes tárgyalóban kevésbé vagyunk stresszesek és könnyebb a partnerünkre - így az üzletre - koncentrálni. A problémákat nem feltétlen nehéz orvosolni, de mindenképp szakember kell hozzá.

Hangfalak és köntörfalakA tervezőiroda-műhely-stúdióban a falon függő kép, a legjobb lakberendezési áruházakba illő fotel, puff, kanapé, mind egy kamuflázs mögé rejtőző hangfal. A lényeg, hogy ők nem hivalkodó darabokat gyártanak, hanem olyan tárgyakat, amik nem zavarnak, mégis szépen szólnak az adott enteriőrben megbújva.
A kanapéra ülve tényleg királynak érezzük magunkat: a legjobb zenék szólnak, dzsessz,

Oasis, egy kis Strauss, képzeletben nem nehéz messzire jutni és ellazulni - egyébként pedig érdemes a srácok facebook-oldalához csatlakozni, mert időnként megosztják a legjobb zenéiket.

Ettől zseniális Budapest: sétálsz az utcán, a cipőd magasságában pedig lehet, hogy éppen három srác olyan cuccokkal kísérletezik, ami világszám.